Снимка: в. "Борба"

Пред в. "Борба", Велико Търново, през 2009 г.: Никога не съм бил безпаричен, на 20 г. имах собствен апартамент и кола...

Петър Христов: Тръгнах портиер, охрана, продавач на улицата, за да стигна до големия бизнес

19451 | 8 ян. 2018 | 12:37

Милионите идват от инвестиционната група, никога не сме ползвали пари от проекти, от структурни фондове, нито пък субсидии от държавата, нито САПАРД, нито ИСПА, никакви публични средства. Всички пари във всички наши проекти са само частни инвестиции, твър


Петър Христов е роден на 17 ноември 1968 г. в Силистра, където майка му била учителка. Израснал е в Самоводене, където завършва основно образование. През 1983 г. е приет в Средно сержантско военно училище „Георги Измирлиев” – Горна Оряховица, в експерименталната паралелка на Министерството на отбраната, която завършва с отличие. После започва работа в министерството и е приет във ВНВУ „ Васил Левски”. Завършва висшето военно училище в старата столица през 1991 г. и същата година напуска армията. През 2000 г. завършва магистратура по финанси в Свищовската стопанска академия. През последните години Петър Христов се превърна в един от най-крупните предприемачи във В. Търново.

 

Интервю за в. "Борба", Велико Търново, 05.10.2009 г.


– Какво се случи с Петър Христов, когато напусна армията?

– Ами момчето излезе на улицата и трябваше да работи. Станах продавач на сергия на пазара през 1991 г. Същевременно започнах един курс на обучение на Българската фондова борса и основах първата си фирма с още няколко души, която се занимаваше с търговия с хранителни стоки. Паралелно с това започнах работа в дискотека „Анаконда” в столицата като портиер и продавах куверти. После станах охрана, защото винаги съм бил спортист – борба, джудо, самбо, карате. Дори във военното училище бях републикански шампион. Покрай работата в дискотеката направих и охранителна фирма „Дито”, която съществува и до днес, по онова време направих и първата група от фирми.
Всъщност никога не съм бил безпаричен, защото като военен получавах 550-560 лв., а заплатата на майка ми беше 220 лв. На 20 г. аз имах собствен апартамент и собствена кола и това бе достатъчно да се оженя на тази възраст…

– Кога и как влязохте в големия бизнес, за да се стигне до мегапроекта „В. Търново Хилс” и до другите ваши и на партньорите ви инвестиционни намерения?

– Този процес е дълъг. От 1993 г. до 2004 г. създавахме контакти и консултирахме големи компании, аз самият бях съветник на няколко големи фирми. Накрая реших, че ми е време да се занимавам с международни партньори, и създадохме холдингова структура от група фирми. Днес в холдинга има около 80 компании. Всяка фирма има свой предмет на дейност, всеки проект е отделна компания. През 1996 г. приватизирахме „Лактима”, която все още не е фалирала. Фабриката беше западнала още когато я купих.

– Какво представлява „Лактима” днес?

– Предприятие, в което работят около 100 души и в съпътстващ бизнес има още около 200 работни места. Този холдинг се казва „Пропъртис Мениджмънд Груп Холдинг” и преструктурира целия ми бизнес в различни профили на икономиката – стопански услуги, забавления, търговия, финансова компания, инвестиционна компания, индустрия…

– Имахте инвестиционни намерения за над 5 млн. евро в Полски Тръмбеш, където да изнесете основния предмет на дейност от Велико Търново. Тази идея има ли бъдеще или кризата я блокира?

– Ние имаме инвестиционни намерения за Полски Тръмбеш и част от тях вече са реализирани. Направен е целият работен проект, изчистен е теренът. Вече пристигна и новата машина за този нов завод, която е във В. Търново, и мога да я покажа. Тя струва 1, 3 млн. евро. Пет милиона лева беше само общият проект, а дотук сме похарчили два милиона евро през 2008 г. и 2009 г. Ако всичко е наред, през есента на идната година ще пуснем производството на млечни продукти от свежи суровини в Полски Тръмбеш с около 65 работни места. Този млечен бизнес ще конкурира световните лидери в бранша като „Данон”. Цялата администрация, маркетинг и търговският отдел са в София, където са и най-големите ни продажби. Това напълно ново предприятие ще бъде изключително енергийно ефективно. Основната идея за преместването на фабриката от В. Търново в П. Тръмбеш е да изградим нов бизнес парк по проект на стойност 25 млн. евро, който стартира през 2011 г.

– Откъде идват всичките тези милиони, г-н Христов?

– Тези милиони идват от инвестиционната група. За всичките тези 16 години, в които правя бизнес с партньори, никога не сме ползвали пари от проекти, от структурни фондове, нито пък субсидии от държавата, нито САПАРД, нито ИСПА, никакви публични средства. Всички пари във всички наши проекти са само ЧАСТНИ ИНВЕСТИЦИИ, не ползваме никакви публични средства. Това, което касае моя бизнес и на инвестиционния фонд „България Инвестмънт Груп”, са лични пари на акционерите и привлечени средства на банките. Този фонд „Тидар България” и няколко бизнесмени от Израел са собствениците на „Велико Търново Хилс”. В различните компании имам различни чуждестранни партньори.

– Сигурно сте сред малкото холдингови структури, които не искат пари по европроекти, и това звучи странно.

– Ние ползваме кредити като всички. Инвестициите ни в инфраструктура във В. Търново например са 6 млн. лв. и са от собствени средства. Европейските проекти и субсидиите имаха непрозрачни правила, които противоречат на нашата корпоративна политика – да мотивираме някого да ни помага чрез публични средства. Надявам се сегашното правителство да отговаря на нашите критерии за работа с публични средства. Някои от нашите фирми имат проекти не само за млекопроизводство, но и за развитие на земеделието, и бихме могли да боравим със субсидии. Например в Самоводене сме купили сериозна част от фермата и имаме проект за 200 животни на „Агро Инвест Груп”. Имаме проекти в големите градове в страната и в чужбина.

– Значи „Велико Търново Хилс” не е най-големият проект на този огромен холдинг?

– Ами той е само в началото си и не е най-големият. За финализиране на обекта тук имаме да харчим още над 45 млн. евро, досега сме похарчили около 15 млн. Вижте, парите ни не са на склад във фризер, като говоря постоянно за милиони. Ние оптимизираме приходите си и реинвестираме печалбите.

– Какви други идеи имате за областта?

– Ами например в Арбанаси искахме да направим етнографски комплекс от еднофамилни къщи за 8 млн. евро, като до момента сме инвестирали около 1 млн. евро за терена, идейни проекти, въздействие на околната среда, оценка на риска и т.н. Купихме 12 декара от частни лица южно от резиденцията. Искахме да купим още около 8 дка, но не сме сключили сделката, защото има неясен статут на зоната, която попада в новия устройствен план на общината и се съгласува с НИПК, а това е изключително тромава институция. Според нас НИПК не работи по ясни правила и доказателство за това е видът на старата част на В. Търново.

– Помага или пречи държавата на частния бизнес?

– Казвам го директно – проблемът не е само в рушвета, а в лакомията и случайното и бързо трупане на пари чрез корупция. Чувам например, че някой платил да го назначат на държавна служба, и не го разбирам. Не мога да си представя, че някой ще дойде при мен и ще ми предложи пари да го взема на работа. Но през всичките тези години критичната точка на търпение на недъзите расте и ние приемаме всичко по инерция. Държавата е нещо, което би работило добре, ако върху нея се упражнява обществен контрол. За щастие сега има едно ново поколение, чиято граница на търпимост е ниска.

– Кое ви превърна в благодетел?

– Не харесвам тази дума, предпочитам алтруизма и добротата в човека. Преди случая с Мануела едва ли някой беше чувал за мен, но аз съм добър човек. През 1995 г. направихме покрива на Дома за девойки във В. Търново и след това заведох една група деца на концерт в НДК. За много благотворителни мисии ползвам лични пари, лични контакти и възможности и това ми доставя удоволствие. В същото време обаче съм страдал много пъти, когато съм правил непоискано добро.

– Вашият най-голям страх?

– Ако някой ден по някаква причина бъда лишен от възможността да правя всичко това. Свикнал съм да работя от дете в трети клас. Трудът ме удовлетворява, пътят към целта ме мотивира.

– Щастлив човек ли сте?

– Да, и съм преуспял човек. Имам всичко. Чудесно семейство, чудесен екип. Дъщеря ми живее и учи в България, въпреки че бе приета в чужбина, жена ми е до мен, а не по света, аз правя бизнес в родината си. Чувствам се обикновен гражданин.

– Не мога да не ви попитам за един слух, който витае във Велико Търново. Ще участвате ли в кметските избори след две години?

– Аз лично все още нямам политически амбиции. Но човек не бива никога да казва никога. Политиката не ми е самоцел и за да се случи при мен, трябва да нямам друга алтернатива. Човек трябва да стане политик, когато е станал мъдър. Когато е свикнал да упражнява правото си на консенсус и когато може да се съгласи с различните мнения в името на голямата игра, защото политиката е колективен спорт. Когато може да премълчи несъгласието си. Петър Христов не обича да говори в бъдеще време и това е нещото, което ме кара да се чувствам недорасъл за политик. Не обичам думите „ще” и „обещавам”. Та на този етап аз не се виждам като кмет на Велико Търново, но ако това се наложи и хората го поискат, бих го направил.

 


От категорията

Валерия Велева: Властта е на колене пред Валери Симеонов! Страхът, който вицето умело управлява

-1448546816.jpg

Защото сакралният въпрос е какво идва след оставката на Валери Симеонов? И това ...

23 окт. 2018 | 14:06

Проф. Михаил Константинов: Ситуацията е такава, че е редно Валери Симеонов да подаде оставка

Проф. Михаил Константинов-1525408723.jpg

Ако някой от коалиционните партньори мине в опозиция, покрай тъч линията ...

23 окт. 2018 | 22:52

Кеворк Кеворкян: Време за изтребление

-1460718675.jpg

Българската политика не е в състояние да произвежда нито истинска свобода, нито ...

23 окт. 2018 | 07:42

Проф. Владимир Чуков: Случаят Джамал Хашоги размести пластовете в Близкия Изток

-1441791379.jpg

Журналистът се опитал да убеди Осама бин Ладен да се върне в Саудитска Арабия и ...

22 окт. 2018 | 14:50

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


23 ян. 2018 | 09:23Я виж ти колега на премиера по охранителна фирма... Ясно кой и от коя партия му е дал началния тласък в бизнеса и защо Цветанов категорично отрича, че П.Хр. е бил член на ГЕРБ! Че защо му е да бъде нейн член , като може да върти всички в Търновския вилает на пръста си. Очевидно е решил, че е Бог и неговите съперници са му показали, че е сбъркал.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


proksimable


8 ян. 2018 | 17:19Разстреляният бизнесмен искал да строи магистрала "Хемус". Петър Христов държал обществени поръчки за милиони. Фирмите, общо 52 които е управлявал, го свързват на практика с целия елит на ГЕРБ: Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Йорданка Фандъкова, Цецка Цачева и др. В списъка са още бившият председател на Народното събрание Димитър Главчев(ГЕРБ), депутатът от ГЕРБ и син на конституционния съдия Румен Ненков Александър Ненков, Петър Курумбашев.През 90 те Петър Христов бил представител на СИК за Търново! Ортак на Поли Пантев.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Tania Pesheva


8 ян. 2018 | 15:57От портиер .... и до едър "бизнесмен", близък до Цв.Цв., така е като се допреш до Герб и обществените поръчки ...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ruth


8 ян. 2018 | 15:00Е така, от нищото става "едър" бизнесмен!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


мм


8 ян. 2018 | 14:07Чист като сълза, честен до безкрай!!! Защо ли го убиха?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.