Снимка: Министерство на българското председателство на ЕС

На форума участваха президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов

Павлова представи резултатите на председателството ни пред депутатите от парламентите на ЕС

1596 | 18 юни 2018 | 15:17

Тя благодари на българския парламент за постигането на конструктивен диалог при формирането на националните позиции и на Комисията по европейски въпроси

Снимка: Министерство на българското председателство на ЕС-1529324360.jpgСнимка: Министерство на българското председателство на ЕС-1529324380.jpg

                               euro2018_btnNew


Българското председателство отчита ключовата роля на Парламентарното измерение за успешното протичане на нашата работа, като гарант за легитимност на европейските политики и в защита на интересите на европейските граждани“.

 

Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова по време на участието си в Пленарната среща на Конференцията на Комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз (Пленарен КОСАК). Заключителното събитие от парламентарното измерение на председателството се провежда  в София днес.

 

Министър Лиляна Павлова благодари на българския парламент за постигането на конструктивен диалог при формирането на националните позиции и на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове за конструктивната работа през целия период на подготовка и провеждане на председателството. Пред депутатите от националните парламенти на 28-те държави членки на ЕС и наблюдателите от страните партньори по време на провеждащата се в София пленарна среща тя отчете и постигнатите по време на Българското председателство резултати.

 

„И шестте събития от парламентарното измерение допринесоха за напредъка по заложените приоритети. Мога да кажа, че отчитаме резултати по всяко едно досие, благодарение не само на екипите в работните групи, на добрата координация между всички институции, на доброволците и на българското общество“, каза министър Павлова. Тя отбеляза, че Австрийското председателство прие да работи по три от четирите български приоритети и се надява до края на годината да бъде завършено започнатото от нашата страна. „Тази приемственост ще даде гаранция за това, че усилията, които положихме и ще положим, ще гарантират сигурна, стабилна и обединена Европа“, каза министър Павлова.

 

„Поставихме си амбициозна задача и я изпълнихме - да градим мостове и да бъдем медиатор, който води конструктивен диалог. През 2018 година като последна преди изборите през 2019 година беше важно да сме отговорни“, допълни тя. Министърът посочи две от темите, по които България безспорно постигна напредък – направихме дългосрочно необратима темата за Западните Балкани и предложихме нов подход и философия по темата за миграцията, който предстои да бъде обсъждан на предстоящия Европейски съвет на 28 юни. Сред започналите у нас важни дебати през изминалите 6 месеца тя посочи обсъжданията за Многогодишната финансова рамка и бъдещето на Европа.

 

Като един от трудните успехи на Българското председателството министърът изтъкна Споразумението за командированите работници, а като ключов за всички граждани предвид наближаващите избори – промяната в европейското изборно законодателство. „Предстои да намерим решение в дебата за автомобилния пакет и да защитим интересите на всички превозвачи в съюза“, посочи министърът.

 

В сферата на икономиката и финансите свършихме много работа по серия досиета, но ключов е пакета за намаляване на риска в банковия сектор. Работихме за реализиране на принципите, залегнали в Европейския стълб за социални права и постигането на съгласие по законодателното предложение, свързано с регулираните професии, а в края на седмицата очакваме да постигнат общ подход за координацията на системите за социална сигурност, за баланса между личния и професионален живот, прозрачните и предвидими условия на труд. Младите хора са наш хоризонтален приоритет и в тази връзка беше подписано решение на Съвета за модернизация на Европас, препоръка на Съвета за улесняване режима на чиракуване, решение за финансирането на Европейски младежки оркестър, както и приемането на няколко препоръки относно бъдещите умения, свързани с образованието и цифровите предизвикателства пред младите хора, отчете още министърът за Българското председателство. Лиляна Павлова отчете и постижения в сферата на околната среда, където беше постигнат общ подход по директивата за изхвърлянето на отпадъци и новите правила за био земеделие. По приоритета цифровизация тя отчете постиженията за изграждането на Единния цифров пазар - споразумение с ЕП по Регламента за единния цифров портал, регламентът за гео-блокирането и пакета за киберсигурност. Тя отбеляза и постигането на съгласие в съвета за реформата на авторското право и директивата за аудиовизуалните медийни услуги, Европейския код за електронни комуникации.

 

По време на тридневната Конференция у нас парламентаристите имат възможност да обсъдят въпроси от европейския дневен ред и да обменят добри парламентарни практики.

 

Министър Лиляна Павлова взе участие в сесията „Постижения на Българското председателство на Съвета на ЕС“, заедно с министър-председателя на България Бойко Борисов. Председател на сесията е председателят на Комисията по околната среда и водите в НС Ивелина Василева, а модератор – проф. д-р Ингрид Шикова.


От категорията

Вижте триминутния клип

Новото видео за Българското председателство – „Какво постигнахме“

Снимки: Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018-1531493389.jpg

Като едно от най-големите постижения във филма е представена Срещата на върха ...

13 юли 2018 | 17:11

Лиляна Павлова: Председателството сплоти администрацията и институциите

Снимка: Кирил Константинов, министерство на Българското председателство на Съвета на ЕС-1530814887.jpg

Министър Павлова, заедно посланика на Австрия в България Н.Пр. Роланд Хаузер ...

5 юли 2018 | 21:20

Министърът за Българското председателство благодари на служителите на „Летище София“

Снимка: Министерство за българското председателство на ЕС-1533213438.jpg

Тя поднесе благодарствени грамоти на ръководителите на отделите, осигурили ...

2 авг. 2018 | 15:36

Тя подписа споразумение с БЧК

Министър Павлова благодари на БЧК за подготовката на доброволците на председателството

Снимка: Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС-1533200735.jpg

Организацията на Червения кръст предостави своя база и експерти, които обучиха ...

2 авг. 2018 | 12:04

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.