Не сме закъснели с преговорите с руснаците

Теменужка Петкова: Ще предоговаряме цените с "Газпром" на 2 години, вместо на 4

1724 | 8 окт. 2018 | 17:51

Сливане на АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица изток 2" не решава проблеми, а създава допълнителни такива за топлоелектрическата централа, заяви енергийният министър


"Булгаргаз" подписа на 28 септември тази година на срещата в Санкт Петербург между "Булгаргаз" и "Газпром", в това допълнение има много ясно определени параметри, при които тази цена може да бъде предоговаряна.  На първо място се променя срока, на базата на който може да бъде предоговорена цената. До настоящия момент той беше на 4 години, сега става на всеки 2 години "Булгаргаз" има право да иска промяна на цената.

 

Това коментира пред Нова телевизия министърът на енергетиката Теменужка Петкова, относно възможностите за поевтиняване на природния газ.

 

Но такава промяна може да бъде поискана при строго определени условия, а именно тогава, когато цената на природния газ за България, която ние получаваме по договора с "Газпром", се различава от тази, която пазарната цена, на практика съизмерена с тази на границите на Германия, Франция и Италия и хъбовете в Европа.

 

Твърденията, че България е закъсняла с преговорите с руснаците, министър Петкова коментира така: "На 6 август тази година "Газпром експорт" информира "Булгаргаз" за споразумението, което е подписано с ЕК и прилага две допълнения към договора с България, които засягат два изключително важни въпроса - възможността за предоговаряне на цената на природния газ и възможността за смяна на входната точка за доставка на България", коментира енергийният министър.

 

Сливане на АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица изток 2" не решава проблеми, а създава допълнителни такива за топлоелектрическата централа и никой няма да вземе решение, което поставя в риск сигурността на енергийната система, обясни още Петкова.


От категорията

За първото тримесечие на 2019 г. Русия е най-големият купувач на злато в света

-1524143026.jpg

Москва започна усилено да инвестира в злато още през 2014 г., когато бяха ...

23 май 2019 | 17:54

Пускат международен влак от Пловдив до Одрин от 1 юни

-1558601236.jpg

По искане на БДЖ е постигнато споразумение с с Генералната дирекция на турските ...

23 май 2019 | 11:46

Теменужка Петкова: Протестите на малките производители на зелена енергия са неоснователни

-1537115590.jpg

Беше предложено от страна на колегите от земеделието тази тема отново да бъде ...

23 май 2019 | 17:32

Започна процедурата по избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ "Белене"

-1515008928.jpg

Предвижда се изграждането на централата да се реализира на пазарен принцип, без ...

22 май 2019 | 11:15

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


10 окт. 2018 | 07:40Две години са много, Теменуго. Като гледам как от МС се крепите като рохки яйца, предоговаряйте на една година, та дори и на шест месеца. Дано дотогава договорите природен газ от Израел или от Египет. Прочетох, че от СА, Кувейт и Катар са съгласни да ни доставят газ, ама тръбите за транспорт ше бъдат за наша сметка. Опитайте и там.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.