Новите национални локдауни в Европа обаче ограничават растежа на цените

Петролът продължава да поскъпва на фона на надеждите за ефективна Covid ваксина

1527 | 10 ноем. 2020 | 15:48

Инвеститорската еуфория около препаратите срещу коронавирус започна да отшумява, тъй като масовото им пускане за употреба вероятно ще бъде факт след месеци


Петролът поскъпва за втора поредна сесия на търговия, тъй като надеждите за ефективна коронавирусна ваксина в близките месеци взимат превес над притесненията, че новият локдаун в Европа и по света за ограничаване на Covid-19 ще окаже негативно влияние върху потреблението на ценното гориво.

Фючърсите на петрола парираха сутрешната слабост и поскъват отново с около 1%, след като вчера отбелязаха едно от най-силните поскъпвания от около шест месеца насам.

Петролните фючърси на Брент нараства в ранния следобед във вторник с 0,85% към $42,80 долара за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол WTI се повишават с 0,6% към $40,50 долара.

Вчерашната новина за високата ефективност на проектоваксината на компаниите BioNtech и Pfizer предизвика огромно поскъпване на черното злато, като американските фючърси на WTI скочиха с 8,5%, а тези на петрола Брент със 7,5 на сто.

Постепенно обаче инвеститорската еуфория около Covid ваксина започна да отшумява, тъй като масовото ѝ пускане за употреба вероятно ще бъде факт след месеци, като преди това бъде обект на одобрение от страна на регулаторите.

"Една жизнеспособна ваксина недвусмислено променя играта за петрола - пазар, на който половината от търсенето идва от преместването на хора, стоки и други неща", коментираха са техни клиенти анализатори на банката JP Morgan. "Петролът обаче е спот актив, който първо трябва да изчисти текущите дисбаланси в търсенето и предлагането, преди цените да се покажат в рамките на година-две", допълват те.

Подкрепа за силното вчерашно възходящо ценово движение оказаха и коментари на енергийния министър на Саудитска Арабия, който заяви в понеделник, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, известни общо като "ОПЕК +", могат да променят споразумението за ограничаване на петролното предлагане, ако търсенето спадне, преди да е налице ефективна ваксина.

През лятото "ОПЕК +" се съгласи да намали доставките със 7,7 милиона барела от август до декември и след това да облекчи допълнително тези съкращения с още около 2 милиона барела на ден от началото на следващата година (до около 5,7 млн. барела).

Отрицателното въздействие, което новите локдауни в Европа обаче оказват върху търсенето на ценното гориво, както и нарастващото производство в Либия, държат цените на петрола под контрол.

Междувременно трафикът в Лондон, Париж и Мадрид спадна рязко от началото на ноември след пик през октомври, сочат данните, предоставени на Ройтерс от компанията за локационни технологии TomTom, които данни покрива мобилността до неделя вечерта.

Франция, Обединеното кралство, Испания и Полша са сред европейските страни с най-строги нови карантинни мерки, според т.нар. "индекс на строгост" на Оксфордския университет, който оценява показатели като затваряне на училища и работни места и забрани за пътуване.

Междувременно производството на петрол в Либия се повиши над 1 милион барела дневно през последните дни от едва 100 000 барела на ден в началото на септември.

Всички това даде основание на анализатори на банката Goldman Sachs да намалят рязко прогнозната цена на петрола Брент за първото тримесечие на 2021 г. до $47 от $51 долара предишна тяхна оценка.

 

Източник БНР

 


ОЗК

От категорията

От идната седмица: По-високи цени на таксиметровите услуги

-1604822162.jpg

Акo дo мoмeнтa в Coфия мacoвитe цeни нa първoнaчaлнaтa тaкca бяхa oкoлo 70 cт., ...

24 ян. 2021 | 20:25

Лъчезар Борисов: България единствена в ЕС запази потреблението си по време на криза

-1609402885.jpg

От утре започва разплащането за 8163 компании, които са заявили подкрепа от ...

24 ян. 2021 | 10:58

Доклад на „Оксфам“: COVID-19 осъди най-бедните на поне десетилетие мизерия

-1536578100.jpg

Рецесията приключи за най-богатите. Десетимата най-заможни в света общо са ...

25 ян. 2021 | 11:44

„Топлофикация-Плевен“ произвежда чиста енергия с екологични горива и нови мощности

Топлофикация-Плевен-1611566102.jpg

Всяка година през летните месеци извършваме планови ремонтни дейности. Тяхната ...

25 ян. 2021 | 11:13