Не сме закъснели с преговорите с руснаците

Теменужка Петкова: Ще предоговаряме цените с "Газпром" на 2 години, вместо на 4

1412 | 8 окт. 2018 | 17:51

Сливане на АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица изток 2" не решава проблеми, а създава допълнителни такива за топлоелектрическата централа, заяви енергийният министър


"Булгаргаз" подписа на 28 септември тази година на срещата в Санкт Петербург между "Булгаргаз" и "Газпром", в това допълнение има много ясно определени параметри, при които тази цена може да бъде предоговаряна.  На първо място се променя срока, на базата на който може да бъде предоговорена цената. До настоящия момент той беше на 4 години, сега става на всеки 2 години "Булгаргаз" има право да иска промяна на цената.

 

Това коментира пред Нова телевизия министърът на енергетиката Теменужка Петкова, относно възможностите за поевтиняване на природния газ.

 

Но такава промяна може да бъде поискана при строго определени условия, а именно тогава, когато цената на природния газ за България, която ние получаваме по договора с "Газпром", се различава от тази, която пазарната цена, на практика съизмерена с тази на границите на Германия, Франция и Италия и хъбовете в Европа.

 

Твърденията, че България е закъсняла с преговорите с руснаците, министър Петкова коментира така: "На 6 август тази година "Газпром експорт" информира "Булгаргаз" за споразумението, което е подписано с ЕК и прилага две допълнения към договора с България, които засягат два изключително важни въпроса - възможността за предоговаряне на цената на природния газ и възможността за смяна на входната точка за доставка на България", коментира енергийният министър.

 

Сливане на АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица изток 2" не решава проблеми, а създава допълнителни такива за топлоелектрическата централа и никой няма да вземе решение, което поставя в риск сигурността на енергийната система, обясни още Петкова.


От категорията

Специални предложения от ЗОРА и Samsung, Finlux, Hotpoint, Rowenta

Специални предложения от ЗОРА-1540112000.jpg

21 окт. 2018 | 11:52

БДЖ преодоля задълженията си към кредиторите и ще завърши годината на печалба

Министър Росен Желязков-1537177854.jpg

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен ...

19 окт. 2018 | 21:05

Повече пари за социална политика, образование, отбрана и заплати в проектобюджета за 2019 г.

-1518099007.jpg

Нов момент в съдържанието на прогнозата е включването на повече информация при ...

22 окт. 2018 | 12:45

Наредба за земеделското министерство задължава пастирите да си водят дневници

-1532066295.jpg

ЕК въвежда начин на субсидиране, но пък иска и да контролира това дали се прави ...

21 окт. 2018 | 17:37

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


10 окт. 2018 | 07:40Две години са много, Теменуго. Като гледам как от МС се крепите като рохки яйца, предоговаряйте на една година, та дори и на шест месеца. Дано дотогава договорите природен газ от Израел или от Египет. Прочетох, че от СА, Кувейт и Катар са съгласни да ни доставят газ, ама тръбите за транспорт ше бъдат за наша сметка. Опитайте и там.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.