Петър Янев и Иван Георгиев-Балки преподават в първото Школо по гайда и народознание

От новата учебна година

Петър Янев и Иван Георгиев-Балки преподават в първото Школо по гайда и народознание

4269 | 4 септ. 2020 | 09:28

Гост-лектори са космическият глас Валя Балканска и световният кавалджия Теодосий Спасов

Петър Янев и Иван Георгиев-Балки преподават в първото Школо по гайда и народознание-1599201146.jpgГост-лектори са космическият глас Валя Балканска и световният кавалджия Теодосий Спасов-1599201264.jpgГост-лектори са космическият глас Валя Балканска и световният кавалджия Теодосий Спасов-1599201246.jpgПетър Янев и Иван Георгиев-Балки преподават в първото Школо по гайда и народознание-1599201212.jpgПетър Янев и Иван Георгиев-Балки преподават в първото Школо по гайда и народознание-1599201184.jpgПетър Янев и Иван Георгиев-Балки преподават в първото Школо по гайда и народознание-1599201165.jpgПетър Янев и Иван Георгиев-Балки преподават в първото Школо по гайда и народознание-1599201130.jpg

Най-големите гайдари на България и нейният космически глас, обединени от почетният консул на страната ни в Република Конго – Теодора Игнатова, създадоха родолюбивото Школо по гайда и народознание. 

 

В него учениците ще могат под формата на извънкласно занимание не само да усвоят техниката на най-българския инструмент, но и да усетят магията на фолклора, да се потопят в приказния свят на мелодията, която ще ги отведе до корените им.

 

Основни преподаватели в школото са Петър Янев и Иван Георгиев-Балки. Уроците им включват теоретично запознаване с музикалния инструмент и практика на гайдарското изкуство – овладяване на инструмента, звукоизвличане, постановка, солфеж, ритмика и метрика, техники.

 

Повече за Школото по гайда и народознание, както и възможностите за групови и индивидуални занимания, можете да откриете насайта http://uchagaida.bg/

 

„Гайдата е нещо повече от музикален инструмент, на който просто се свири. Тя е олицетворение на националните традиции в България. Сякаш е орисана да носи в своя простичък кожен мях силата и красотата на българския дух. Гайдата е раздумник на душата ни – и във веселие и в тъга. В нейния глас можем да намерим отговори на важните въпроси за нас като българи.

 

Гайдата, диша с нас. Смее се, плаче, радва и утешава. Знае за нас и ни дава смисъл. Свързва ни като хора, обединява ни като народ“, казва Петър Янев.

 

Гост-лектор ще бъде Валя Балканска, певицата чиито глас лети в космоса с „Вояджър“ 1 и 2. Поканен е и виртуозът на кавала Теодосий Спасов.

 

За да не се прекъсва обучението в несигурните времена на пандемия, от школото осигуряван и онлайн часове. „Всички обучения, които предлагаме, могат да се провеждат в дистанционна форма във  виртуална класна стая. Тя дава възможност за аудио и видео връзка с преподавателя, виртуална бяла дъска, възпроизвеждане на аудио и видео файловете към уроците, опция за чат и споделяне на файлове между участниците.

 

След записване в “Школò по гайда и народознание” всеки ученик ще получи данни за достъп до своя профил, както и пълни инструкции за работа със системата“, пояснява Иван Георгиев-Балки.

 

Той, Петър Янев и Теодора Игнатова са обединени от идеята да се съхрани и пренесе напред към бъдещето знанието за националните ни ценности, фолклора и обичаите чрез опознаване на най-българския музикален инструмент – гайдата.

 Петър Янев и Иван Георгиев-Балки преподават в първото Школо по гайда и народознение

Гост-лектори са космическият глас Валя Балканска и световният кавалджия Теодосий Спасов

От категорията

Оперната певица Гергана Николаева съчетава поезия, кулинария и благотворителност в книга

Оперната певица Гергана Николаева съчетава поезия, кулинария и благотворителност в  книга-1601017576.jpg

В „Събудих се и беше утре“ мецосопраното комбинира лиричните си стихове с ...

25 септ. 2020 | 10:05

Криза в работата и партньорски взаимоотношения в неделя

За консултация и записване на час при Милена Иванова-ЕА @ЕАlife.bg https://www.facebook.com/EAlife.bg/-1601006165.jpg

В петък на обяд може да се породят проблеми, умора и недоволство. Труден късмет ...

25 септ. 2020 | 06:54

Меган Маркъл и принц Хари призоваха американците да гласуват

Сн. Инстаграм-1600858253.jpg

В своето обръщение Маркъл призова всички американци да излязат да гласуват тази ...

23 септ. 2020 | 13:49

В сряда който има бърза мисъл ще спечели

За консултация и записване на час при Милена Иванова-ЕА @ЕАlife.bg https://www.facebook.com/EAlife.bg/-1600801442.jpg

В четвъртък на обяд е най-слабата част от деня, която може да провокира ...

22 септ. 2020 | 22:02