Фючърсите на сорта Брент достигнаха 74,65 долара за барел

Петролът поскъпва към нов 6-месечен връх след затягането на санкциите на САЩ срещу Иран

1282 | 23 апр. 2019 | 13:17

Мерките ще засегнат най-силно Китай и Индия, тъй като тези държави са най-силно зависими от вноса на ирански петрол


Петролните фючърси поскъпват отново към най-високи нива за 2019 година, тъй като инвеститорите продължават да реагират на решението на Доналд Тръмп да затегне санкциите върху износа на ирански петрол от началото на следващия месец, предаде БНР.

В понеделник администрацията на Белия дом обяви, че от 1 май прекратява изключенията, които бяха предоставяни на някои вносители да купуват ирански петрол, без те да се окажат изправени пред заплахата от американски санкции. Новото решение има за цел да сведе до нула износа на петрол от Иран, лишавайки по този начин иранският режим от най-значимия източник на приходи, допълни Белият дом.

Мерките ще засегнат най-силно Китай и Индия, тъй като тези държави са най-силно зависими от вноса на ирански петрол, но затягането на санкции се отнася и за още 6 държави - Гърция, Турция, Италия, Япония, Южна Корея и Тайван.

Решението на американската администрация да затегне влезлите отново в сила през миналия ноември санкции на САЩ върху износа на петрола от Техеран доведе до ръст на петролните фючърси по време на търговията в понеделник с малко под 3%, като възходящото ценово движение продължава и през днешната търговия.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през юни поскъпват във вторник с 0,8% към 74,65 долара за барел, достигайки ново най-високо ниво от 1 ноември 2018 година, и след като вчера те поскъпнаха с цели 2,9 на сто.

Аналогичните фючърси на американския лек суров петрол пък се повишават с 0,78% малко над нивото от 66,00 долара за барел за пръв път от 31 октомври насам, след като изтеклите вчера майски фючърси нараснаха с 2,7% до 65,70 долара за барел.

Преди въведените през ноември нови американски санкции Иран беше четвъртият по големина производител в рамките на ОПЕК с около 3 млн. барела на ден, но в рамките на настоящия месец износът на ирански петрол се сви до малко под 1 млн. барела дневно, според данни на компанията Refinitiv.

Това дава основание на редица анализатори да предполагат, че глобалните пазари на черното злато биха могли да се справят с очакваното нарушаване на иранските петролни доставки, тъй като останалите водещи производителки в рамките на ОПЕК има достатъчен свободен производствен капацитет.

След решението на Белия дом последваха заплахи от страна на Техеран, че ако на Иран не бъде разрешено да изнася петрол през пролива Ормуз, този важен маршрутът за петролните танкери може да бъде блокира. През Ормузкия пролив преминава около 20% от световния петрол и около една трета от целия петрол, пренасян по море. Тази заплаха обаче оказва допълнителна подкрепа за днешното поредно поскъпване на петрола, тъй като вероятно се отразява в ценовата рискова премия на петролните фючърси.

Според анализ на банката Barclays, цитиран от Ройтерс, вчерашното решение на САЩ е изненадало много участници на пазара, като този ход ще "доведе до значително затягане на петролните пазари". Британската банка добави, че целта на Вашингтон да намали износа на ирански петрол до нула е "основен възходящ риск за текущата ни прогнозна цена за петрола Брент през настоящата година от 70 долара за барел, като тя може да бъде повишена с поне 5 долара за барел".

Анализатори от компанията Bernstein Energy пък заявиха във вторник, че "Саудитска Арабия може да компенсира недостига от Иран", като според тях това ще доведе до връщане на добивите на саудитски петрол към рекордни нива около 10,5 млн. барела на ден спрямо настоящите 9,8 млн. барела дневно.

От Bernstein Energy добавиха, че в същото време "по-високите цени на петрола ще стимулират допълнително производството в САЩ", въпреки че това вече достигна рекордните над 12 млн. барела на ден в рамките на настоящата година.

 


От категорията

Теменужка Петкова: Отношенията ни с Русия са прагматични и се основават на взаимен интерес

-1565760938.png

От 1 януари 2020 година трябва да тече газ по тръбата, но тази дата няма как да ...

20 септ. 2019 | 08:37

ТЕЦ-Перник: РИОСВ установи, че замърсяването на въздуха в града няма общо с дейността на Дружеството

-1513438542.jpg

Не се крием от никого, открити сме към всички и сме отворени да разговаряме с ...

20 септ. 2019 | 11:16

Аврамова: До средата на декември трябва да приключи ремонтът на три участъка на магистрала „Хемус“

Петя Аврамова-1568985338.png

Това са виадуктите при с. Потоп и „Коренишки дол“ и дясното платно на ...

20 септ. 2019 | 16:02

Петя Аврамова: АМ "Тракия" отесня, ремонтите по "Хемус" приключват до средата на декември!

-1559662759.jpg

В бъдеще предстои да бъде изградена пречиствателна станция в Симеоновград

20 септ. 2019 | 14:29

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.