В село Ореш в момента има 15 малки и 6 големи прасета

Първи случай на африканска чума по свинете е регистриран във Великотърноска област

1154 | 12 юли 2019 | 17:47

Към момента няма сигнали за подобни проблеми в други населени места, каза д-р Кристиян Кирилов, председател на Общински съвет – Свищов и практикуващ ветеринарен лекар


 

Първи случай на африканска чума по свинете е регистриран във Великотърновска област. Заболялото животно е от домашно стопанство в село Ореш, община Свищов, съобщи д-р Кристиян Кирилов, председател на Общински съвет (ОбС) – Свищов и практикуващ ветеринарен лекар, предаде Радио „Фокус“ – Велико Търново.

 

Той уточни, че мъртвото животно е установено още вчера, а резултатът за наличието на африканска чума е потвърден по-късно от Българска агенция по безопасност на храните.

 

„Предприети са необходимите мерки. Добре, че голяма част от стопаните сами правят това, което трябва. Имам предвид, че от вчера следобед до днес голяма част от домашните прасета в селото са били умъртвени, за да избегнем разпространението“, уточни още д-р Кирилов.

 

Вече е издадена заповед от д-р Дамян Илиев, директор на Българската агенция по безопасност на храните, за това останалите животни да бъдат умъртвени до утре. В селото в момента има 15 малки и 6 големи прасета.

 

Д-р Кирилов увери, че към момента няма сигнали за подобни проблеми в други населени места. Въпреки това са предприети необходимите превантивни дейности. На всички стопани се провежда обучение. Прави се преброяване на животните и тези, които са достатъчно големи за консумация се убиват. „Останалите продължаваме да ги наблюдаваме, да взимаме проби за заболяване и да следим обстановката“, каза още председателят на ОбС – Свищов.

 


От категорията

Има ли проблем с яз. "Бели Искър", за който прокуратурата обяви, че е потенциално опасен

Ще има ли проблем с яз. "Бели Искър", за който прокурутарата обяви че е потенциално опасен? -1579523048.jpg

"Бели Искър" е един от най-високопланинските язовири в Европа. Освен ...

20 ян. 2020 | 14:21

УПФ "Топлина" приключва годината с най-висока доходност сред универсалните пенсионни фондове

УПФ "Топлина"-1579529358.jpg

За последния 24-месечен период на годишна база /29.12.2017 г.-31.12.2019 г./ ...

20 ян. 2020 | 15:54

Хотелиери и ресторантьори протестират с жълти жилетки срещу сивия сектор

Снимка: БНР-1579541159.jpg

Решението бе взето на национална среща на Българската хотелиерска и ...

20 ян. 2020 | 19:25

Служители за колцентрове, заведения и хотели, са най-търсени в бюрата по труда във Варна

-1579535779.jpg

Сред по-масово търсените кадри са и такива за преподаватели в учебни заведения, ...

20 ян. 2020 | 17:45

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.