Проф. Денчев и посланик Ходжа

„Образованието в глобалния свят на новите технологии“ бе основната тема на разискванията

Първият конгрес на университетите от Югоизточна Европа и Азия - с общ документ за сътрудничество

2397 | 15 февр. 2020 | 08:34

Форумът е инициатива на Университета по библиотекознание и информационни технологии и Националния борд по туризъм

Проф. Денчев и посланик Ходжа-1581748861.jpgПосланик Ходжа и доц. Тренчева,зам.-ректор на УниБИТ-1581751487.jpgДоц. д-р Румен Драганов-1581751369.jpgПроф. Денчев обобщава деня-1581748891.jpgПървият конгрес на университетите от Югоизточна Европа и Азия-1581748817.jpg

Декларация за сътрудничество в областта на образованието в глобалния свят приеха участниците в Първия конгрес на университетите от Югоизточна Европа и Азия.

 

Форумът е инициатива на Университета по библиотекознание и информационни технологии и Националния борд по туризъм и се провежда в Интер Експо център от 13 до 15 февруари 2020 г., в рамките на Седмата годишна национална среща в туризма.

 

В Първия конгрес „Образованието в глобалния свят на новите технологии“ участваха Нейно Превъзходителство Доника Ходжа – посланик на Република Албания в България, г-н Алфред Гайдосик – вицепрезидент на Европейски икономически и социален комитет, проф. д-р Владо Бучковски – Скопски университет „Св.св. Кирил и Методий“, Република Северна Македония, проф. д-р Гоце Наумовски – директор на Институт за правни науки, Скопие, Република Северна Македония, д-р Таня Кирякиду – Президент на Гръцката федерация за развитие на урбанизираните територии, проф. дн Ирена Петева – Ректор на Университет по библиотекознание и информационни технологии, проф. Пламен Моллов – Ректор на Университета по хранителни технологии-Пловдив, г-жа Лена Гайдарска – Президент на Международно висше бизнес училище, и представители на академичната общност от България, Гърция, Северна Македония, Косово, Албания, Турция, Монголия и др.
Целите на приетия на Конгреса документ са:


Създаване на регионална рамка за институционално сътрудничество в областта на културата, туризма, младежта, блокчейн технологиите и изкуствения интелект;
Насърчаване на образователни програми за културно наследство и културни маршрути в региона чрез дигитални технологии;
Сътрудничество и насърчаване на новите технологии в образованието като средство за комуникация, обмен, работа в мрежа и взаимодействие.
В приветствието си към участниците проф. д.ик.н. Стоян Денчев – Председател на Общото събрание на Университета по библиотекознание и информационни технологии, посочи, че обединени в университетското пространство можем да бъдем конкурентоспособни и активни. Създаваме нова парадигма като насърчаваме формирането на университетски общности, които в бъдеще ще попълнят пъзела на европейското образование“, обобщи резултатите от дискусията в първия ден на Конгреса проф. Денчев.


Форумът продължи работа си в две научни сесии, модерирани от представители на Университета по библиотекознание и информационни технологии и Асоциацията за блокчейн технологии.
В края на деловата част доц. д-р Румен Драганов, шеф на Организационния комитет на форума, обяви датата на Втория конгрес на университетите от Югоизточна Европа и Азия – 19 февруари 2021 г.

 

 

 


От категорията

Борисов след разговор с Ердоган: Към момента няма пряка мигрантска заплаха за България

-1562610648.png

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на ...

28 февр. 2020 | 16:59

Президентът Радев се срещна с главния инспектор в ИВСС Теодора Точкова

Сн. Прессекретариат-1582901368.jpg

По време на срещата бяха обсъдени правомощията на Инспектората, както и ...

28 февр. 2020 | 16:49

Дахер Ламот: Ердоган става опасен, защото подкрепя и финансира ислямистите в Сирия

-1456582580.jpg

"Разбира се, че не всички бежанци са такива, но дори и малка част да са, ...

29 февр. 2020 | 00:34

Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис зарадва 2800 деца с мартеници

Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис зарадва 2800 деца с мартеници-1582925228.jpg

Инициативата с даряване на пролетните символи се реализира за шеста поредна ...

28 февр. 2020 | 23:26

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.