Има ротация по закон и тя се определя от Външно министерство, казва началникът на кабинета на премиера

Първо в Епицентър.бг! Румяна Бъчварова: Борисов се среща с Тръмп на 24 септември в Ню Йорк

26471 | 14 септ. 2018 | 16:54

Тази драма по български кой да отиде в ООН много прилича на драмата, която разиграхме преди половин година кой първи да отиде при Путин в Москва. От което пострада имиджа на България.


Премиерът Бойко Борисов ще се срещне в Ню Йорк с президента на САЩ Доналд Тръмп на 24 септември в рамките на Инициативата на американския държавен глава за борба и ограничаването на наркотиците.

Това съобщи за Епицентър.бг началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова.


Това ще е първата среща на двамата държавници, която ще бъде увековечана и със снимка, надяват се в екипа на Борисов. 

 

Министър-председателят заминава за Ню Йорк на 23 септември, а на 28-ми е речта му пред Общото събрание на ООН.

 

ДРАМА ПО БЪЛГАРСКИ


За първи път посещението в ООН се превърна в ябълката на раздора между премиера и президента Румен Радев. Оказа се, че между администрациите на двамата първи мъже в държавата в последните 3  месеца е вървяла тежка кореспонденция за това кой да представлява България при откриването на 73-ата сесия на Общото събрание на организацията в Ню Йорк.

Сагата започва още през юли, когато във Външно министрество идва поканата към България за участие в най-престижния световен форум, на който нивото на присъствие е президент, премиер или външен министър.

 

От Външно се обръщат към администрацията на премиера за становище кой да води делегацията.

Становището е изготвено от Румяна Бъчварова, началник на кабинета на министър-председателя.

В него се казва, че е добре тази година делегацията да бъде ръководена от министър-председателя, тъй като отдавна той не е ходил на този форум и "сега е негов ред".

Справката сочи, че последното посещение на Бойко Борисов на сесия на ООН е през 2010 година. Оттогава винаги президентите ни са били начело на българската делегация - Първанов, Плевнелиев и Радев.


Според Румяна Бъчварова този неписан ред се е наложил, защото в годините след 2010-та по времето, когато са били сесиите на ООН, у нас е имало или избори, или оставки, което налагало присъствието на Борисов в страната. Миналата година, когато отново дошла поканата, Борисов "джентълменски" предложил на президента Радев като новоизбран на този пост той да отиде в ООН.

 

Известно е, че от години има неписано правило, за което са се споразумели "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 и според което министър-председателят води българската делегация при европейските съвети, а държавният глава - на сесиите на Организацията на обединените нации.

През последните години подобни делегации бяха водени винаги от държавния глава, отбелязва и Българското национално радио.

Решението тази година Борисов, а не Радев да води делегацията ни е било взето от Министерския съвет. "Това е решение на правителството, което не е обсъждано с президентската институция", казват от "Дондуков" 2.

 

РАЗМЯНА НА ПИСМА

Сега редът е на Борисов, твърдо убедени са обаче на "Дондуков" 1. 

В писмото си до МВнР Бъчварова посочва и три основни причини за това: първо -  досега Борисов не е ходил, а е редно, след като е бил начело на българското европредседателство, второ - да представи пред ООН темата за Западните Балкани, и трето - да изведе пред световната общност темата за 75-годишнината от спасяването на българските евреи и инициативите на българското правителство.

И преди още Бъчварова да е пратила писмото си до Външно, от президенството идва депеша, че ръководител на българската делегация за ООН ще бъде президентът Румен Радев.

"Тогава аз им отговорих, че има ротация по закон, че тя се определя от Външно министерство и изброявам аргументите ние да искаме този път да отиде премиера. Като казвам, че в крайна сметка двамата ще трябва да решат, кое ще бъде по-добре за България. След което ги поканих на среща и представих аргументите. Бяха доста хора от кабинета на президента", разказа Бъчварова пред Епицентър.бг

 

СРЕЩА БЕЗ РЕЗУЛТАТ

На поканата се отзовават началникът на кабинета на президента Иво Христов, главният секретар на президента Димитър Стоянов и външнополитическият му съветник по това време, вече посланик в Москва, Атанас Кръстин. Бъчварова излага пред тях същите аргументи, които е написала в писмото си до Външно, позовавайки се и на принципа за ротация.

 

Хората на Радев не ги приемат. Казват, че президентът има намерение да представи пред ООН и други теми, като например изхранването. Бъчварова опонира, че това са теми на ООН, но не са български.

"Вярно е за писмата, интересно е съдържанието им, а и не само ..", написа лаконично във Фейсбук главният секретар на президента Димитър Стоянов. Оттам обаче отказват да представят своята версия за този "проблем", който се вихри от два месеца между двете съдедни сгради. (Позицията на екипа на президента намираме в коментар на Димитър Стоянов във Фейсбук, публикуван след излизане на тази статия - б.а. )

Срещата при Бъчварова остава без резултат - всеки държи на своето и разбирателство между екипите на първите мъже не се постига. Тогава Бъчварова предлага Радев и Борисов да се чуят лично и да се разберат.

 

Радев и Борисов така и не се чуват.

 

ВЪНШНО РЕШАВА СПОРА - В ПОЛЗА НА РОТАЦИЯТА

И във Външно приемат аргументите на Бъчварова. Застъпват принципа на ротация, който обаче никъде не присъства в българското законодателство по този въпрос. 

Обявяват в ООН, че делегацията ще се води от българския премиер.

 

"Междувременно получихме и много покани за срещи на Борисов с оглед на неговата компетентност", аргументира се Бъчварова.

 

"Ако ти си бил едната година, следващата много по-трудно ще ти се организират равностойни или добри срещи. Там принципът е такъв – да се ротира, да има обмен на различни нива. Не съм забелязала някой да е абониран за това участие", подчертава началникът на премиерския кабинет.

Същот мислят и в отсрещната сграда на Лоргото в центъра на София - никой не е абониран, но право на президента е да представи страната на най-високо ниво. 

 

Решението Бойко Борисов, а не Румен Радев да води българската делегация на 73-та сесия на Общото събрание на ООН е взето от Министерски съвет по предложение на МВнР, без да се съгласува с президентството, въпреки установената практика делегацията да се води от държавния глава, казват от президентството.  Това е поредният случай, когато правителството пренебрегва президентската институция. Приближени до държавния глава тълкуват това действие на кабинета като пореден опит да се каже на обществеността, че Радев е изпаднал в международна изолация.

Според източници, близки до управляващите обаче, целта на Борисов е да се домогне до снимка с Доналд Тръмп и да измоли американска легитимация, тъй като не успява да получи покана за визита в САЩ.

 

СРЕЩА С ТРЪМП, НО БЕЗ РАЗГОВОР С НЕГО


Докато тече безплоден спор мажду двете администрации На "Дондуков"1 пристига поканата от екипа на Тръмп българският премиер да бъде един от съпредседателите на Инициативата на Тръмп във връзка с борбата и разпространението на наркотиците. Поканата е съобразена с личната компетентност на българския министър-председател, подчертават от "Дондуков" 1.


"Това е първото събитие, на което Борисов ще присъства на 24-ти септември, ден след пристигането си в Ню Йорк. Форумът започва сутринта, лично Тръмп е одобрил кои да бъдат поканени. И те не са много държави. Тръмп ще бъде основният говорител. Не е предвидено слово на Борисов, но ние се водим съорганизатор на неговото събитие", разказва Бъчварова.

 

В отговор на въпроса колко са съорганизаторите на Инициатавата на Тръмп, Бъчварова отговори: "Изпратени са покани до тридесетина държави и около десетина са приели, защото такава е практика на ООН".
"Това означава, че Борисов ще се види с Тръм и двамата ще имат снимка", уверява тя, но подчертава, че няма да имат лична двустранна среща.
"Принципът е, че те ще се видят на откриването на сесията, ще се видят на това събитие, ще се видят на приема, Борисов ще бъде в залата по време на изказването на Тръмп, но българският премиер няма да се изкаже, поради ограниченото време на форума", обяснява Бъчварова.


За България това е второ участие в подобен форум. Предишното е било преди 6-7 години по времето на президента Обама, когато отново сме били съорганизатори.

 

ОБИДАТА НА РАДЕВ

 

Защо в президентската администрация има чувство на обида и витае усещането, че Радев е пренебрегнат, питам Бъчварова.
"Това, което казах на Вас, това им казах и на тях, отговори тя. Това са темите на България, това е шансът на България да ги представи на най-високо политическо ниво, да участва в една глобална инициатива и че на принципа на ротация сега е редът Борисов. За големи организации това е обичайна практика, например посещението във Ватикана. Едната година ходи президент, другата - премиер, третата - председател на Народното събрание и така се редуват."


А по кой закон тази ротация е задължителна, или поне препоръчителна? Според Румяна Бъчварова член 76 от правилника на ООН визира, че на сесията на Общото събрание на ООН държавите могат да бъдат представени от президент, премиер или външен министър, т.е.
"Ротацията е принцип при нас в политиката от много време. За да може и едната, и другата власт да участва в такива събития. Не е както в Европейския съвет, където държавата се представя само от изпълнителна власт. В крайна кметка въпросът е кой може да допринесе повече за държавата. В случая не можем да изпуснем шанса премиерът да представи резултатите от българското председателство! Аз не знам защо се прави от това проблем. Безумно е да мислиш да ходиш всяка година на едно и също събитие!", заявява Бъчварова.

 

БЕЗ ЧОВЕК НА ПРЕЗИДЕНТА В ДЕЛЕГАЦИЯТА ЗА ООН

Тя е изпратила писмо до президентската администрация, с което да покани техен представител в делегацията за ООН, водена от премиера, така както миналата година в делегацията, водена от президента, е имало представите на администрацията на премиера.
От "Дондуков" 2 отказват с мотива, че "нямат такива представители с оглед на тяхната програма"

"Даже лично на Иво Христов му го казах – преценете кой от вас да дойде, миналата година аз бях с президента, следих събития, които не бяха на президентско ниво" , казва Бъчварова.

От екипа на Радев запазват ледено мълчание.

 

РЕКАПИТУЛАЦИЯТА

 

Още на 13 май премиерът съъбщи, че е получил покана за среща с американския президент Доналд Тръмп. 

”Получихме много топло и мило писмо от президента на САЩ Доналд Тръмп, предлага да се видим в скоро време на тема Западни Балкани”, заяви Борисов по време на регионалната политическа академия на ГЕРБ - Стара Загора .”В момента България подготвя следядреното споразумение, зад което Европа застана, Турция застана, Русия застана. Не знам защо така решиха САЩ (да излязат от ядрената сделка с Иран – бел. ред.) - тяхна работа е. Но ситуацията в Близкия Изток също никак не е добра – въздушни удари, жертви. Надявам се, че и в тази посока ще направим необходимото, няколко стъпки сме подготвили, но чакаме да минат всички по надлежния ред. И за подобряването на отношенията с Русия имаме от президента на САЩ Доналд Тръмп много топло, мило писмо за това колко много разчита на нас и за Алианса, и за региона, и за Балканите”, каза тогава премиерът.

 

Сега за 73-ата Сесия на Генералната асамблея на ООН, която започва на 25 септември и завършва на 2 октомври, в делегацията, водена от премиера Борисов, са включени външният министър Екатерина Захариева, началникът на кабинета на министър-председателя Румяна Бъчварова и двете външно-политически съветнички на премиера. Ръководителят на делегацията има право на изказване /до 10минути/. Българският премиер ще говори на 28 септември. Едногодишната дейност на тази 73-та сесия на ГА на ООН ще се председателства от г-жа Мария Фернанда Еспиноса, еквадорски външен министър, добре позната, както в Латинска Америка, така и в ООН, избрана през юли 2018г. с пълно мнозинство/.

 

А тази драма по български кой да води бащина дружина зад Океана много прилича на драмата, която разиграхме преди половин година кой първи да отиде при Путин в Москва. От което пострада имиджа на България, а пък първите български мъже се сблъскаха с леденото пренебрежение на руския президент.  Което бе доста унизително и с което станахме за смях на дипломатическия терен.

Но така е, когато премиер и президент водят война дори и във външната политика.

 


От категорията

Борисов с оферта: Кристиян да съдейства на ГДБОП да разкрият кой е нанесъл щетата и да го оневинят

-1563534478.png

"Молбата ми е, след като е невинен според някои медии, да отвори машините, ...

19 юли 2019 | 14:15

НАП обяви какви точно данни са изтекли след хакерската атака

Факсимиле: nap.bg-1563536021.jpg

Неправомерно са били разпространени лични данни и данъчно-осигурителна ...

19 юли 2019 | 14:32

Обвиненият за атаката срещу НАП Кристиян: Надявам се да излезе така, че това цялото нещо е натопено

Кадър: Нова тв-1563563135.jpg

Днес той е отишъл на работа, тъй като е имал да довършва проекти, които са били ...

19 юли 2019 | 22:04

Владислав Горанов за хакерската атака срещу НАП: Да не героизираме едно престъпление

Владислав Горанов Снимка: БНТ-1563560950.jpg

Важното за мен в покупката на нови самолети беше "нови" и НАТО, заяви ...

19 юли 2019 | 21:28

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


15 септ. 2018 | 13:49Интервю с организаторите на ПРОТЕСТА НА 16.09.2018___http: eurocom.bg shows video delnici 7908


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Швейк


15 септ. 2018 | 12:19Бъчварова до месеци ще трябва или да изчезне в чужбина с парите, които завлече или ще търка наровете в Сливенския. Тя си знае.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


нане Геле


15 септ. 2018 | 12:10В кой коридор или стълбище на сградата ще се състои???


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


15 септ. 2018 | 12:19Във фоаето. ____Там им е мястото на ПОРТИЕРИТЕ !


Иван Иво Иванов


15 септ. 2018 | 07:50Доколкото познаваме поведението на Дони, той ще потупа Тиквун по шикалката и ще обяви, че с толкова плешиви аборигени не иска да разговаря :) Ще викне охраната, за да го отведат в кухнята да измие чиниите, и после да отпуши кенефите.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


15 септ. 2018 | 07:22Те това е "политика" ! Да пренебрегнеш интересите на държавата, за да си попълниш албума със снимка с Тръмп ! ____КРАТУНА ПРОСТА, ЗАВИСТЛИВА, АЛЧНА, ЛЪЖЛИВА И КРАДЛИВА !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


15 септ. 2018 | 14:13
ДАНЪКОПЛАТЕЦ


15 септ. 2018 | 14:12"


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


15 септ. 2018 | 12:18ГОШЕ, това за снимката Румяна БЪЧВАТА го каза ПУБЛИЧНО, като най важната част от срещата МУ !!!____Повтарям___НАЙ ВАЖНАТА ЧАСТ ОТ СРЕЩАТА МУ !!___Що се отнася до потупването, няма да е по рамото, а по дебелия му врат, както го тупа Юнкер.___ За един ПОРТИЕР, това е достатъчно !


Гошо


15 септ. 2018 | 10:32Вие сериозно ли смятате, че президент Тръмп ще има среща с Баце?! Ще мине покрай ръководителите на държавите "трета ръка", ще потупа Боце по рамото, защото е доста внушителен на ръст и килограми, ще му каже две три думи и когато в отговор Нашичкият измучи, ще разбере, че това е представителят на България. А след публикацията в Ню Йорк таймс за шестчасовия арест на двамата журналисти от хората на ГДБОП по добре е Боце да не се натриса на шамарите.


Visitor


15 септ. 2018 | 00:57На Тръмп му е пределно ясно, или поне на апарата му, с кого искат да го срещнат. Неслучайно досега среща му беше отказвана. И още не е сигурно, че среща ще има. Спомнете си една от последните срещи на Тръмп и ПоТрошенко! Последният бе отсвирен като малка спирка от бърз влак.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Михаил Апостолов


14 септ. 2018 | 22:56Ами ще напишем на Тръмп, че Борисов е джендър либераст соросоближен прегръщач на демонократи сатанисти най обича баба Меркел и Тръмп може да размисли да се среща с този индивид. С Тръмп трябва да се среща президента Радев, а не някакъв човек от който ни е срам.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Владимир


14 септ. 2018 | 22:29Тия двамата ще се избият за едната снимка с представителя на бившия хегемон тръмп. Жалка работа !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Калинка


14 септ. 2018 | 22:29Велева, първо в Епицентър звучи като "бомба" в ПИК. Как пък ви харесват тези жълакави медии?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


14 септ. 2018 | 22:11Резултатът от срещата Борисов Тръмп ще бъде такъв, че бай Доньо ще си помисли, че сме нация от флейтисти, след свирката, която ще му направи Захариева.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Alata


14 септ. 2018 | 20:19BGman1, скоро ще изпиете всичката газ и пак няма да Ви дойде онуй, което нямате! България въобще говорили ти нещо? Едва ли. Отвори си очите и виж какво правят нормалните, свестни хора по Европа и не само там!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


proksima


14 септ. 2018 | 20:10Близка до Борисоф и В. Златев фирма ДжиПиГейт: Извършва Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми. https: bivol.bg gp1.html


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Йордан Бъчваров


14 септ. 2018 | 19:19То добре, че тиквата няма да има възможност да говори, инак може и да му се наложи да отговаря на сложни въпроси. https: www.nytimes.com aponline 2018 09 14 world europe ap eu bulgaria journalists detained.html


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


15 септ. 2018 | 10:24Не се притеснявайте: Падишахът ще говори на български, а Катерина или някоя от двете му съветнички ще превеждат и изглаждат невчесания му отговор. Сигурно той ги е инструктирал при въпрос те да редактират отговора му, следвайки Живковото напътствие към външния министър: "Слушай, аз ще говоря както мога и както си искам, а ти ще превеждаш и говориш както трябва."


Барбара


14 септ. 2018 | 19:17Това за "компетентността" на премиера и за негова реч в ООН фейлетон ли е? Няма драма по български, Велева, има наглост и отдавна надскочен предел на некомпетентността на премиера, на одиозните Бъчварова и Захариева и подобията им. И наистина, както е написано, отново екзалтирано, звучи просто комично и без съмнение, нещастната ни държава отново ще стане за смях, както при всички международни изяви на Борисов.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


смърт за сорос


14 септ. 2018 | 18:47Каква среща бе рапони? БОКО ча на БИБИ ходи да ближе мадурите за да му уреди подкуп при Тръмпи Дъмпи ))) обеща консулство монсулство и какво ли не на израелската шпинга... ма не е сметнал, че самият Тръмпи няма кой да спаси )))


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.