Маги и Цветин на сватба в индийския град Лабаса. Снимки Блогът Вълшебният керван

В Покана за пътуване - тази неделя от 18 до 19 часа по програма Христо Ботев на БНР

Пътешествие от 3,8 години през 30 държави без полет със самолет (много видеа)

3117 | 12 ян. 2019 | 12:33

Снежана Йовева от сдружение „Толкова близо, толкова далеч“ за българите в странство, д-р Ана Пейкова – грижи за кожата в студа

Маги и Цветин на сватба в индийския град Лабаса.
Снимки Блогът Вълшебният керван
-1547288512.jpgМаги и Цветин са прекарали шест месеца на яхта, хваната на стоп, като част от екипажа, докато стигнат Азия.-1547288667.jpgТози детайл от таван в Узбекистан са избрали Маги и Цветин за основна снимка на блога си.-1547288638.jpgЦветин със семейство в Таджикистан.-1547288606.jpgПланините Каракорум. -1547288584.jpgПарад по повод Денят на независимостта на Индонезия.-1547288555.jpgНевеста и младоженец на Фиджи.-1547288480.jpgУлични продавачки в Китай.-1547288455.jpgКарта на целия маршрут, изминат от Маги и Цветин при тяхното пътешествие.-1547288426.jpgНа път за джамията в Иран.-1547288397.jpgЖена от племето Акха, Чианг Рай, Тайланд.-1547288371.jpgЕзерото Цо Морири в Ладак, Тибет.-1547288343.jpgДеца на плажа във Вануату-1547288317.jpgЦветин на 4850 метра височина в Хималаите.-1547288286.jpgМаги в Байкал, Иркутска област.-1547288260.jpgСнежана Йовева представя проект, заедно със зам.-кметът на София по културата д-р Тодор Чобанов и проф. Греди Асса. -1547288214.jpgМоменти от изложба в НДК.-1547288179.jpg Сдружението „Толкова близо, толкова далеч“ организира изложби на български творци в странство и у нас.-1547288137.jpg Сдружението „Толкова близо, толкова далеч“ организира изложби на български творци в странство и у нас.-1547288121.jpgСнежана Йовева представя двете издания на сборника „Толкова близо, толкова далеч“ не само у нас, а и пред българските общности в чужбина.-1547288084.jpgСнежана Йовева -1547288057.jpgСнежана Йовева -1547288040.jpgЛогото на сдружението „Толкова близо, толкова далеч“-1547287989.jpgД-р Ана Пейкова в Тирол.-1547287923.jpgД-р Ана Пейкова в Тирол.-1547287902.jpg

Може би някои от слушателите на „Покана за пътуване“ помнят как двамата отявлени пътешественици Маги и Цветин от блога Вълшебният керван дадоха интервю за предаването от един виетнамски плаж. Това беше миналата година през май, когато бяха изминали две трети от магичното си и почти невероятно пътешествие.

 

Ако ви е учудило словосъчетанието „магично и почти невероятно“, ще се аргументирам. Маргарита Ценова – дипломиран зоолог от университет на Канарските острови и Цветин Шущарков, инженер, специалист по индустриален дизайн, тръгват от България през април 2015-а, за да се завърнат малко преди края на 2018 година.

 

Ето какво пишат в блога си пътешествениците: „През последните три години осем месеца и пет дни  пропътувахме по земя и вода близо 100 000 км  изминавайки Пътя на коприната до Далечния Изток, Пътя на подправките до Индонезийския архипелаг, посетихме Папуа Нова Гвинея и островните държави на Меланезия и достигнахме до остров Фиджи. След близо 6 месеца мореплаване с яхтата Алабама прекосихме Тихия океан, минавайки покрай Микронезия и Япония, достигнахме Южна Корея.

 

След кратко пребиваване в Тайван и Виетнам се отправихме по един от теоретичните пътища на прабългарите от далечните източни земи на Китай и Монголия през централно азиатските държави Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан и кавказките страни Азербайджан, Грузия и Армения до родната ни България“.  Щеше да е криминално престъпление, ако не ги бях поканила на гости.

 

Ако имахме пари, щяхме да наемем Маги и Цветин за  рекламни лица на предаването „Покана за пътуване“.  Двамата пътешественици са заедно от 12 години. Запознали се на Рила и веднага разбрали, че са един за друг. Попитах ги не се ли случва да се скарат понякога. Оказа се, че отношенията им им тутакси дават отражение върху пътуването – ако са сърдити стопът не върви, времето се разваля, изгубват се… Затова са пропътували Папуа Нова Гвинея, Соломоновите острови, Фиджи и почти цяла Азия в добро настроение.

 

Толкова близо, толкова далеч. Не, не съм се отдала на мечти. Просто така се нарича сдружениетото за подкрепа и популяризиране на съвременно българско изкуство и култура у нас и по света. Новината, че произведения на артисти, участвали в организираните от „Толкова близо, толкова далеч“ изложби, са включени в презентативния информационен двуезичен календар "Виж България в Европа - съвременно изкуство" на Министерството на културата, бе повод да се срещна със Снежана Йовева.

 

Дамата има десетки публикации и научни трудове в областта на политиките за българските общности по света. И може да се похвали с богат опит в културния мениджмънт, с участие в национални и международни проекти. Поседнахме в една художествена галерия, за да разкаже малко повече за сдружението, на което е заместник-председател и съучредител – ето линк към него www.soclosesofar.net. Освен това Снежана Йовева е автор и издател на сборници с вдъхновяващи родолюбиви истории на наши сънародници зад граница, които могат да бъдат изтеглени безплатно от www.spisanie.ongal.net

 

Онези, които се интересуват не само от екстремни пътувания, ами надават ухо и как да реставрираме кожата си след някое от тях, познават д-р Ана Пейкова, дерматолог, пътешественик и официален консултант на Покана за пътуване. Но преди да я разпитам за начините за справяне с пораженията след зимния студ и свирепия вятър, я помолих да ни разкаже за австрийската част на Тирол, откъдето се завърна неотдавна. Като родопско чедо тя по достойнство е оценила малко дивата и дори враждебна красота на Алпите.

 

„За съжаление, ние малко обръщаме внимание на атмосферните влияния върху кожата през зимата. Като че ли повече говорим за лятото, за петната, за слънцезащитните кремове, а сякаш пренебрегваме факта, че студът може да  увреди кожата също толкова силно – каза в „Покана за пътуване“ д-р Ана Пейкова и поясни:  „На първо място са UV лъчите, които и през зимата са също толкова силни и отразявайки се от снега нанасят същите поражения върху откритите части на тялото.

 

Вятърът е един много пренебрегван фактор, който силно изсушава кожата, води до премахване на защитния водно-липиден филм и по този начин тя започва да се нацепва. Това създава условия за навлизане на различни вируси, алергени и бактерии.

 

Затова през студените месеци много от хроничните кожни заболявания се активират и трябва да се обърне по-специално внимание на лицето, на шията, на деколтето, на ръцете, както на косата и на ноктите.

 

Начините за оправяне на пораженията започват с домашна грижа. В къщи можем да използваме по-меки измивни кремове и гелове. След подсушаването задължително трябва да се нанася по-плътен крем или т.нар. колд-кремове, предназначени специално за зимни условия. Те са подхранващи и предпазващи. Добре е през зимата да използваме серуми с Витамин С. Те са с активни съставки. Серумът е продукт, който се слага за определено време, той е по-концентриран и се поставя под основния крем.

 

Хубаво е да знаем, че серумите се нанасят вечерно време. А през деня заедно с предпазващия крем да нанасяме слънцезащитен продукт или крем с UV филтри“, споделя д-р Пейкова, а в предаването дава още много полезни съвети.

Още приключения и полезна информация за пътешественици - на страницата на Покана за пътуване във Фейсбук

https://www.facebook.com/pokanazapatuvane/Папуа Нова Гвинея Видео Маги и Цветин от блога Вълшебният керван

Снежана Йовева от сдружение „Толкова близо, толкова далеч“ за българите в странство, д-р Ана Пейкова – грижи за кожата в студа

Рафтинг на остров Фиджи Видео Маги и Цветин от блога Вълшебният керван

Снежана Йовева от сдружение „Толкова близо, толкова далеч“ за българите в странство, д-р Ана Пейкова – грижи за кожата в студа

Торнадо в пустинята Гоби Видео Маги и Цветин от блога Вълшебният керван

Снежана Йовева от сдружение „Толкова близо, толкова далеч“ за българите в странство, д-р Ана Пейкова – грижи за кожата в студа

Да вземеш яхта на стоп – начинът за придвижване по вода на Маги и Цветин Видео Маги и Цветин от блога Вълшебният керван

Снежана Йовева от сдружение „Толкова близо, толкова далеч“ за българите в странство, д-р Ана Пейкова – грижи за кожата в студа

Соломоновите острови Видео Маги и Цветин от блога Вълшебният керван

Снежана Йовева от сдружение „Толкова близо, толкова далеч“ за българите в странство, д-р Ана Пейкова – грижи за кожата в студа

От категорията

"Ти си“ на EXPOSE - обещание за нещо повече от любов и нещо повече от страст
(Видео)

Цвети и Светльо от EXPOSE провокират летните чувства с ритъма на Бразилия-1563718879.jpg

Ексцентричната рокля на изпълнителката ефектно е изработена от филмови ленти

21 юли 2019 | 17:18

Дара Екимова казва "Обичам те" на гръцки и английски на своя любим в горещия летен хит „Sagapao”
(Видео)

Дара  Екимова казва "Обичам те" на гръцки и английски на своя любим в горещия летен хит „Sagapao”-1563478899.jpg

Искрата облича посланието в универсалния език на музиката, помагайки му да ...

18 юли 2019 | 22:38

Семейство Бекъм си купуват имение, за което можете само да си мечтаете
(Видео)

-1530788421.jpg

Двамата бяха забелязани да посещеават музея "Хиляди души" в сградата ...

22 юли 2019 | 17:43

Хелън Мирън стана руска царица (Видео)
(Видео)

Кадър: YouTube-1563796373.png

Артистката с руски корени, която е спечелила "Оскар" за ...

22 юли 2019 | 14:50

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.