До срещата на турския президент с Путин напрежението по нашите граници ще се запази

Воденски: Ердоган има различно отношение към България и Гърция. Борисов е „турският глас“ в ЕС

38645 | 2 март 2020 | 15:08

Турция заяви, че „нейният аскер“ се намира в Сирия „по покана на сирийския народ“, а НАТО (без Гърция) я подкрепи. Това не Ви ли напомня на руските твърдения, че те са в Крим по желание на хората там? Само аз ли виждам тук двоен стандарт?


Петър Воденски е дипломат. Бил е генерален консул в Истанбул (1990) и посланик в Анкара (1991-1992, Кишинев (1995-2001) и Никозия (2005-2009). Два пъти е бил началник на Кабинета на министъра на външните работи (при Станислав Даскалов и Соломон Паси). Член на Стратегическия съвет към президента Румен Радев.

- Посланик Воденски, тези дни международните наблюдатели най-често са конфронтирани с въпроса защо Ердоган пусна бежанците. Вашият отговор?

- Нека погледнем по-широко на този проблем. След нападението на сирийската армия от 27 февруари (подкрепено от руска страна), бяха убити повече от 30 турски военнослужещи. Преди това от турска страна бяха убити и руски офицери. Това повиши рязко напрежението, Ердоган свика Съвета за национална сигурност и излезе с няколко решения. Първо, да продължи военните действия в Сирия. Второ, да започне дипломация с Русия, САЩ и ЕС. В рамките на тази дипломация, той уговори среща в близките дни с Путин, получи своеобразна подкрепа от САЩ в НАТО и поиска от Тръмп доставката на ракети „Пейтриът“.

 

Очевидно, Ердоган вижда ЕС като „слабата брънка“, защото реши да приложи спрямо съюза безпардонно „извиване на ръце“, като изиграе за пореден път „мигрантската карта“.

- Напрежението в Идлиб не е от тези дни, но сега се покачи рязко. Какви са интересите на Турция там и защо Анкара е готова да пожертва заради тях отношенията си с Русия?

- За Турция е жизнено важно да не бъде допусната в Сирия, колкото и да била „хлабава“, кюрдска държавност по границата. През годините тактиката се менеше, удовлетворяваха се някои турски икономически интереси, включително лични на Ердоган, но главната цел не се променяше. В момента в Идлиб има опозиционни спрямо Башар Асад военизирани групировки, които Турция въоръжава. От друга страна, за Русия (а и в действителност е така) тези групировки са остатъците от Ислямска държава, с които правителството на Дамаск трябва да се справи.

 

Най-общо казано, за турската страна е важно Анкара да има решаващ глас при бъдещото уреждане на положението в Сирия.

Що се касае до турско-руските отношения, Турция има и други начини да защити интересите си, без да жертва тотално отношенията си с Русия.

- Проблемът с мигрантите касае България пряко. За разлика от Гърция обаче страната ни е пощадена от мигрантска криза. На какво се дължи това сякаш специално отношение?

- Ердоган наистина, поне засега, проявява различно отношение към България в сравнение с Гърция. Това се дължи както на договорката между него и българския премиер отпреди няколко години, така и на факта, че постепенно Бойко Борисов се превърна в изразител на мнението и желанията на Ердоган в Европейския съюз, на „турския глас“ в ЕС. В същото време Гърция провежда политика, базирана на европейските ценности – видяхме това и при последната среща на НАТО, където всички страни, с изключение на Гърция, подкрепиха турските действия в Сирия.


Същевременно, макар Ердоган да заяви, че мигрантите са „бежанци от Сирия“, на практика сирийците сред тях са единици – преобладават афганистанци, иранци, пакистанци, суданци и пр. икономически мигранти.

- Възможно ли е България и в частност – премиерът Борисов, да играе посредническа роля между Турция и Европейския съюз?

- Трябва да си даваме реална представа за значението на понятието „посредник“. Премиерът Борисов – преди предстоящото му екстрено пътуване до Анкара – проведе телефонни разговори с председателите на ЕК Урсула фон дер Лайен и на ЕС Шарл Мишел, с канцлера на ФРГ Меркел, с австрийския канцлер Курц, с гръцкия премиер Мицотакис. На повърхността изглежда сякаш Борисов наистина ще изпълнява ролята на европейски представител, изпратен на посредническа среща с президента Ердоган. Дотук добре.

В същото време, каква е политиката на ЕС по този въпрос? Какви „наставления“ са дадени от европейска страна на Борисов? Ако въобще са дадени. Ясно си личи, че след мигрантското споразумение на ЕС с Турция от 2016 г. Европа на практика остави контрола върху мигрантския въпрос в ръцете на Ердоган. Не бе взето решение в Европа за преразглеждане на Дъблинския регламент, не бе заета единна позиция по уреждане на мигрантския въпрос в средносрочна и далекосрочна перспектива – например, прекратяване на войната в Сирия. Не бе взето решение какви следва да бъдат критериите за определянето на дадена групировка като „умерена“ сирийска опозиция или джихадисти от Ислямска държава. Или пък какво ще правят европейските страни с намиращите се в Сирия джихадисти-техни граждани и пр.

Не бе направено нищо по отношение на т.нар. „План за действие“ при подобна на сегашната ситуация с мигрантския натиск на границите на ЕС, предложен на европейските ни партньори от президента Радев веднага след встъпването му в длъжност. Това едва ли е било казано в разговорите на Борисов с Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, или пък с Меркел и Курц. А ако говорим обективно, ЕС, с оглед решаване на мигрантския въпрос, би следвало да въздейства и за прекратяване на войната в Сирия, а ключът към това е в Русия, т.е. ако се изпраща посредник, той трябва да се изпрати не само в Анкара, а и в Москва.

 

Очевидно, при липсата на такава съгласувана европейска политика, премиерът Борисов ще бъде принуден в Анкара да договаря главно положението на мигрантите на границата с България и с Гърция, или, както се казва сред широката общественост, в ключ „спасяване поединично“. Просто за момента не съществува друга възможност. Това, разбира се, поражда необходимостта от много по-голяма бъдеща активност не само от премиера, а и от всички български представители във форматите на ЕС по тези проблеми.

- Ескалация или деескалация на напрежението прогнозирате Вие с оглед на сложния възел от интереси в този регион?

- Всичко е възможно, но ми се струва, че до срещата на Ердоган с Путин напрежението по нашите граници ще се запази. А ако Европа отново се огъне и отпусне на Турция допълнителни средства за издръжката на бежанците, натискът от турска страна по нашите граници ще намалее. И да добавя – ако се стигне до отпускане на нови фондове, важно е те да бъдат предвидени не само за Турция, а и за мигрантите в Гърция, защото положението на нашия южен съсед е тежко. Също така, евентуалните нови финансови средства трябва да бъдат стриктно фокусирани, за да не се стигне дотам Европа да финансира етническото прочистване в Сирия по границите на Турция.

- НАТО подкрепи Турция за Сирия. Как разчитате тази подкрепа?

- Това е много интересен въпрос. Турция заяви, че „нейният аскер“ се намира в Сирия „по покана на сирийския народ“, а НАТО (без Гърция) я подкрепи. Това не Ви ли напомня на руските твърдения, че те са в Крим по желание на хората там? Само аз ли виждам тук двоен стандарт?
Двойните стандарти на НАТО, а и на ЕС, породени от политиката „да се заклеймява Русия при всеки повод и на всяка цена“, понякога объркват обикновените хора, които започват да се колебаят в изповядваните досега ценности и се питат „кой, в крайна сметка, е прав“. НАТО можеше да приеме по-детайлна, по-различна и по-прагматична позиция, в която да се отчетат интересите на различните участници.

- Има ли риск за „Турски поток“ и продължението му през България, ако се стигне до рязко влошаване на отношенията Москва-Анкара? Какъв е полезният ход на Путин в тази ситуация?

- Както стана дума, Анкара и Русия едва ли ще жертват отношенията си, в които и двете страни имат твърде сериозни интереси. Очаквам намиране на някакъв баланс, при който „Турски поток“ ще се запази, а евентуалното бъдещо спиране на „Балкански поток“ през България не би било продиктувано от Турция или Русия, а от някой друг „сериозен“ играч в региона – ако въобще се стигне до такова спиране.


От категорията

Огнян Минчев: Дясното не е привилегия, дори не бива да бъде и предварително поставена цел

-1546070674.jpg

Основната задача на българските партии от спектъра център-дясно е да скъсат с ...

27 окт. 2020 | 07:25

Калоян Методиев: Eстонската сага показа друго лице на президентската институция

-1601299291.png

Очевидно някой лъже - или лъже президентът или началникът на щаба, военния ...

26 окт. 2020 | 18:59

Васил Василев: Ще станем ли повече западняци, по-верни на НАТО, като изключим "славянска" от 24 май?

-1599923308.jpg

Гръцката крава получава 600 евро субсидия, а нашата - 150. Защо?! Може да ...

27 окт. 2020 | 13:01

Доналд Туск: Борисов допусна явни грешки, включително и в личния си живот. Той е в беда!

Туск: Борисов допусна явни грешки, включително и в личния си живот. Той е в беда!-1603608260.jpg

Ше бъде преувеличение да кажем, че ГЕРБ и Бойко Борисов са изградили ...

25 окт. 2020 | 08:43