Снимка: БГНЕС

Не знам каква е причината, за какво искат да си говорят с мен, обяви той

Здравният министър д-р Москов: Утре съм на разпит за ваксините

5009 | 20 ноем. 2016 | 09:44

Няма финансови щети за държавата, единствените губещи са определени фармацевтични компании. Тези ваксини категорично не са били опасни за здравето на децата, каза още Москов.


Да, утре съм на разпит за ваксините. Това каза пред бТВ здравният министър в оставка Петър Москов и добави: Не знам каква е причината, за какво искат да си говорят с мен. "В тези 2 години аз и Министерството на здравеопазването защитихме националния интерес на държавата... 

 "Господ да съди онези, които твърдяха, че тези ваксини са били опасни за децата", подчерта той.

 

 

БГНЕС припомня, че преди няколко дни стана ясно, че Софийската градска прокуратура готви обвинение на Петър Москов за скандала с ваксините от началото на годината. Заедно с него с обвинение ще се сдобият и двама негови заместници. В началото на годината прокуратурата образува досъдебно производство във връзка с бартера на ваксини между България и Турция. През 2015 г. страната ни получи 100 000 дози петвалентна ваксина "Пентаксим" като дарение от Турция. Тя е срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца.

Ваксината е масово използвана, тъй като през първата си година бебетата подлежат на имунизация срещу тези заболявания. Като добавка към дарението е пристигнала и ваксина "Еувакс B" срещу Хепатит B, която е непозволена за ползване у нас и Министерството на здравеопазването обяви, че я е задържало на склад в случай на засилен бежански натиск.

В замяна България се задължи да дари на турската страна 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза (БЦЖ), произвеждани у нас. Вносът на ваксини за задължителния имунизационен календар у нас се наложи заради системни проблеми с доставките по производствени причини, които се задълбочиха през пролетта на миналата година. Така се стига и до дарението.

Предмет на започналото в началото на годината разследване не беше дали ваксините са опасни за живота и здравето на децата при прилагането им, а въпроси, свързани с икономическата целесъобразност на тяхното закупуване и съответно цените, свързани с износа на ваксини, каза по онова време главният прокурор Сотир Цацаров.

 


От категорията

Ананиев: Извънредната епедимична обстановка се продължава до края на юли (Видео)

-1594029906.png

Български екип е много близо до откриване на лекарство срещу коронавируса

6 юли 2020 | 12:57

COVID-19: Само 63 нови заразени, но при едва 923 PCR теста, петима са починали

COVID-19: Само 63 нови заразени, но при едва  923 PCR теста, петима са починали-1594009092.jpg

Под карантина са 21 302 души, което значи за пръв път над 20 000 души откакто ...

6 юли 2020 | 07:16

Доц. Анастас Пашов: Изпуснахме да задушим епидемията, но положението не е неспасяемо

-1583937766.png

Реално механизмът, който ни лекува от заболяването, е чрез клетъчния имунитет. ...

6 юли 2020 | 14:16

МОСВ започна спешна проверка в Национален парк "Рила"

Снимка Фейсбук-1594033833.jpg

Екип експерти от министерството ще посети и района на Седемте рилски езера

6 юли 2020 | 14:09