В село Ореш в момента има 15 малки и 6 големи прасета

Първи случай на африканска чума по свинете е регистриран във Великотърноска област

1118 | 12 юли 2019 | 17:47

Към момента няма сигнали за подобни проблеми в други населени места, каза д-р Кристиян Кирилов, председател на Общински съвет – Свищов и практикуващ ветеринарен лекар


 

Първи случай на африканска чума по свинете е регистриран във Великотърновска област. Заболялото животно е от домашно стопанство в село Ореш, община Свищов, съобщи д-р Кристиян Кирилов, председател на Общински съвет (ОбС) – Свищов и практикуващ ветеринарен лекар, предаде Радио „Фокус“ – Велико Търново.

 

Той уточни, че мъртвото животно е установено още вчера, а резултатът за наличието на африканска чума е потвърден по-късно от Българска агенция по безопасност на храните.

 

„Предприети са необходимите мерки. Добре, че голяма част от стопаните сами правят това, което трябва. Имам предвид, че от вчера следобед до днес голяма част от домашните прасета в селото са били умъртвени, за да избегнем разпространението“, уточни още д-р Кирилов.

 

Вече е издадена заповед от д-р Дамян Илиев, директор на Българската агенция по безопасност на храните, за това останалите животни да бъдат умъртвени до утре. В селото в момента има 15 малки и 6 големи прасета.

 

Д-р Кирилов увери, че към момента няма сигнали за подобни проблеми в други населени места. Въпреки това са предприети необходимите превантивни дейности. На всички стопани се провежда обучение. Прави се преброяване на животните и тези, които са достатъчно големи за консумация се убиват. „Останалите продължаваме да ги наблюдаваме, да взимаме проби за заболяване и да следим обстановката“, каза още председателят на ОбС – Свищов.

 


От категорията

Говорител на „Фолскваген“: Не търсим алтернатива за завода в Турция

-1570113936.jpg

По-рано бе съобщено, че автомобилният гигант се е разколебал заради турската ...

22 окт. 2019 | 17:31

Москва очаква българската отсечка на "Турски поток" да е готова през първата половина на 2020 г.

Александър Новак-1419272855.jpg

В рамките на проекта няма натиск от западните държави, отбеляза руският ...

22 окт. 2019 | 13:59

Берлин одобри замразяване на наемите за пет години

берлин-1571757037.jpg

Решението бе взето след натиск от гневни жители, според които градът е станал ...

22 окт. 2019 | 18:04

България е №1 в Европа по ефективно събиране на опаковки от пестициди

-1559886391.jpg

Услугата по събиране на празните опаковки е напълно безплатна за земеделците. ...

22 окт. 2019 | 09:40

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.