Кадър BBC

Подсъдимият за педофилия Даниел Хъл ще се изправи пред Темида и за данъчни престъпления

Пасторът от Сливен публикувал клипове от мизерията в кв. “Надежда”, за да му пращат пари от чужбина

2075 | 13 ян. 2021 | 13:33

Британецът, който служи в религиозната институция “Християнски център Единство” в ромската махала “Надежда”, събрал 958 819 лв. от дарения, но не платил данъците по тях


Подсъдимият за педофилия пастор от Сливен Даниел Хъл ще се изправи пред Темида и за данъчни престъпления, съобщиха от Окръжната прокуратура в града.

Британецът, който служи в религиозната институция “Християнски център Единство” в ромската махала “Надежда”, събрал 958 819 лв. от дарения, но не платил данъците по тях, които са в особено големи размери според закона - 31 641 лв., показало новото разследване срещу Хъл. Всички дарения са от чужбина.

“Християнски център “Единство” е регистриран през 2018 г. с решение на Софийския градски съд. Оказва се, че британецът е събирал пари за дейността си още преди регистрацията на религиозната институция.

 

Първите пари започнали да идват през юли 2017 г. Хъл имал канали в платформи за видеосподеляне като ютюб. Там публикувал клипове от проповедите си. В тях се показвала мизерията, в която живеят жителите на ромския кв. “Надежда”. Призовавал за дарения, за да се подобри материалното им положение, а той щял да ги обогатява духовно.

 

На клипчетата винаги били изписвани банкови сметки, в които желаещите да превеждат сумите. В следващите епизоди на сериалите в интернет пасторът показвал как харчи даренията за доброто на бедните хора. Титуляр по банковите сметки бил той самият, а не религиозната институция, за която работел.

Стотици от цял свят са превеждали пари по банковата сметка на Даниел Хъл. В нито един от случаите не е подал данъчна декларация.

43-годишният британец се заселил в близкото село Самуилово през 2015 г. заедно със сестра си и децата ѝ. Купил си къща и направил скъп ремонт. Това направило впечатление на местните.

Година по-късно обаче Даниел Хъл е арестуван по искане на властите в родината му. Оказва се, че той е осъден там на 15 месеца затвор за притежание на порнографски снимки с деца.

Когато излежал присъдата си, се върнал, но този път заживял в кв. “Надежда” и започнал работа като пастор в махалата.

През септември 2019 г. за него е излъчен репортаж в Би Би Си. В него се разказваше за престъпното минало на Даниел Хъл на Острова, за забраната му да доближава деца, както и за новата му дейност в България, свързана отново с малки момченца. Тогава пасторът беше арестуван от ГДБОП в дома му, където бяха открити 6 малки момченца.

 

Така срещу него започна разследване за педофилия и в България. Оказа се, че отново е бил интимен с малки деца, които са го потвърдили пред съдия.

Според прокуратурата през 2018 и 2019 г. той е блудствал с 8 момчета от бедната махала, 5 от които са били малолетни. Оттогава Хъл е в ареста и вече е подсъдим по това дело в районния съд в Сливен.

Любопитното в този случай е, че семействата на жертвите защитават британеца и твърдят, че той е добър човек, който им помага в трудния живот. Жители на кв. “Надежда” дори протестираха пред Съдебната палата в града с настояване благодетелят им да бъде освободен.


От категорията

Гешев подписа споразумение с ОЛАФ: Това е поредна стъпка, показваща непримиримостта към корупцията

-1608204718.jpg

Споразумението ще допринесе за повишаване защитата на финансовите интереси на ...

20 ян. 2021 | 13:22

Трима от групата на Бобокови се признаха за виновни по делото за отпадъците (ВИДЕО)

Кадър: Нова тв-1611171446.jpg

Тримата, които искат да сключат споразумения с прокуратурата, са бивш шеф на ...

20 ян. 2021 | 21:34

Вътрешна сигурност арестува дознател в Благоевград (ВИДЕО)

Кадър: Нова тв-1611165006.jpg

По информация на NOVA е задържан началникът на дознателите във Второ районно ...

20 ян. 2021 | 19:48

Кола блъсна майка и дете на пешеходна пътека в София

Сн. нова.тв-1611135233.png

Детето е насочено към детска неврология на УМБАЛСМ "Пирогов"

20 ян. 2021 | 11:32