Петър Ганев: Отпускането на вратичката за ДДС е контрапродуктивно, има риск да изпуснем бюджета

Коронакризата ще доведе до едни изгубени три години, заяви той.

Петър Ганев: Отпускането на вратичката за ДДС е контрапродуктивно, има риск да изпуснем бюджета.

2608 | 16 ноем. 2020 | 09:49

Каквото сме защитили с мерки като 60/40, то вече се е случило или пък вече е изпуснато работно място. Оттук нататък трябват вече по-широки мерки за възстановяване и икономически растеж, коментира Петър Ганев.


2021 година ще е година на възстановяване от тежък удар, който получихме пред 2020-а. Това, което Европейската комисия дава като прогноза, е, че ще се върнем към старата си траектория през 2022 година. Това каза пред БНР икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика (ИПИ).

"Грубо казано, коронакризата ще доведе до едни изгубени три години", заяви той.

По-късно днес Институтът за пазарна икономика ще представи традиционния си алтернативен на държавния бюджет. Водещият мотив за тазгодишния алтернативен бюджет е възстановяването и икономическият растеж, подчерта Ганев.

"Ако при идването на пандемията през март и април трябваше да се търсят отговори на икономическия удар, вече се намираме в различна ситуация, в която ударът отмина: каквото сме защитили с мерки като 60/40, то вече се е случило или пък вече е изпуснато работно място. Оттук нататък трябват вече по-широки мерки за възстановяване и икономически растеж", коментира Петър Ганев.

"Директният отговор в здравната и социалната система е ясен. Той е неизбежен като еднократни коронамерки", допълни Ганев.

Ганев посочи, че е необходимо ускоряване на данъчната амортизация на практика на 100% още първата година и временно намаляване с 5-процентни пункта на осигурителната тежест, защото това ще даде стимул на компаниите.

"Отпускането на вратичката за ДДС", според икономиста е контрапродуктивно.

"То е конкретна мярка, за два-три конкретни сектора, което първо ще има спорен ефект и по-скоро ерозира приходната част за сметка на доста повишаваща се разходна. Затова има и риск към потенциално бъдещо вдигане на данъци, тъй като ако ние продължаваме да пробиваме дупки в приходната част, без реално да намаляваме данъците за всички, просто в конкретни сектори се пробиват дупки, а в същото време вдигаме текущите плащания, обичайните социални - пенсии, социално подпомагане и т.н. без да има кой знае какви реформи в тези системи, поставяме тази тежест върху бъдещата консолидация на бюджета. Ако няма такава консолидация, в един момент е неизбежно да започне да се говори за вдигане на данъци. В един момент може да стане тема, ако "изпуснем" бюджета", поясни Петър Ганев.


Grand Energy

От категорията

Киберспециалистът Явор Колев става шеф в А1 България

Киберспециалистът Явор Колев става шеф в А1 България -1606129595.jpg

Колев има 25-годишен опит в противодействието на организираната и ...

23 ноем. 2020 | 13:04

Петролът поскъпна с над 1% в началото на търговията в понеделник

-1538131627.jpg

Инвеститорите са окуражени от съдебните решения за отхвърляне на жалбите на ...

23 ноем. 2020 | 14:42

България е внесла жалба срещу пакета „Мобилност“ в съда на ЕС

-1605877510.jpg

Евродепутатът припомни, че има гратисен период от 18 месеца, през които няма да ...

20 ноем. 2020 | 15:04

ВАС отмени част от текстовете в наредбата за касовите апарати

-1469542739.jpg

Налице е нарушение, свързано с обсъждането на проекта и с представените ...

20 ноем. 2020 | 14:26