Първо в Епицентър.БГ: Вижте договора, с който се орязва пакета по сделката за Ф-16!

Документът е подписан от командващия ВВС ген.-майор Цанко Стойков и носи дата 17 май

Първо в Епицентър.БГ: Вижте протокола, с който се орязва пакета по сделката за Ф-16!

28896 | 11 юли 2019 | 11:30

България се отказва от цялото управляемо въоръжение „въздух-земя”. Намален и е броят на пилотите, които ще преминат през обучение – от 16 на 12. Намален е също и броя на инженерно-техническия състав, който ще премина през обучение – от 75 на 65.

Първо в Епицентър.БГ: Вижте договора, с който се орязва пакета по сделката за Ф-16!-1546900917.jpgМишел Хизон, подписала договора с България за Ф-16 за от американска страна-1562836197.jpgКомандващият българските ВВС ген.-майор Цанко Стойков, който подписва договора за орязване пакета на Ф-16 -1562836134.jpgПри пакета „въздух-въздух” ракетите AIM-120C-7 стават от 16 на 13, а ракетите за близък бой AIM-9X се намаляват наполовина – от 24 на 12. -1562834603.jpgБългария се отказва от цялото управляемо въоръжение „въздух-земя”.-1562834572.jpg

Редакцията на Епицентър.БГ разполага с документа, с който България и САЩ се споразумяват по пакета за придобиване на изтребители Ф-16.

 

Протоколът за преговорите по цената на пакетната сделка за Ф-16 е подписан от командващия българските ВВС ген.-майор Цанко Стойков и Мишел Хизон, директор на департамент в Агенцията за сътрудничество по отбрана и сигурност, на 17 май.

Преговорите са се състояли между 8 и 14 май в САЩ.

България се отказва от цялото управляемо въоръжение „въздух-земя”.

В искането за обвързваща оферта бяха поискани 24 броя свободнопадащи бомби Mk 82 (227 kg) с взриватели и шест инертни (учебни) бомби от същия тип, както и комплекти за преоборудването на тези боеприпаси в управляеми – 15 комплекта GBU-49 Enhanced Paveway II (комбинирано лазерно и GPS насочване), още толкова GBU-54 Laser JDAM (комбинирано GPS и инерциално насочване) и 28 малокалибрени управляеми боеприпаси GBU-39.

След промените в пакета остават само бомбите Mk 82, както и учебните боеприпаси от същия тип. Наличните свободнопадащи бомби Mk 82 обаче не са адекватни за съвременни бойни действия и практически принизяват новите F-16C/D до нивото на наличните МиГ-29, които също могат да използват свободнопадащи бомби с доста прилична ефективност.

 

Намаляват се и бройките на целеуказващите контейнери AN/AAQ-33 Sniper ATP от четири на едва два.

При пакета „въздух-въздух” ракетите AIM-120C-7 стават от 16 на 13, а ракетите за близък бой AIM-9X се намаляват наполовина – от 24 на 12.

Пусковите установки (релси) за ракетите „въздух-въздух” LAU-129 (това са своеобразни преходници между точките за окачване под крилото и самата ракета, защото без тях поставянето на ракетата „въздух-въздух”е невъзможно) се намаляват от 48 (по шест на самолет) до едва 26 (3,25 на самолет).

 

Орязва се и броят на нашлемните системи за изобразяване и целеуказване JHMCS II от 20 на 12.

Намален и е броят на пилотите, които ще преминат през обучение – от 16 на 12.

 

Намален е също и броя на инженерно-техническия състав, който ще премина през обучение – от 75 на 65.

Намаляване има и при броя заявени резервни части и консумативи, които ще се поддържат на склад в България (т.нар. „техническа аптечка”).

 

Резервните двигатели General Electric F110 се свалят от два на един.

Премахва се и цялото оборудване за експлоатация на нашите F-16 в база за предно разполагане (FOB – Forward Operational Base), което значи, че машините ще са вързани към основната база в Граф Игнатиево.


Двата тренажора, които ще се поставят в авиобаза Граф Игнатиево, ще са от по-нисък клас.

 

Цялостна поддръжка в България няма да има - по-сложните системи и агрегати ще се ремонтират зад граница. У нас ще се прави поддръжка на ниво O-Level (линейно обслужване) и до известна степен на I-Level (еквивалентно на поддръжката в ТЕЧ). Тежкото обслужване (D-Level) няма да става у нас.

 

Разходите по изграждането на специфичната инфраструктура, необходима за експлоатацията на F-16, разходите по основния ремонт на авиобазата, плюс разходите, нужни за това бойното дежурство да се носи от друга база за поне няколко месеца ще са на стойност около 200 млн. лева, като половината сума е за специфичната за F-16 инфраструктура.

България е поискала да отпаднат разходите за транспорт на оборудването и въоръжението, което върви с изтребителите. Не е прието - цялата организация и нейното заплащане остава в български ръце и се отлага във времето.

България трябва да плати сама транспорта на цялото оборудване от САЩ (с включена застраховка на стоките), прелитането на осемте самолета, както и разходите по складирането на въпросното оборудване в САЩ, защото то става собственост на България, в мига в който се приключи с производството му.

 

Вероятно ще трябва да се плати и за оборудване за експлоатация на нашите F-16 в база за предно разполагане.

 

В проектодоговора, изпратен на България, е заложено, че предаването на първите два F-16 ще стане през юли 2023 г.

Останалите шест машини ще бъдат получени на две порции – едната през октомври 2023 г. и последната през януари 2024 г. 

 

В края на документа се подчертава, че нотифицираната цена от 1,6 млрд. долара не е окончателна - крайната цена на проекта зависи от изискванията на българската страна.

 

Припомняме, че вчера президентът Румен Радев заяви: "Проектът за придобиване на нов изтребител губи смисъл, ако самолетът е лишен от способности".  

Ако вътре (обявената цена от 1.256 млрд. долара - б.р.) има всичко необходимо така, както е разработено и изпратено от нас в искането за предоставяне на оферта и така, както беше публикувано от американското правителство с всички пакети и пълни способности - цената  (1.256 млрд. долара) е приемлива, но ако ги няма тези неща – проектът губи смисъл“, заяви държавният глава и подчерта, че правителството е длъжно да осигури оперативните способности и техническата поддръжка на този самолет така, както те са били разработени от Министерството на отбраната, приети от Министерски съвет и утвърдени от Народното събрание.

 

"Не сме заявили голям пакет от запаси от оръжие. Ще се наложи да закупуваме допълнително повече ракети. Нито една държава не си купува пълен комплект от въоръжения. Това е една инвестиция, която блокира възможностите за дълго време, а е със срок на годност и изисква голяма поддръжка", разкри днес зам.-министър Атанас Запрянов, с което потвърди притесненията на държавния глава за орязването на пакета.
Запрянов поясни, че закупуването на управляваемо оръжие ще в бъдеще време. "Самолетът като бордови системи разполага със всички кодове и системи за управление които са отключени за всяко управляемо оръжие, което ще закупим в перспектива", поясни той.

 

"Има какво да изпиляваме в условията и цените", заяви военният министър Красимир Каракачанов на 31 май. Той определи като спекулации слуховете, че намаляване на цената ще бъде за сметка на способностите на самолета и неговото въоръжение. Вицепремиерът подчерта, че това категорично не е вярно и увери, че преговорите ще продължат докато се намери онази пресечна точка, приемлива и за двете страни.

Когато военният министър е правил това изявление обаче, договореностите за орязване на пакета по сделката вече са били факт - подписите на българската страна са положени на 17 май.

Още тогава експерти предупреждаваха, че българският преговороен екип няма да успее да съчетае по най-добрия начин цена и способности на самолетите при тази сделка.

 

Очаквайте продължение!

 

01-10-11

 

01-10-12

 

01-10-13

 

01-10-14

 

 


От категорията

Георги Марков: Каква е тази г-жа Дуня от Сараево, дошла да ни навива за Истанбулската конвенция?!

Снимка Нова телевизия-1575819583.jpg

Председателят на ВКС се вживява в ролята на на политически лидер и чете ...

8 дек. 2019 | 17:31

Проф. Даниел Вълчев: В съдебната система трябват комплексни решения, не еднократни актове

Снимка БТВ-1575824834.jpg

Дебатът за прокуратурата трябва да се извади от тази релса. Последните години е ...

8 дек. 2019 | 19:06

Сидеров: Каракачанов и Симеонов изнудиха ГЕРБ за пари за партиите, вместо за пенсии

-1570007174.jpg

На тях не им пука за възрастните хора, смята за бившите си коалиционни ...

8 дек. 2019 | 20:44

Теодора Димова: За мен е нелепица да се превежда "Под игото"

Снимка Кадър БТВ-1575830211.png

Изключително съм учудена от резултатите на българските ученици. От ...

8 дек. 2019 | 20:32

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Галилео Галилей


11 юли 2019 | 13:39НЕКАДЪРНИЦИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Мария Качулева


11 юли 2019 | 14:25Не са некадърници!Продажници са! А всички останали дето си чешем езиците по форумите сме страхливци!Тази констатация дава ли ти яснота по въпроса кой какъв е?


Terminator


11 юли 2019 | 13:16Сега остава да купят от някое бивше ТКЗС (ако има все още някъде) малко прикачен инвентар от рода на плугове и брани! Явно за защита на въздушното ни пространство няма да могат да се използват с тия 24 бомби. Няма как с бомби да се защитава въздушно пространство, там трябват ракети възду_въздух! Е след като ще си имаме ненужни за армията ни самолети да ги ползват в селското стопанство! Преди време бочко се пенявеше за някакви хеликоптери дето ги бяха купили без необходимото оборудване! Нека сега да хвърлят едни 1,2 милиарда долара за ръждиво желязо и вижте как на догодина ще вдигнат тока безбожно! Хайде да ни е нахаирлия всички атлантически и евроатлантически екстри които ни връхлетяха!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Rusi Rusev


11 юли 2019 | 13:09Имаш пари купуваш боен самолет,нямаш пари купуваш самолет за шоу.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Мария Качулева


11 юли 2019 | 14:09Тези хвърковати консервени кутии и за шоу няма да стават! Освен,че са тежки и квалифицирани да ги подкарат пилоти няма да имаме.Каракачанов и Цветанов ли ще правят шоу?Те вече ни го спретнаха,обаче е некадърно!


proksima


11 юли 2019 | 13:01ОРЯЗВА се пакета по сделката за Ф 16, елиминира се въоръжението въздух земя, намалени са и резервните части и консумативи, които след това ще се купуват десетократно по скъпо, намален е броя на резервните двигатели, елиминират се цели оборудвания.. Изобщо остарялата технология самолет от 1978 год се осакатява напълно, но се Гарантира безопасността на Боко Борисоф, който така си Купува Индулгенция от Тръмп да остане на власт!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


11 юли 2019 | 12:56" което значи, че машините ще са вързани към основната база в Граф Игнатиево. " Каква база в Граф игнатиево? Някой въобще мисли ли с главата си?След като Турция си купи С 400 ще трябва да възстановим Доброславци и Габровница и евентуално да пребазираме техниката там защото още с излитането си от Графа самолетите ни попадат в обсега на действие на С 400.Какво правим?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Mari Paunova


11 юли 2019 | 17:48Добре казано, г жо Качулева!!! Тъжно ми е от самата унизителна сделка, и ме е срам от действията на продажното ни правителство ,но вие успяхте да повишите настроението ми, благодаря ви!


Мария Качулева


11 юли 2019 | 14:20Какво правим е ясно! Каракачанов хваща пътя,за да се скрие, Цветанов се покачва на терасата на мезонета си да наблюдава,а Борисов чака американците да го погалят по главата както тримата Папи.В това време турците превземат кърджалийско и пускат самолети да търсят мома Цвета Караянчева,за да я приберат в харема. Руснаците с удоволствие подпомагат операцията,защото мома Цвета им се врече те да ремонтират самолетите в България,Борисов се договаря с Ердоган да не целят главата му, а целият народ български гледа обществената телевизия и чака с интерес да види дали новият й директор няма да му покаже отново среден пръст.


wass


11 юли 2019 | 12:30Излиза, че многоцелевият самолет, всъщност е само изтребител. Какво му е многоцелевото щом не може да атакува наземни цели, освен със свободно падащи бомби сякаш се готвим за ВСВ?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Анани Ананиев


11 юли 2019 | 21:11Марче, не чухте ли, има прасета за защитаване, звъннете едно телефонче на Корнелчето и бягайте към кочините, толкова рев изревахте за козите, а за прасетата, ни дума, ни стон, захванали сте ономастиката....


Мария Качулева


11 юли 2019 | 14:05А най вече по тъпи кратуни като твоята,Анани!Защо резилиш името на прекрасния български актьор Анани Явашев?! Млъквай и се скрий някъде,нещастнико!


Анани Ананиев


11 юли 2019 | 14:03Че няма ли да ви е гнус да ползвате империалистически ракети, нямате ли си родни руски, Решетников не ви ли снабдява???


Antikiller


11 юли 2019 | 13:08По гербави подлоги бе, Анани!


Анани Ананиев


11 юли 2019 | 12:55Много ми е интересно, по какви точно наземни цели се готвите да стреляте?


Mari Paunova


11 юли 2019 | 12:08Абсолютно прав е Президентът Радев за всичко ,което е казал за зделката за F 16,а и не само!!!Не трябва да се допуска предателите да подпишат този неизгоден за страната ни договор и е нужно да им бъде потърсена отгоеорност!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Катя


11 юли 2019 | 19:34Ами той Шкембе войвода подписа като селски кмет!


Епископа


11 юли 2019 | 11:58Честито за летящите консерви. Въоръжението е приказно колкото да си начешем крастата и погъделичкаме новите поколения оръжие на съседите.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Боба Есемесо


11 юли 2019 | 11:56И в бакалията ако кило сирене е 10 лв., а ти искаш сирене за 5 лв., бакалинът ще ти даде половин кило, нали специалисте!!!! Та и със самолетите е също така, още повече, че става въпрос за мнооого повече пари или по малко оборудване и възможности, по малко пари!!!!! Никъде няма безплатен обяд, казваше байхУЙя!!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


11 юли 2019 | 12:51А в съседната бакалия сиренето е два пъти по евтино, но ние сами се задължаваме да купуваме от скъпата стока на американските бакали!