Очаквам в началото на следващата седмица да сме готови и мораториумът да започне да действа, съобщи той

Петър Андронов: До дни ще бъде обявен мораториум върху кредитите

1277 | 3 апр. 2020 | 18:18

Този процес не трябва да е обременен с бюрокрация, за да може да достигне до максимум хора, добави той


За коректните платци, затруднени от епидемията, ще има мораториум. Очаквам да се случи в началото на следващата седмица, ако няма изненади. Това каза за bTV Петър Андронов, председател на управителния съвет на Асоциацията на банките в България по повод мерките, които търговските банки ще предриемат за подпомагане на бизнеса и физическите лица по време на пандемията от COVID-19. 

 

"От вчера Европейският банков орган даде своите препоръки. Ние чакахме тези препоръки. Редът, по който работихме, бе този, който европейският регулатор ни предостави като рамка и сега го допълнихме. Нашата рамка дава възможности да посочим граждани и фирми, за които можем да намерим решения на техните проблеми и те да преминат през следващите седмици по-лесно, като кредитните им задължения могат да почакат", каза още той.

 

"Банките досега имаха много ясна регулаторна рамка за клиентите, с които работят. Ние знаем всички наши клиенти, които сега могат да изпитат трудности заради пандемията. Това са изрядни клинети, които винаги са били редовни платци. С тях никога не сме имали проблеми. За които е наложително, ще може да бъде отложено плащането и на лихви, и на главници. За онези от тях, които искат да плащат само лихви, това също е предвидено. Има различни варианти и всичко ще е въпрос на това какво ще предпочете клиента и договорка с банката", добави той.

 

"За срок на тези мерки не мога да говоря. Нека БНБ също се запознае с нашата рамка и изкаже своето мнение. Предвидели сме срок, който да покрие загубите на бизнеса и хората. Не искаме да изпреварваме решението на централната банка, но ще помогнем на бизнеса да си стъпи на краката. Редовните платци, които и сега си плащат кредитите, няма да има нуждат да ходят в офисите на банките и да подписват анекси. Надявам се това да е една голяма част от нашите клиенти. За тези, които и преди кризата са били нередовни платци, няма да се изработват отделни правила. С тях ще продължим да работим както досега, освен ако те не докажат, че имат план да възстановят бизнеса си. Мораториумът ще е за клиентите - фирми и частни лица, които са били редвони и изрядни платци преди пандемията. Гражданите трябва да са спокойни. Очаквам в началото на следващата седмица да сме готови и мораториумът да започне да действа", съобщи Андронов.

 

"Никой няма да спре да дава кредити. Всеки, който отговаря на условията, разбира се, че ще може да получи кредит, за да си купи нова кола примерно. Тези 1500 лева безлихвени кредити ще се получават от банките. Тези пари ще са за хора, които в момента са в неплатен отпуск. Този процес не трябва да е обременен с бюрокрация, за да може да достигне до максимум хора. Трябва да се действа бързо по тази тема, защото ако нужните правила станат готови септември, вче няма да има нужда от тези безлихвени кредити", завъши Андронов.

 

 

Източник: novini.bg

 


От категорията

Теменужка Петкова: Работата по стратегическите енергийни проекти не е спирала за нито един момент

-1588226471.png

"Не можем да кажем, че цените на държавните бензиностанции ще са по-ниски, ...

31 май 2020 | 11:45

Standard & Poor's потвърди ‘BBB’ рейтинга на България, перспективата за страната ни е стабилна

-1419201695.jpg

Посочва се, че режимът на валутен борд в страната насърчава разумната фискална ...

30 май 2020 | 07:37

Министерство на труда: Повече хора намират работа, отколкото се регистрират като безработни

-1589547217.png

В последните две седмици се наблюдава трайна тенденция повече хора да намират ...

30 май 2020 | 16:25

В писмо до Борисов: Синдикати и работодатели искат нови мерки за справяне с кризата

-1585299118.jpg

Участниците в Националния съвет за тристранно сътрудничество са подкрепили ...

30 май 2020 | 07:46

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.