Не сме закъснели с преговорите с руснаците

Теменужка Петкова: Ще предоговаряме цените с "Газпром" на 2 години, вместо на 4

1630 | 8 окт. 2018 | 17:51

Сливане на АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица изток 2" не решава проблеми, а създава допълнителни такива за топлоелектрическата централа, заяви енергийният министър


"Булгаргаз" подписа на 28 септември тази година на срещата в Санкт Петербург между "Булгаргаз" и "Газпром", в това допълнение има много ясно определени параметри, при които тази цена може да бъде предоговаряна.  На първо място се променя срока, на базата на който може да бъде предоговорена цената. До настоящия момент той беше на 4 години, сега става на всеки 2 години "Булгаргаз" има право да иска промяна на цената.

 

Това коментира пред Нова телевизия министърът на енергетиката Теменужка Петкова, относно възможностите за поевтиняване на природния газ.

 

Но такава промяна може да бъде поискана при строго определени условия, а именно тогава, когато цената на природния газ за България, която ние получаваме по договора с "Газпром", се различава от тази, която пазарната цена, на практика съизмерена с тази на границите на Германия, Франция и Италия и хъбовете в Европа.

 

Твърденията, че България е закъсняла с преговорите с руснаците, министър Петкова коментира така: "На 6 август тази година "Газпром експорт" информира "Булгаргаз" за споразумението, което е подписано с ЕК и прилага две допълнения към договора с България, които засягат два изключително важни въпроса - възможността за предоговаряне на цената на природния газ и възможността за смяна на входната точка за доставка на България", коментира енергийният министър.

 

Сливане на АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица изток 2" не решава проблеми, а създава допълнителни такива за топлоелектрическата централа и никой няма да вземе решение, което поставя в риск сигурността на енергийната система, обясни още Петкова.


От категорията

Bloomberg: Рецесията в световната икономика вероятно ще започне от Европа

Bloomberg: Рецесията, световната, икономика, вероятно, започне, Европа-1550249110.jpg

Точно икономиката на Европа в много по-голяма степен, отколкото търговската ...

15 февр. 2019 | 18:44

НСИ отчете увеличение на цените на храни и услуги

Годишната инфлация за януари 2019 г. спрямо януари 2018 г. е 3.0%-1550234109.png

Регистрирано е намаление на цените на облеклата (4.0 - 4.2%), на горивата (2.3 ...

15 февр. 2019 | 14:33

Хърсев: Изводите от случая с венецуелските пари са положителни за правната и банковата система у нас

-1531113097.png

Тези пари всъщност никога не са влизали в България. Те не са докарани с камион, ...

16 февр. 2019 | 11:57

И Сърбия е решена да строи ”Турски поток”

И Сърбия е решена да строи ”Турски поток” -1550226926.jpg

Сърбия може да каже на европейските си партньори и на Вашингтон, че няма да ...

15 февр. 2019 | 12:34

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


10 окт. 2018 | 07:40Две години са много, Теменуго. Като гледам как от МС се крепите като рохки яйца, предоговаряйте на една година, та дори и на шест месеца. Дано дотогава договорите природен газ от Израел или от Египет. Прочетох, че от СА, Кувейт и Катар са съгласни да ни доставят газ, ама тръбите за транспорт ше бъдат за наша сметка. Опитайте и там.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.