Патриарх Неофит ще отслужи в Троянския манастир света литургия в чест на Успение Богородично

Имен ден имат близо 205 000 българи

Патриарх Неофит ще отслужи в Троянския манастир света литургия в чест на Успение Богородично

679 | 15 авг. 2019 | 08:12

Очаква се той да бъде в съслужение с Техни преосвещенства Велички епископ Сионий - игумен на светата обител и Белоградчишки епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит, други висши духовници, клирици от епархията и страната.

Патриарх Неофит ще отслужи в Троянския манастир света литургия в чест на Успение Богородично-1565846186.jpgПатриарх Неофит ще отслужи в Троянския манастир света литургия в чест на Успение Богородично-1565846104.jpg

Негово Светейшество патриарх Неофит ще отслужи в Троянския манастир "Успение Богородично" света литургия по повод днешния християнски празник.

 

Очаква се стотици християни да се поклонят пред чудотворната икона на света Богородица Троеручица, която се съхранява там от векове.

 

На 15 август всяка година Православната църква прославя Успението (блаженото заспиване) на Пресвета Богородица. Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична света Литургия. 


Патриаршеската света Литургия за храмовия празник на Троянската ставропигиална света обител „Успение на Пресвета Богородица“ ще оглави Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Манастирът е свързан тясно с целия духовен път на Светейшия ни Патриарх. От това свещено място е поел монашеския път под духовното наставничество на блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх Максим - намерил вечния си покой в светата обител и под покрава на чудотворната икона на св. Богородица Троеручица - небесна покровителка и на двамата ни патриарси.


Богослужебната програма в чест на най-големия Богородичен празник започва днес от 18.00 часа с Празнично вечерно богослужение с чина на Опелото на Пресвета Богородица;
На 15 август 2019 г. празничният ден ще започне в 07.00 часа с Празнична полунощница и Игуменска лития.

 

От 08.00 часа е начало на Утреня. От 09.00 часа ще започне тържествена света Литургия, оглавена от Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит.

 

Очаква се той да бъде в съслужение с Техни преосвещенства Велички епископ Сионий - игумен на светата обител и Белоградчишки епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит, други висши духовници, клирици от епархията и страната.


От 11.00 часа ще започне традиционната Лития с чудотворната икона Пресвета Богородица „Троеручица” от храма до мястото на първото чудо извършено от иконата.


В 18.00 часа е началото на Празнична вечерня с акатист на Успение Богородично.


На 16 август 2019 г. празничните богослужения продължават в 17.00 часа с Вечерня. От 18.00 часа ще бъде отслужена Ктиторска панихида (молитвено възпоменание за всички представили се в Христа игумени, братя и дарители на светата обител). 

Днешният празник е сред най-почитаните от вярващите, защото Божията майка се смята за най-голямата застъпница за хората пред Бога.

Имен ден имат близо 205 000 българи. 


От категорията

И великата Стоянка Мутафова отлетя

-1480793646.jpg

Великата Стоянка Мутафова остява след себе си живот, отдаден на сцената

6 дек. 2019 | 09:06

Премиерът за Стоянка Мутафова: Тя винаги ще бъде от символите на българския театър

Премиерът за Стоянка Мутафова: Тя винаги ще бъде от символите на българския театър-1575617449.jpg

С пост във Фейсбук премиерът Бойко Борисов изрази своята почит към великата ...

6 дек. 2019 | 09:29

Нинова: Напусна ни една от най-ярките личности, творец с мисия и човеколюбие - Стоянка Мутафова

-1572934044.jpg

След нея остава емоцията и любовта, които ни дари с всяка своя поява на сцената ...

6 дек. 2019 | 12:05

Поклонението пред Стоянка Мутафова ще бъде на рождения ден на Стефан Данаилов

Сн. Новини.бг-1575626620.jpg

Рано сутринта днес на 97-годишна възраст почина легендата на българския театър ...

6 дек. 2019 | 12:03

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.