Лиляна Павлова

Те припознаха три от нашите приоритети, заяви тя

Павлова: Има пълна приемственост в работата, която ще предадем на Австрийското председателство

1253 | 22 май 2018 | 12:05

Предстои междуведомствената група към външно министерство да направи анализ и да каже дали е добър вариантът името Република Илинденска Македония, каза Павлова

Лиляна Павлова-1526984576.jpg-1526727327.png

 

                               euro2018_btnNew


Има пълна приемственост в работата, която ще предадем на
Австрийското председателство, те припознаха три от нашите приоритети. Това каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова пред журналисти, предаде агенция „Фокус“. Павлова поясни, че става въпрос за дигитална Европа, сигурност и миграция и Западните Балкани.

 

Много ще е плавен преходът и по трите теми няма да спре работата“, каза министърът. По думите ѝ много теми остават за Австрийското председателство. „Първата и най-важна за нас освен Западните Балкани от динамиката на законодателството, е темата за сигурността и миграцията. Тя е свързана с така нареченото Дъблинско споразумение или реформата на системата за убежища. Вярвам, че лидерите ще дадат подкрепа на общия подход. Оттук нататък максимално бързо с цел да предотвратим бъдеща криза, трябва да се продължи работата като превенция на бъдеща такава криза“, каза Павлова.

 

По думите ѝ втората тема е цифровата трансформация и икономика. „Приемането на законодателство, свързано със защита на неличните и личните данни, всичко свързано със свободния поток на данните, авторското право – това е част от единния цифров пазар. Все повече бизнеси се случват онлайн – ние трябва да можем да защитим и тези, които предоставят услугите, но и потребителите на услуги. Това е нещо, което Австрия ще трябва да довърши“, коментира министърът.

 

Според нея третото най-важно е дебатът по многогодишната финансова рамка. „Ние започнахме дебата по многогодишната финансова рамка. В ръцете на Австрия и Австрийското председателство ще бъде пикът на тези дебати. Ние неслучайно започваме от следващата седмица серия от тематични срещи на най-високо ниво за темата кохезионна, селскостопанска политика, миграция, дигитален дневен ред, образование, за да можем да сме сигурни, че оставяме по тези теми на Австрийското председателство ясни и готови позиции, за да можем да продължим с приемането на рамковия бюджет. На Австрия ще разчитаме да продължат с този темп, за да може преди изборите през 2019 г. да бъде поне приета рамката на бюджета, а тя ще изисква много динамична работа“, допълни Павлова.

 

Предстои междуведомствената група към външно министерство да каже дали е добър вариантът Република Илинденска Македония, каза още Лиляна Павлова. По думите ѝ тази група трябва да направи своя анализ.

 

Нека да оставим експертите да поработят още малко“, коментира Павлова. На въпрос дали вижда български принос за сближаване на позициите между Македония и Гърция за името, тя отговори: „Определено смятам. Последните месеци, които инвестирахме именно в това шестте западно-балкански държави да бъдат заедно, да говорят. До скоро те не си говореха, не се ръкуваха. Вече стоят на една маса и преговарят. Надявам се, че и ние сме допринесли за това“, коментира Павлова.

 

Българското председателство предложи нов подход по Дъблинския регламент, базиран на превенцията, заяви министър Павлова.

 

На въпрос дали очаква на Европейския съвет през юни подкрепа за българския подход в решаване на кризата с Дъблинския регламент и по отношение на интеграцията на Западните Балкани, Павлова коментира, че това ще са две от важните теми, които предстоят през месец юни.

 

Българското председателство предложи нов подход, нова философия, базирана на превенцията и на автоматични мерки за подкрепата на държавите - външни граници от една страна и споделяне на отговорността от другите държави“, каза Павлова. Тя посочи, че има предпоставки за политическото решение на лидерите.

 

По отношение на Македония, Павлова посочи, че преговорният процес между Македония и Гърция ще покаже дали ще бъде решен успешно спорът по името на югозападната ни съседка. „Това също би отпушило много врати“, коментира министърът.

 

На въпрос как ще оцени приноса на почетните консули в промотиране на целите на българското европредседателство, министър Павлова отговори: „Ние работим с тях. Това не е първа среща, която павим. Това е инструмент, който Външно министерство ползва не само за целите на председателство, а от години“, каза тя. Павлова посочи, че за целите на председателството е установила трайна мрежа за контакти с тях. „Това са хората, благодарение на които ние получаваме обратна връзка на място“, допълни министърът.

 

Тя отчете, че по приоритета Западни Балкани са направени разговори. „Това, което имаме разговори в тази посока е през тях да започнем да промотираме хибридното финансиране, което търсим за региона. Така ще може регионалната икономическа зона на Балканите, която в момента се опитваме да установим, чрез тяхна помощ да промотираме“, допълни Павлова.

 

По-рано пред БНТ Павлова коментира денят на отворените врати в НДК вчера. Тя отбеляза, че за нея това е бил много приятен и емоционален ден. По думите й почти 2000 души са дошли на посещение и е имало много сериозни въпроси относно темите, които са били обсъждани от европейските лидери, как протичат дебатите, как се взимат решенията. Павлова коментира, че лидерите са обсъждали проблеми, които интересуват и гражданите - по-добър стандарт на живот, по-добро заплащане, повече работни места, индустриалната стратегия, социална политика.

 

По думите на министър Павлова за Западните Балкани единственият път е да са част от Европа и няма план Б.


От категорията

Вижте триминутния клип

Новото видео за Българското председателство – „Какво постигнахме“

Снимки: Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018-1531493389.jpg

Като едно от най-големите постижения във филма е представена Срещата на върха ...

13 юли 2018 | 17:11

Лиляна Павлова: Председателството сплоти администрацията и институциите

Снимка: Кирил Константинов, министерство на Българското председателство на Съвета на ЕС-1530814887.jpg

Министър Павлова, заедно посланика на Австрия в България Н.Пр. Роланд Хаузер ...

5 юли 2018 | 21:20

Министърът за Българското председателство благодари на служителите на „Летище София“

Снимка: Министерство за българското председателство на ЕС-1533213438.jpg

Тя поднесе благодарствени грамоти на ръководителите на отделите, осигурили ...

2 авг. 2018 | 15:36

Тя подписа споразумение с БЧК

Министър Павлова благодари на БЧК за подготовката на доброволците на председателството

Снимка: Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС-1533200735.jpg

Организацията на Червения кръст предостави своя база и експерти, които обучиха ...

2 авг. 2018 | 12:04

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Тодор Ботев


22 май 2018 | 15:34Мале Уиуе напълно си изтрЕщЕла!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.