Пендаровски: България не може да излезе от времето на Тодор Живков

Президентът Радев не се различава от премиера Бойко Борисов, от Екатерина Захариева, от Каракачанов

Пендаровски: България не може да излезе от времето на Тодор Живков

12678 | 21 ноем. 2020 | 08:27

Президентът на Северна Македония заяви, че не очаква през следващите седмици да бъде постигнат договор с България, за да се деблокира пътят на страната към ЕС.


Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че не очаква през следващите седмици да бъде постигнат договор с България, за да се деблокира пътят на страната към ЕС.

През изминалите няколко месеца България е променила драстично политиката си спрямо Северна Македония. С такава политика тя показва, че не може да излезе от времето на Тодор Живков, смята той. Държавният глава все пак смята, че трябва да се търси решение в бъдеще, но само чрез научни и исторически факти, а не политически тези.

„Реални шансове няма. Има някакви минимални, но реални перспективи, за съжаление, не съществуват. Затова, тъй като ме питате за Радев, ще отговоря: Президентът Радев не се различава от премиера Бойко Борисов, от Екатерина Захариева, от Каракачанов. Става дума единствено за собствен стил на изразяване. Но основните позиции, основните тези на българската политика спрямо нас или спрямо онова, което историците наричат македонски въпрос, е идентично през последните 70 години.

 

Основоположник на позицията, че не съществува македонски народ и македонски език е Тодор Живков. Това на практика означава, че съвременната българска политика, правителството и опозицията са еднакви и не са излезли от матрицата на живковизма и на тяхната комунистическа историография“, заяви Пендаровски в интервю за ТВ 24.

Той посочи, че през последните няколко месеца има промяна в политиката на България спрямо Северна Македония.

Някои твърдят, че това се дължи на вътрешнополитическата българска динамика преди парламентарните избори през март догодина. Други твърдят, че това е тяхната политика от десетилетия по този въпрос, в което смятам, че има резон, и че няма политик, който да отстъпи от параметрите на тази позиция“, каза държавният глава.

Според него е нормално заради блокадата на европейската интеграция на Македония в страната да се появи евроскептицизъм и антибългарски настроения.

„Не трябва да очакваме антибългарските настроения да се появат в бъдеще. Те вече са факт и аз не бих искал да обсъждам мотивите за това. Много твърдят, че рада такава реторика от бългаска страна е много трудно да не се засилят антибългарските настроения. Факт е, че това се случва. Онова, което предизвиква загриженост, е нарастването на евроскептицизма“, подчерта Пендаровски.

Той заяви, че не очаква политическа криза заради блокадата на евроинтеграционния процес, а само проява на десен популизъм в политиката.

Според него, политиката на България за блокиране на държавата по пътя ѝ към европейско членство не е подкрепена от нито една от държавите-членки.

Македония има необходимост от национално помирение и обща позиция по 2-3 точки и въпроси между отделните политически партии. При сегашната ситуяция е постигнат национален консенсус за името, езика и за евроинтеграцията, каза Пендаровски. /БГНЕС, МИА


От категорията

След Тръмп: ЕС и САЩ ще работят заедно, за да сформират нов глобален алианс срещу Китай

След Тръмп: ЕС и САЩ ще работят заедно, за да възобновят очуканите си отношения-1606804811.jpg

Проектът на този документ от 11 страници има за цел да продължи напред, но също ...

1 дек. 2020 | 08:33

Собственик на бар опитва да го регистрира като храм, за да заобиколи карантината (ВИДЕО)

Кадър: Нова тв-1606811182.jpg

В молбата си младият мъж от Нотингам пише, че заведението всъщност е място за ...

1 дек. 2020 | 10:23

Шефът на Червения кръст и Червения полумесец призова за борба с фалшивите новини за ваксините

Франческо Рока Кадър: БНТ-1606810417.jpg

Ръководителят на най-голямата в света хуманитарна мрежа насърчи правителствата ...

1 дек. 2020 | 10:13

Орбан и Моравецки се срещнаха отново във Варшава, за да обсъдят ветото на европейския бюджет

Виктор Орбан и Матеуш Моравецки-1515009788.jpg

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в понеделник, че за нея върховенството ...

1 дек. 2020 | 10:03