В село Ореш в момента има 15 малки и 6 големи прасета

Първи случай на африканска чума по свинете е регистриран във Великотърноска област

920 | 12 юли 2019 | 17:47

Към момента няма сигнали за подобни проблеми в други населени места, каза д-р Кристиян Кирилов, председател на Общински съвет – Свищов и практикуващ ветеринарен лекар


 

Първи случай на африканска чума по свинете е регистриран във Великотърновска област. Заболялото животно е от домашно стопанство в село Ореш, община Свищов, съобщи д-р Кристиян Кирилов, председател на Общински съвет (ОбС) – Свищов и практикуващ ветеринарен лекар, предаде Радио „Фокус“ – Велико Търново.

 

Той уточни, че мъртвото животно е установено още вчера, а резултатът за наличието на африканска чума е потвърден по-късно от Българска агенция по безопасност на храните.

 

„Предприети са необходимите мерки. Добре, че голяма част от стопаните сами правят това, което трябва. Имам предвид, че от вчера следобед до днес голяма част от домашните прасета в селото са били умъртвени, за да избегнем разпространението“, уточни още д-р Кирилов.

 

Вече е издадена заповед от д-р Дамян Илиев, директор на Българската агенция по безопасност на храните, за това останалите животни да бъдат умъртвени до утре. В селото в момента има 15 малки и 6 големи прасета.

 

Д-р Кирилов увери, че към момента няма сигнали за подобни проблеми в други населени места. Въпреки това са предприети необходимите превантивни дейности. На всички стопани се провежда обучение. Прави се преброяване на животните и тези, които са достатъчно големи за консумация се убиват. „Останалите продължаваме да ги наблюдаваме, да взимаме проби за заболяване и да следим обстановката“, каза още председателят на ОбС – Свищов.

 


От категорията

Защо Катар натиска за завод на "Фолксваген" в Турция вместо у нас

-1479737919.jpg

Арабите държат 17% в автомобилния концерн, Анкара ги подкрепи в блокадата, ...

13 юли 2019 | 12:56

Финални изпитания за V блок на АЕЦ "Козлодуй" след модернизацията

-1496693526.jpg

По време на плановия годишен ремонт мощността му бе повишена до 104 на сто

13 юли 2019 | 10:35

Африканската чума стигна до Враца. В Брюксел обсъждат проблема

Африканската чума стигна до Враца. В Брюксел обсъждат проблема-1563209421.jpg

Вирусът е изключително устойчив в околната среда, като фактор за ...

15 юли 2019 | 19:49

Топлофикация "Сливен" разширява микса от горива, за да задържи максимално стойността на услугите си

Инж. Павлин Костов, изпълнителен директор на Топлофикация Сливен-1563198923.png

Успешно конкурираме подобни услуги на същия тип дружества в напредналите ...

15 юли 2019 | 16:52

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.