Накъде ще тръгнат цените на петрола?

Двете най-големи производителки обсъждат ограничаване на производството за 2019 г.

Петролът поскъпна след информация, че Русия и Саудитска Арабия обсъждат съкращаване на добивите

1136 | 7 ноем. 2018 | 15:22

Глобалният петролен пазар обаче може да отбележи излишък догодина с оглед отслабване на икономическия растеж


Петролните фючърси нарастват рязко по време на търговията в сряда за пръв път в рамките на ноември след информация, че Русия и Саудитска Арабия обсъждат възможността за ограничаване на добивите на суров петрол през 2019-а година, съобщи БНР.

Цитирайки неназован източник, руската агенция ТАСС предаде, че двете най-големи производителки в рамките на формата ОПЕК+ са стартирали дискусия относно евентуалното съкращаване на петролното производство през 2019-а година. Въпреки очаквания спад на иранския износ на петрол в резултат на влезлите в сила санкции на САЩ спрямо Техеран, повод за подобен тип разговори дават прогнози от страна на ОПЕК и на редица анализатори, според които глобалният петролен пазар може отново да отбележи догодина излишък при доставките с оглед на забавяне на търсенето в резултат на отслабване на глобалния икономически растеж.

Агенция "Блумбърг" също цитира подобна информация, според която производителите от ОПЕК+ ще обсъдят възможността за ограничаване на добивите през 2019-а година на планираната за 11-и ноември тяхна среща в Абу Даби. Страните от картела и техните партньори във формата ОПЕК+, включващ и Русия, са притеснени относно увеличаването на складовите петролни запази през последните седмици.

Трябва да се има предвид, че на срещата им през юни беше взето решение за известно разхлабване на договорените в края на 2016-а година ограничения при производството на петрол след оказания от страна на американския президент Доналд Тръмп натиск върху ОПЕК да ограничи цените и да компенсира пазарния недостиг вследствие на намаленото предлагане на ирански петрол. Това доведе до рязко повишение през последните месеци на предлагането на петрол от страна главно на Саудитска Арабия. В същото време и Русия увеличи добивите до рекордни нива, докато Вашингтон предостави в началото на настоящата седмица временни отстъпки за осем държави относно техните покупки на ирански петрол след влезлите в сила американски санкции.

Всичко това доведе до солидно трайно понижение на цените на черното злато през последните няколко седмици, като по време на търговията във вторник фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през декември се понижиха с 1,4% към 8-месечно дъно около 61,31 долара за барел (най-ниска цена от 16-и март насам), отбелязвайки спад за седма поредна сесия на търговия (най-продължително намаляване на цените от март 2017-а година), докато фючърсите на петрола сорт брент с доставка през януари се понижиха с 1,5% към 71,18 долара за барел (най-ниско ниво от 16-и август насам).

В началото на търговията в сряда петролните фючърси също останаха под натиск от продажби като реакция на данни на Американския петрол институт (API), според който складовите запаси на суров петрол в САЩ за седмицата до 2-ри ноември са нараснали с цели 7,8 млн. барела.

Макар и непотвърдена, днешната информация, че в края на седмицата страните от ОПЕК+ ще обсъдят евентуално ново ограничаване на производството през 2019-а година, обаче доведе до първи по-сериозен отскок на цените на черното злато. Фючърсите на петрола сорт брент с доставка през януари 2019-а година поскъпват с 1,73% обратно над нивото от 73 долара за барел, докато декемврийските фючърси на американския лек суров петрол - с 1,4% обратно над 63 долара за барел.

 


От категорията

Канадска компания обяви, че придобива 150 000 декара за производство на канабис у нас

-1462362168.jpg

У нас издаването на разрешения за отглеждане на канабис зависи пряко от ...

21 ян. 2019 | 16:01

Неравенството расте! Богатството на 26 милиардери е равно на парите на половината човечество

-1423141919.jpg

Поразяващите данни се съдържат в доклад на неправителствената организация ...

20 ян. 2019 | 14:17

След Брекзит: Прогнози за повече туристи от Острова в България (ВИДЕО)

Снимка: бТВ-1547901345.jpg

Българските туристически агенции очакват около 200 хиляди английски туристи ...

19 ян. 2019 | 14:35

Камарата на строителите в България се обяви срещу фалшивите новини и за изсветляване на бранша

Инж. Мирослав Мазнев-1541926830.jpg

От КСБ възразиха срещу обвиненията от страна на БСП, които твърдят, че 1,35 ...

19 ян. 2019 | 10:38

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.