Перманентната цветна революция стигна до Армения.

Какво се крие зад размириците в Ереван?

Перманентната цветна революция навести и Армения

7241 | 17 апр. 2018 | 13:07

Върви банален „майдан” за смяна на властта. Правителството поддържа съюзни отношения с Русия, а едно грантово мотивирано малцинство се опитва с външна помощ да промени това


A-spekto

Политическата ситуация в Армения се изостря. Повече от двадесет души пострадаха след безредиците в арменската столица Ереван, съобщават световните осведомителни агенции.

 

В понеделник, 16 април, се стигна до особено ожесточени сблъсъци между протестиращите граждани и органите на реда, при които е бил тежко ранен полицейски служител.

 

Протестиращите се обявяват срещу номинацията за премиер на досегашния президент на страната Серж Саркисян. Критиците на 63-годишния арменски лидер го определят като диктатор и твърдят, че с новия пост той се опитва да засили властта си.

 

Демонстрантите са предимно млади хора, които са недоволни от корупцията в страната. На това място обикновено немалка част от коментаторите слагат точката в своя разказ за събитията.

 

В действителност размириците в Ереван са добре познатата политтехнология на цветните революции. Става въпрос за банален „майдан” за смяна на властта. Правителството на Армения поддържа съюзни отношения с Русия, а едно грантово мотивирано малцинство се опитва с външна помощ да промени това.

До протестите се стигна след като в началото на март в Армения беше избран нов президент, който за пръв път е определен не с общи избори, а чрез гласуване в парламента. От април републиката е в интензивен политически преход. Страната преминава от президентска към парламентарна форма на управление в резултат на конституционните промени от 2015 г. В креслото на министър-председателя, новия най-важен пост в държавата, се очаква да седне досегашният държавен глава Серж Саркисян, който е начело на Армения през последните 10 години.

 

Нестабилността около крупната смяна на политическата система е умело използвана от противниците на политическия курс на Саркисян, за да се дестабилизира властта.

 

Зад демонстрациите стоят не будни граждани, а лидерът на партията „Граждански договор” Никол Пашинян. „Граждански договор” е арменският еквивалент на „Да, България”. На последните парламентарни избори движението се яви в коалиция с други две опозиционни партии в общия политически блок „Изход”. Въпреки подбутванията от медии и структури, свързани с бизнесмена Джордж Сорос, голямото дясно обединение се добра до едва 9 депутатски мандата в 105-членния парламент. Което не му пречи днес да прави опит за силово овладяване на властта със средствата на уличната „майданна” демокрация.

 

„Достатъчно е да се погледне кои са в първите редици на протестиращите, и, както казва класикът – всички са добре известни! „Грантояди”, заяви депутатът от управляващата Републиканска партия Арташес Аракелян.

За местните наблюдатели на събитията са очевидни всички отличителни белези на постсъветски „майдан”.

Организаторите на безредиците са прозападни политически сили, финансирани отвън, категорични са редица арменски и руски коментатори. Въпреки призива на Никол Пашинян и неговите близки за окупиране на правителствени здания и блокиране на улици и транспортни възли обаче, акцията очевидно не среща всенародна подкрепа.

 

Арменските протести не успяват да изкарат на улиците достатъчно голям брой хора. Събитията не могат да се сравнят дори с т.нар. Електромайдан – масовите протестни акции през лятото на 2015 г. в Ереван.

 

Тогава главното искане на протестиращите имаше подчертано икономически характер – отмяна на решението за поскъпване на тока, а днес исканията са изцяло политически. Такъв проблем се решава по един начин – чрез избори, които бяха катастрофално загубени от опозиционерите точно преди една година.

 

При размириците през 2015 г. президентът Саркисян просто преразгледа постановлението за цените на тока и демонстрациите спряха. Днес очакванията на експертите са липсата на обществена подкрепа да се отрази пагубно на опитите за смяна на властта.

Според директора на арменския Институт за Кавказ Александър Искандариян целта на Никол Пашинян и опозиционерите е да съберат достатъчен брой хора, за да обкръжат и блокират входа на парламента и по този начин да попречат на избора на Серж Саркисян за премиер. Те обаче нямат подкрепа за нещо повече. По думите на експерта скоро след гласуването те ще бъдат изтласкани. „Други варианти няма.”

 

Управляващата Републиканска партия и нейните съюзници вече обявиха, че ще гласуват в полза на избора на Саркисян за министър-председател и няма начин събитията да се развият по друг сценарий.


От категорията

Георги Йорданов Горбачов ни критикуваше, че сме искали да превърнем България в мини ФРГ, мини Япония

-1546853664.jpg

При конкретните обществено-политически условия у нас успешно се прилагаха ...

16 ян. 2019 | 19:01

Kathimerini: СИРИЗА и Ципрас не се гнусят от нищо в името на властта

Алексис Ципрас-1547714261.jpg

Изданието отбелязва, че гражданите става все по-цинични. Те гледат, безмълвни, ...

17 ян. 2019 | 10:37

Събира ли “Фейсбук” данни за лицево разпознаване без нашето съгласие?

5,2 млн. снимки са публикувани във фейсбук за 3 дни с хаштаг #10yearschallenge-1547719483.jpg

5,2 млн. снимки са публикувани в социалната мрежа само за три дни с хаштаг ...

17 ян. 2019 | 12:01

Другите за Нинова: Може да кара само напред, вдигна БСП на крака, обърна я към властта

-1547559365.jpg

Политик от нов тип със силна интуиция. Но и прекалено импулсивна, твърде ...

15 ян. 2019 | 15:51

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


18 апр. 2018 | 17:36Никол пашинян е западен подкупен агент на САЩ.За него следствие ,докаване на противофуржавната му дейност с подкуените протести и затвор поне за 10 г.без право на обжалване!Схемата е същата като в Киев .По време на протестите започва да се стреля по хората падат жертви ,окървавяват се уж мирните протести,световната преса и медии гърмят ,че в Русия няма демокрация и справедливост и преврата е почти готов!Специалните органи са длъжни да докажат ,че протестите са платени и провокативни!Те са специалитет на ЦРУ и ФБР.!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


17 апр. 2018 | 21:23Сороспии!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.