Енергийният министър отговори на критиките към строежа на проекта

Петкова: Спазваме стриктно изискванията за „Балкански поток"

2295 | 21 окт. 2020 | 19:33

В същото време тя призна, че саудитска компания „Аркад“, която се занимава със строителството освен италиански е наела и руски компании. Според Петкова това е нейно право да решава какви компании да бъдат привлечени


България стриктно спазва европейските правила при реализирането на проекта за газопровод „Балкански поток“ на наша територия. Това заяви по БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

 

Ние стриктно сме спазили всички изисквания както по отношение на природния газ, така и по отношение на обществените поръчки и на регулаторната рамка“, каза тя.

 

Министър Петкова отбеляза, че съществува и една основна разлика в сравнение с други проекти – собствеността върху тръбата е изцяло българска.

 

Собствеността е изцяло на държавата, цялата инфраструктура ще се управлява от държавната „Булгартрансгаз“. Това са много съществени разлики. Този проект се реализира изцяло на наша територия. Проектът се финансира със средства на „Булгартрансгаз“ и заем, който ние ще плащаме впоследствие към банките кредиторки“, посочи Петкова.

 

Тя заяви, че цената на „Балкански поток“ е 1,1 милиарда евро.

 

Министър Петкова също така смята, че „Балкански поток“ не нарушава европейското законодателство, ако имаше проблеми с него, то проектът щеше да бъде спрян отдавна. В същото време тя призна, че саудитска компания „Аркад“, която се занимава със строителството освен италиански е наела и руски компании. Според Петкова това е нейно право да решава какви компании да бъдат привлечени.

 

САЩ многократно са се обявявали срещу строителството на „Турски поток“ и неговото продължение през България, което ние наричаме „Балкански поток“, защото тази тръба ще транзитира руско „синьо гориво“. Според Вашингтон това само ще засили руските позиции в региона и съответно това е във вреда на евроатлантическата сигурност.

 

Днес стана ясно, че САЩ са приели нови санкции срещу „Турски поток“ и „Северен поток“, които засягат компаниите заети с изграждането им.


От категорията

Щабът: Затваряме ВУЗ-ове, училища, детски градини, ресторанти, МОЛ-ове (ВИДЕО)

-1605773533.png

Въвеждат нови мерки в държавата. Те бяха обявени от здравния министър проф. ...

23 ноем. 2020 | 17:07

Борисов e против ново пълно затваряне на страната: С мерките не бива да се прекалява! (ВИДЕО)

Снимка: Правителствена информационна служба-1606140469.jpg

Много от колегите започнаха с локдауна веднага... Може да си го позволяваме ...

23 ноем. 2020 | 16:06

Д-р Александър Симидчиев: И болните са много, и здравната система изнемогва (ВИДЕО)

Д-р Александър Симидчиев Кадър: бТВ-1606151230.jpg

Стигнахме до тук, защото не бяхме достатъчно сплотени като общност, не трябваше ...

23 ноем. 2020 | 19:06

COVID-19 и в Центъра за лица с деменция в Ловеч

-1540880233.jpg

Нараства и броят на починалите. За денонощието битката с коронавируса са ...

23 ноем. 2020 | 19:03