Сн. фейсбук

Ние спечелихме доверието на гражданите да ръководим тази държава, а не само този спор, заяви Заев

Пендаровски и Заев не се чувстват отговорни за блокадата от България

2558 | 19 ноем. 2020 | 18:30

Според президента Пендаровски, българските действия се основават на исканията на София извън Договора за добросъседство. Премиерът Заев заяви, че целият свят гледа на македонците като на европейци, гледащи към бъдещето


Президентът на РС Македония Стево Пендаровски и премиерът Зоран Заев не се чувстват отговорни за блокадата от страна на България, съобщи МИА.

Според президента Пендаровски, българските действия се основават на исканията на София извън Договора за добросъседство. Премиерът Заев заяви, че целият свят гледа на македонците като на европейци, гледащи към бъдещето.

На пресконференцията след Съвета за сигурност македонският президент заяви, че не се чувства отговорен за ветото, тъй като нищо не било договорено нито писмено, нито устно извън Договора за добросъсдество.

В същия тон се изказа и Заев, който каза: "Не се чувствам отговорен, защото целият свят знае как да ни похвали, знае как да ни възнагради и знае да покаже колко ние сме с поглед в бъдещето, колко сме европейци и как го правим по европейски маниер", каза премиерът.

На въпрос на журналист дали реториката към България се изостря, както Пендаровски, така и Заев решиха, че не става дума за такива работи. Президентът подчерта: “Моята позиция, както и позицията на премиера и ресорните министри, е, че не трябва да слизаме на нивото на улицата в разговорите с България, в разговорите с когото и да било.

В този момент ние спечелихме доверието на гражданите да ръководим тази държава, а не само този спор. Трябва да покажем не само географски, но че наистина сме европейска държава, която има демократично правителство, което управлява по демократичен начин и което се изразява по европейски“.

Заев допълни, че Скопие и София „продължават с приятелска реторика - реторика на диалога, а не реторика на създаване на конфликти“. Комуникацията между двете страни е на всички нива, но предимно между външните министерства.

Пендаровски смята, че Договорът за приятелство не дава на България правото да действа по такъв начин.


От категорията

Навални е задържан: Делата срещу мен са скалъпени. Нямам от какво да се страхувам (Видео)

Кадър: Туйтър-1610908703.jpg

Това е най-хубавият ми ден за последните пет месеца. Много съм щастлив, че си ...

17 ян. 2021 | 20:34

Познатата у нас Виктория Нюланд става заместник-държавен секретар по политическите въпроси

Познатата у нас Виктория Нюланд e заместник-държавен секретар по политическите въпроси-1610866494.jpg

Новият американски президент ще има за мисия не само "да поправи" ...

17 ян. 2021 | 08:48

Шарл Мишел не изключва ваксинационни паспорти в ЕС

-1607625932.jpg

Той добави, че тази тема е чувствителна и трябва да бъде обсъдена, което ще ...

17 ян. 2021 | 22:03

Навални се връща в Русия с "Победа", хиляди ще го чакат на летището, власттите ще го арестуват

-1598429613.jpg

Очаква се тази вечер след 5-месечен престой в Германия в Русия да се завърне ...

17 ян. 2021 | 08:33