Теодора Игнатова и Петър Янев

На 5 ноември във "Веселото село" в София

Петър Янев свири сбор за гайдарите в България

4116 | 4 ноем. 2017 | 22:59

Подкрепата за събитието от страна на президента Петър Стоянов е особено ценна за участниците, защото нему принадлежат думите „Там където свършват думите идва гайдата, а гайдата е в душата на българина и е сред вечните елементи на нашата национална идентич


 Гайдарят на Валя Балканска Петър Янев подхвана инициатива за обединяване на колегите му от цяла България.

 

„Първата крачка е направена и вече имаме Българска национална гайдарска асоциация“, съобщи именитият музикант.

 

Желанието му е в обединението да се включат всички изпълнители – не само на родопската каба гайда, а и на джура.

 

„Винаги съм вярвал, че обединението трябва да го има, и че ще е нещо, което ще представя по по-солиден начин гайдата не само в България, а и по целия свят. Виждам през последните години връщане към корените ни, но виждам в същото време и неправилни неща и намесата на хора, които не са полезни. Длъжни сме да сме обединени, да сме заедно и да сме полезни за нас и фолклора“, коментира Янев. Той подчерта, че идеята му се подкрепя от много негови колеги и българи, които милеят за националния фолклор.

 

„В асоциацията са поканени да участват и всички школи в страната. Гайдата за нас е светиня, символ на българщината. Тук не става въпрос за личности и отделни имена, а за нещо, което ще бъде за всички. Всеки може да застане както с името си и да представлява себе си, така и като състав. Трябва да направим така, че да бъдем разпознаваеми в международен аспект“, допълни гайдарят.

 

На 5 ноември Българската асоциация на гайдарите се събира на първия си национален събор в София. Музикантите разпространиха покана за участие до всички организации и лица, заинтересовани от тяхното изкуство. 

В него се казва:

Уважаеми дами и господа, За нас е удоволствие да Ви съобщим за учредяването на Българска национална гайдарска асоциация (БНГА). Сдружението си поставя за цел развитието и утвърждаването на българския фолклор и традиции, съхраняване и развиване на гайдарското изкуство (каба и джура гайда), разширяване пространството за творческа изява и социална реализация на изпълнители, автори и майстори на инструмента, разпространяване и популяризиране постиженията на български и чуждестранни творци в тази област в страната и чужбина.

 

Учредители на асоциацията са хора, които ценят ролята на гайдата в българския фолклор, съхраняват и обучават нови носители на гайдарското изкуство, популяризират и изучават този инструмент.

 

Сред учредителите са известни гайдари като Петър Янев (който е и председател на асоциацията), Костадин Илчев, Тодор Кайков, Димо Железов, Веселин Козарев, Румен Стоянов, а също родолюбци и радетели за опазването и развитието на българския фолклор и култура като Теодора Игнатова и д-р Георги Мишев.

 

С настоящото писмо се обръщаме към Вас с покана да участвате в първия национален събор на Българската национална гайдарска асоциация, който ще се състои на 05.11.2017 г. (неделя) от 10:30 ч. в гр. София в ресторант „Веселото село“, намиращ се на ул. „Драган Цанков“ № 5, парк „Борисова градина”.

 

Надяваме се да откликнете на нашия призив за съвместна общественополезна дейност за популяризиране, запазване и развитие на гайдарското изкуство, а ние ще Ви посрещнем с позитивно отношение и готовност за подкрепа и с планове за съвместни събития, проекти, обсъждания, концерти и други инициативи.

 

Подкрепата за събитието от страна на президента Петър Стоянов е особено ценна за участниците, защото нему принадлежат думите „Там където свършват думите идва гайдата, а гайдата е в душата на българина и е сред вечните елементи на нашата национална идентичност.“

 

Сред основните двигатели на проекта са  Теодора Игнатова, почетен консул на Република България в Демократична република Конго; Фондация „Ценности“;  Фондация „Докосни щастието“.

 


От категорията

Иван Гранитски за Боян Биолчев: Той усеща отражението на Естеството в духовния пейзаж на човека

Иван Гранитски и Боян Биолчев-1529652645.jpg

Биолчев е магнетично привличан от превъплъщенията и взаимните влияния, както и ...

22 юни 2018 | 10:30

Иван Гранитски за Панко Анчев: Той носи неизтощима страст на критическия разум

Панко Анчев и Иван Гранитски-1529485571.jpg

Поредицата на Анчев „Българският ум” има първопроходчески характер за ...

20 юни 2018 | 11:54

Христо Стоичков рекламира Народния театър

Христо Стоичков рекламира Народния  театър-1529168655.jpg

В полувремето на мача Португалия –Испания, футболната легенда записа видео, с ...

16 юни 2018 | 22:27

Иън Макюън идва в България за откриването на CineLibri 2018

Сн. БГНЕС-1529583502.jpg

Четвъртото издание на единствения по рода си кино-литературен фестивал ...

21 юни 2018 | 15:16

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.