Чърчил, Рузвелт и Сталин в Ялта

Той бе окончателно завладян от освободените жители на бившите му колонии

Патрик Бюканън: Западът загуби Втората световна война

10943 | 3 септ. 2019 | 17:45

Всъщност двете войни от 1914 до 1945 г. могат да се разглеждат като Голямата гражданска война на Запада, завършила с унищожаването на всички западни империи


В статия за изолационисткото издание The American Conservative Патрик Бюканън задава въпроса "Кой спечели Втората световна война?" Отговорът му – СССР. Авторът предлага двете световни войни от първата половина на XX век да се разглеждат като Голямата гражданска война на Запада, завършила с унищожаването на всички западни империи и окончателното завладяване на Запада от освободените жители на бившите му колонии.

Агенция „Фокус“ представя превод на материала с уточнението, че той отразява единствено позицията на автора.

В неделя, 1 септември, на 80-ата годишнина от нацистката инвазия в Полша, вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс говори във Варшава за „петте десетилетия на неописуемо страдание и смърт, последвали” нахлуването. Пет десетилетия!

Пенс каза, че за Полша Втората световна война завършва не с победа, а с поражение и окупация от злата империя, управлявана от един от най-страшните убийци на XX век - Йосиф Сталин. „Освобождението на Европа“, 75-годишнината от което отбелязахме на 6 юни на плажа Омаха във Франция, се простираше само до територията до река Елба в сърцето на Германия

И отвъд Елба, нацистите, разбира се, са били унищожени, но еднакво злата идеология печели, тъй като „освободителите“ на Аушвиц десетилетия поддържаха не по-малка мрежа на концлагери от тази на Хайнрих Химлер.

И така, кой всъщност спечели и кой загуби войната?

През 1938 г. в Мюнхен Уинстън Чърчил искаше страната му да вдигне оръжие заради Чехословакия, но Великобритания влиза във войната заради Полша през 1939 г. И въпреки това и двете страни попаднаха под властта на болшевиките в продължение на половин век – а възвърна ли Великобритания свободата си? И ако това беше предсказуемият резултат от войната в тази част на Европа, където нацистите се сблъскаха с болшевиките, защо Великобритания дори се присъедини към нея?

Защо Великобритания обяви война заради кауза и държава, която очевидно не може да защити? Защо Великобритания превърна германско-полската война в световна война, която я доведе до фалит и унищожи империята й, като същевременно не доведе до постигането на основната цел на Лондон – свободна и независима Полша?

С какво толкова бе заплашена Великобритания от искането на Хитлер за връщането на пристанищния град Данциг (днешен Гданск – бел.р.), който въпреки волята на 300-хилядното население беше взет от Германия и прехвърлен в Полша през 1919 г.?

Жителите на Данциг никога не са искали да напуснат Германия, а 90% от тях са искали дори да се върнат. Дори британският кабинет смяташе, че Германия има причина да си върне Данциг.

Така че защо Великобритания обяви война?

Защото на 31 март 1939 г. премиерът Невил Чембърлейн безсмислено предостави на Полша открита гаранция за военна подкрепа: ако Германия използва военна сила, за да си върне Данциг, а вие окажете съпротива, ние ще застанем на ваша страна. Тази гаранция отприщва войната.

Като се има предвид причината, поради която страната им тръгна на война, действията на британците по време на войната изглеждат необясними. Когато съветската армия нахлува в Полша на 17 септември 1939 г., две седмици след Хитлер, Великобритания не обявява война на СССР.

През 1940 г. по заповед на Москва са екзекутирани всички полски офицери. Когато телата им са открити в Катин през 1943 г., Чърчил, който вече е станал съюзник на Сталин, отговори на молбата на поляците да разследват това престъпление: „Няма смисъл да се скита из смоленските гробове“.

Вместо да атакуват Хитлер, след като той нахлува в Полша, Великобритания и Франция остават зад линията Мажино и чакат, докато войските на Хитлер ги нападнат на 10 май 1940 г., в деня, в който Чърчил идва на власт. Три седмици по-късно британската армия е победена и прогонена обратно от континента. Шест седмици по-късно Франция капутулира.

След Дюнкерк и Битката за Великобритания през 1940 г. Лондон отхвърля всички предложения на Хитлер за прекратяване на войната до юни 1941 г., когато фюрерът напада партньора си Сталин и нахлува в СССР.

Чърчил е „човекът на века“, който убеди Великобритания сама да се изправи срещу Нацистка Германия през 1940 г. Но в края на войната каква беше равносметката за Чърчил?

Полша, заради която Великобритания тръгна на война, загуби от сталинизма, под чиято власт остана през цялата Студена война. Чърчил беше принуден да се съгласи с анексирането на половината от Полша и включването й в Източния блок. За да успокои Сталин, Чърчил обяви война на Финландия.

В края на войната Великобритания е бомбардирана, обезкървена и фалирала, а нейната империя в Азия, Индия, Близкия Изток и Африка се разпада. След две десетилетия всичко това ще изчезне.

Франция ще стигне до края на войната, след като е живяла пет години под нацистка окупация и под властта на Виши, загубила колониите си в Африка и Азия, а след това ще претърпи и унизително поражение в Индокитай през 1954 г. и в Алжир през 1962 година.

Кой всъщност спечели войната?

Разбира се, съветите, които след милионни загуби от нацистката инвазия окупираха Берлин, анексираха балтийските държави и превърнаха Източна Европа в базовия лагер на СССР, въпреки че Сталин – според клюките – е припомнил за един от руските царе от XIX век: „Да, но Александър I стигна до Париж!“

САЩ, като най-отдалечена от конфликта страна, завършиха тази война с най-малко жертви от всички големи държави. И все пак Америка е част от Запада, а Западът загуби световните войни от миналия век.

Всъщност двете войни от 1914 до 1945 г. могат да се разглеждат като Голямата гражданска война на Запада, 30-годишната война на западната цивилизация, която завърши с унищожаването на всички западни империи и окончателното завладяване на Запада от освободените жители на бившите му колонии.

_______

Патрик Дж. Бюканън е известен американски консервативен политик и коментатор. Бил е съветник на президентите Ричард Никсън, Джералд Форд и Роналд Рейгън. През 1992 и 1996 г. участва в надпреварата за избора на кандидат-президент на Републиканската партия. Бюканън е автор на книгата "Самоубийството на свръхсилата: ще оцелее ли Америка до 2025?".

 


От категорията

Валерия Велева: ГЕРБ, вразумете се! Спрете гаврата с Конституцията!

-1448546816.jpg

Да приемем за нормално, че ГЕРБ настоват да си изкарат мандата, защото до ...

1 окт. 2020 | 15:59

Франсис Фанън: За САЩ "Турски поток" през България е инструмент на Русия за изнудване

Франсис Фанън-1601559675.jpg

"За нас най-добрият сигнал за отвореност е да привлечете американски ...

1 окт. 2020 | 16:38

Георги Димов: Петрол и газ са в основата на конфликта в Нагорни Карабах – доставките са през Кавказ

-1489388560.png

Турция е самотна и изолирана. Все още в района тежката си дума не е казала ...

1 окт. 2020 | 15:16

БСП преживя доста раздели. Но който напусна „къщата“, загуби!

Не само ГЕРБ, БСП също преживя доста раздели. Но който напусна „къщата“, загуби -1601468871.jpg

БКП единствена от ръководните партии - държави от бившия соцалистически блок не ...

30 септ. 2020 | 18:29