Виолетов джаз

В трите големи изложбени зали на Дом Витгенщайн във Виена

Пътуване в безкрая на Анастас Константинов - посмъртно

2330 | 10 окт. 2018 | 18:11

Виолетов джаз-1539184625.jpgИмпровизация в зелено-1539184827.jpgРеактивна пеперуда-1539184650.jpgПлакатът на изложбата-1539184533.jpgАнастас Константинов-1539184490.jpgОткриването на изложбата във Виена-1539184451.jpg

Д-р Райна Дамяни за епицентър.бг

 

В трите големи изложбени зали на Дом Витгенщайн  (Български културен център) във Виена е експонирана за първи път ретроспективна изложба на художника Анастас Константинов, който ни напусна преди година.

 

Визионер и организатор на изложбата е проф. Емилия Константинова – арт мениджър и спътница на художника. Куратор е д-р Райна Дамяни – изкуствовед и арт експерт.

 

„Странстващият хълм не може да го търсиш, а само да го намериш.“

                                                                  откъс от книгата „Приказка без край“

 

„Аз не търся, аз намирам“- известната реплика на Пабло Пикасо може да се интерпретира в настоящия проект на АНАСТАС като „ Аз намирам, но продължавам да търся, да търся и пътувам във времето и безкрая.

 

„Пътуване в безкрая“ е мащабен кураторски проект, с който музей – галерия „Анастас“ в стария Пловдив, слага началото на изложби с ретроспективен характер на художника Анастас Константинов. Австрийската публика и гостите на Виена, се срещат с живописната естетика и философия на един наистина голям художник, чиито творби присъстват в колекциите на авторитетни личности от цял свят.

 

„Бих споделила, че това са платна, в които се вижда изключителната сила на неговата мощна живопис и пластични възможности. Някои от тях са рисувани в продължение на цяла година, тъй като са изграждани на принципа на многопластовата маслена живопис, характерна за неговото творчество. – споделя проф. д-р Емилия Константинова, съпруга на художника, негова спътница и артмениджър.

 

Кураторът на изложбата д-р Райна Дамяни, която следи творчеството на Анастас, още от средата на 90-те години, откри изложбата и пред елитната публика допълни: „Като художник, Анастас изпревари времето, в което физически живя. Анастас предефинира ролята на художника не само като артист, изследовател, наблюдател, но и като комуникатор.

 

Връзката между зрител и творец винаги е била важна за него. Сега той се преоткрива във времето от критиците на изкуството, от колекционерите, от зрителите, разширява и придобива все по-необятни значения, като пътуване в безкрая. Във всяко платно, скулптура, мозайка, рисунка на Анастас, има на пръв поглед ярко колоритна, мощна енергия с гениалността на рисуващото дете, но при по- задълбочено отдаване и съзерцание, ще усетите пластично изследване, извлечено от дълбините на земята, от мъдростта на вековете.

 

А  артистичните жестовете на Анастас и смелите му четки ни докосват до индивидуален, разпознаваем художник и в същото време до чувствителен мъж с философски прозрения. Той ни дава още една визия за съществуването и смисъла на модерното изкуство. Цялото му творчество е като среща с един нов или древен свят, който той иска да сподели със съвременния зрител.“

 

На откриването на събитието във Виена присъстваха Негово превъзходителство д-р Иван Сираков – посланик в Австрия, представители на интелектуалния и бизнес елит, художници и известни музиканти, живеещи във Виена и по света, гости от Германия, Съединените Американски щати, Братислава и Япония. Изложбата може да бъде видяна във Виена в Дом „Витгенщайн“ до края на месец октомври.

 

 


От категорията

Андре Рийо поздрави България с "Върви, народе възродени"

Кадър: YouTube-1558608597.png

Холандският цигулар и диригент ще изнесе два концерта у нас. Билетите за ...

23 май 2019 | 13:30

Откриха глава на древна римска богиня до Колизеума

-1556690573.jpg

Според изявлението, бялата мраморна глава е малко по-голяма от естествения ...

25 май 2019 | 16:22

"The Voyager: Мелодии за глас и пиано" - в зала България

На 26 май (неделя) в камерна зала "България" от 19 ч. Вероник Носбаум – сопран и Роман Носбаум - пиано (Люксембург) ще представят най-новия компактдиск на  Албена Петрович Врачанска-1558881344.jpg

На 26 май (неделя) от 19 ч. Вероник Носбаум – сопран и Роман Носбаум - пиано ...

26 май 2019 | 14:35

Ученици от Северна Македония и Албания се включиха в празничното шествие за 24 май в София

Ученици от Северна Македония и Албания се включиха в празничното шествие за 24 май в София-1558806773.jpg

Те се присъединиха към групата на Частно средно училище „Цар Симеон Велики“

25 май 2019 | 20:51

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.