Снимка: АР

За Путин каспийската среща има епохално значение за света

Пет държави си поделят богатствата на Каспийско море

4594 | 12 авг. 2018 | 17:31

Подписаният документ в Актау установява ясни правила за колективното използване на морето, но "разделителните линии" още не са начертани


Лидерите на петте страни, разположени около Каспийско море, подписаха днес в казахстанския град Актау конвенция, дефинираща правния статут на това стратегическо море, в което има значителни залежи на петрол и газ, предаде Франс прес.

 

Документът беше парафиран от президентите на Русия, Казахстан, Иран, Азербайджан и Туркменистан. Така Каспийско море получава ясен статут, какъвто нямаше от разпадането на Съветския съюз.

 

Преди церемонията по подписването домакинът, казахстанският президент Нурсултан Назарбаев, определи събитието като историческо. "Можем да кажем, че консенсусът за статута на морето беше постигнат трудно и отне време. Преговорите продължиха 20 години и изискваха големи и общи усилия от страна на заинтересованите държави", отбеляза той.

 

Руският държавен глава Владимир Путин каза, че и той, и колегите му смятат, че каспийската среща на върха е имала "епохално значение", и призова за по-голямо военно сътрудничество между каспийските страни.

 

Путин подчерта, че Конвенцията за правния статут на Каспийско море утвърждава изключителното право и отговорност на държавите за съдбата на Каспийско море, като установява ясни правила за колективното му използване. "Въз основа на консенсус и взаимно зачитане на интересите бе изработен съвременен и балансиран международен договор, който заменя съветско-иранските споразумения от 1921 и 1940 г.", заяви руският президент, цитиран от ТАСС.

 

Иранският му колега Хасан Рохани посочи, че конвенцията не установява окончателните разделителни линии в морето и че преговорите по този въпрос трябва да продължат. Казахстанският лидер заяви, че в дейността си страните ще се придържат към основни принципи - превръщането на Каспийско море в зона на мир и добросъседство, използването му за мирни цели, зачитане на суверенитета и териториалната цялост, неприсъствие в морето на въоръжени сили, които не са на петте страни.

 

Назарбаев отбеляза, че на срещата е постигнато съгласие по разделянето на акваторията на Каспийско море на зони с различен режим. Определихме териториални води от 15 морски мили, като външните им граници придобиват статут на държавни. Към териториалните води се добавя риболовна зона от 10 мили, където всяка страна има изключителни търговски права. За да се запазят уникалните биологични ресурси, риболовът в цялата акватория ще се осъществява на принципа на съгласувани национални квоти, подчерта той.

 

Подписването на конвенцията ще съдейства за успокояване на продължило с десетилетия напрежение в този богат на изкопаеми горива район - залежите от петрол в него се изчисляват на близо 50 милиарда барела, а от природен газ - на около 7,3 трлн. куб. м газ. Днешната среща на върха е петата от 2002 г. насам, макар че след разпадането на СССР, когато около морето се появиха четири нови държави, са били свикани над 50 министерски и технически срещи, припомня АФП.

 

В Актау бяха подписани документи за сътрудничество в сфери като сигурността и борбата с тероризма, както и търговско-икономически споразумения.


От категорията

Папа Франциск призова вярващите да се съпротивляват на блясъка на богатството

Папа Франциск призова вярващите да се съпротивляват на блясъка на богатството-1555826488.jpg

"Грехът прелъстява, обещава нещата бързо и лесно, благоденствие и успех, ...

21 апр. 2019 | 09:00

Президентски избори в Украйна

-1554831451.jpg

Според допитванията 41-годишният комик има всички шансове да замени 53-годишния ...

21 апр. 2019 | 08:51

Партията на Ердоган пак иска отмяна на резултатите от изборите в Истанбул

-1490001903.jpg

Заместник-председателят на ПСР Али Ихсан Явуз поясни, че в избирателните ...

21 апр. 2019 | 15:34

Сред загиналите в Шри Ланка чужденци има граждани на САЩ, Великобритания, Холандия, Португалия

Снимка БГНЕС-1555849783.jpg

При осмата експлозия, дело на камикадзе, са убити трима полицаи

21 апр. 2019 | 15:23

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


12 авг. 2018 | 20:07Въпросната Конвенция на първо четене решава два основни проблема: 1.Изгодната за руснаците превенция против навлизането в Каспийско море на НАТО (бяха започнали да се заиграват с Азербейджан и сега с Казахстан). 2.Допускане на Туркменистан до европейския пазар на газ с газопровод под вода до Азербейджан (китайците го отсвириха Туркменбаши, т.к. започна да ги изнудва). Не е решен проблема с претенциите на Иран за преместване на север на изключителната му икономическа зона (за да "хване" няколко газови находища, които му трябват за снабдяване на столицата си). Това ще се отлага неопределено в бъдеще. А иначе Казахстан има няколко много мощни находища на нефт в шелфа, докато руснаците имат и нефт и газ в Калмикия, както и огромни рибни ресурси в делтата на Волга.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.