Фючърсите на сорта брент стигнаха 62,50 долара за барел

Петролът продължава да поскъпва след коментари на енергийния министър на Саудитска Арабия

1589 | 7 юни 2019 | 15:47

Освен съкращенията от страна на "ОПЕК +", снабдяването на петролните пазари е ограничено и в резултат на санкциите на САЩ върху износа на петрол от Иран и Венецуела


Петролните фючърси поскъпват за втора поредна сесия на търговия, след като висши представители на Саудитска Арабия и на Ирак - две от големите производителки в рамките на ОПЕК, сигнализираха, че биха подкрепили удължаване на споразумението в рамките на "ОПЕК +" за ограничаване на добивите на суров петрол до края на тази година, предава БНР.

Саудитският министър на енергетиката Халид ал-Фалих заяви в петък, че той не желае да участва в надпревара за увеличаване на добивите на петрол, за да компенсира по-ниските цени на черното злато, заявявайки, че завръщането към ценовия срив от 2014 - 2015 година е просто неприемливо.

Говорейки на икономическия форум в Санкт Петербург, Ал-Фалих посочи, че не може да се постигне перфектна стабилност на петролните пазари и че самите пазари са повлияни от фактори, които са "извън нашия" контрол". Той също така коментира, че цена от 60 долара за барел е прекалено ниска, за да окуражи инвестициите в петролната индустрия, вероятно визирайки вчерашна изказване на руския президент Путин, в което той изрази задоволство от цените на петрола в диапазона между 60 и 65 долара за барел.

Коментарите на Халид ал-Фалих допринасят за днешното поскъпване на петролните фючърси с нови около 1%, след като снощи те се повишиха силно с между 1,7% и 1,8% главно в резултат на непотвърдени информации, че САЩ може би ще отложат въвеждането на мита от 5% върху вноса на всички стоки, произвеждани в Мексико.

Фючърсите на петрола брент с доставка през август поскъпват с 1,14% към 62,50 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол с доставка през юли - с 0,9% към 53,30 долара, като по-рано през днешната търговия те достигнаха 4-дневни върхове съответно около 63,12 и 53,80 долара за барел.

По този начин те бележат добър ценови отскок от техните 5-месечни дъна, достигнати на 5-и юни към 59,45 долара за барел за петрола брент и към 50,60 долара за американския лек суров петрол (най-ниски нива от началото на януари).

Трябва да се има предвид, че споразумението във формата "ОПЕК +", включващ петролния картел и съюзници като Русия, за ограничаване на съвместните добиви с 1,2 млн. барела дневно, изтича в края на настоящия месец.

Вчера президентът Владимир Путин заяви, че Русия има различия с ОПЕК относно това, каква би трябвало да бъде справедлива цена на петрола, но подчерта, че Москва ще вземе съвместно решение с членовете на картела по отношение на бъдещото петролно производство през следващите няколко седмици.

От своя страна Халид ал-Фалих посочи в петък, че Саудитска Арабия и и Русия са съгласувани по отношение на техния поглед върху петролните пазари.

Иракският министър на петрола Тамер Гадбан пък заяви в петък, че ОПЕК и неговите съюзници най-вероятно ще продължат сделката за ограничаване на добивите до края на годината, предаде агенция РИА.

Освен съкращенията от страна на "ОПЕК +", снабдяването на петролните пазари е ограничено и в резултат на санкциите на САЩ върху износа на петрол от Иран и Венецуела.

В същото време обаче остават в сила притесненията за по-слабо търсене на черното злато в резултат на нови страхове за забавяне на глобалния икономически растеж на фона на ескалиралата през последните седмици търговска война между САЩ и Китай.

Поскъпването на петрола изглежда ограничено и от продължаващото увеличаване на петролното производство в САЩ, като според данни на Енергийната информационна администрация (EIA) през седмицата до 31-ви май добивите достигнаха рекордните 12,4 млн. барела на ден. Анализаторската компания Rystad Energy пък повиши прогнозите си за американските добиви с 200 хил. барела до 13,4 млн. барела дневно до края на настоящата година.

Складовите запаси на суров петрол в САЩ пък нараснаха през последната седмица с цели 6,8 млн. барела до 483,26 млн. барела, достигайки най-високи нива от юли 2017-а година насам.

 


От категорията

Финансовото министерство: Няма никакво извънсъдебно споразумение с Оманския фонд за КТБ!

-1562696318.jpg

По-рано този месец МФ съобщи, че Арбитражният съд във Вашингтон е отхвърлил ...

23 авг. 2019 | 21:50

Огнище на АЧС във Варненско! Забраняват туристическата дейност в природен парк „Златни пясъци“

-1533138284.png

Вчера е намерено мъртво диво прасе край село Осеново, община Аксаково

23 авг. 2019 | 15:11

КФН: Решението за откриване на ликвидация на „Олимпик“ е публикувано в официалния вестник на Кипър

-1540559285.jpg

Миналата седмица председателят на комисията Бойко Атанасов изпрати писмо до ...

23 авг. 2019 | 15:51

Агенция “Фич”: България може да приеме еврото през 2023 г.

Снимка БГНЕС-1566551054.jpg

От агенцията уточняват, че годината 2023 е възможна само, ако България изпълни ...

23 авг. 2019 | 12:03

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.