Пиле с бадемова коричка

11785 | 31 март 2015 | 17:18

Шеф-готвач Тони Иванов: Майсторлъкът е от нищо да направиш нещо

-1427811906.jpgШеф-готвач Тони Иванов-1427811925.jpg

Автор:


„Майсторът в кухнята си проличава, когато му се налага да действа в екстремална обстановка - от нищо да направиш вкусна гозба и клиентът да не разбере, че хладилникът е бил празен!“, твърди Тони Иванов, главен готвач в старозагорския ресторант „Музикато“. За пример дава двамата братя Кардини - през 1951 г. те измислили салатата „Цезар“, която днес се радва на световна слава. Преминал през школовката на франкфуртския „Шератон“, където попил уменията на швейцарски и малайзийски майстори на вкусотиите, Тони твърди, че „най-добрата кухня е онази, която се продава“. Но за да стане такава, тя трябва да носи аромата на региона и сезона. Предпочита да използва масло и сирене, направени в домашни условия. В салатата да сложи домати и краставици, набрани от селски двор. Заедно с това не спира да експериментира - менюто в „Музикато“ се прави ден за ден и никога не се повтаря. Поклонник е на френската готварска технология, но не забравя, че съвременният клиент иска да получи максимума за минимална цена и време.

 

В личната си колекция пази два златни медала, получени за представянето му на Litorale Flegreo nel Mondo в Неапол и Balada Nej Trofey в Констанца, но най му е на сърце бронзът от Culinary World Cup в Люксембург през 2010 г., където участва в екипа на българския национален отбор.

 

Пиле с бадемова коричка

 

Необходими продукти

250 г пилешко филе

20 г филирани бадеми

15 г корнфлейкс

1 с.л. галета

1 ч.л. горчица

1 картоф

1 прясна чушка

1/4 глава кромид лук

2-3 розички броколи

50 мл олио

2-3 стръка магданоз

2-3 листа босилек

 

Начин на приготвяне

 

1. Почистеното филе овкусяваме със сол, пипер и запечатваме от всички страни в тиган до приятен златист цвят. Намазваме с тънък слой горчица.

2. Смесваме корнфлейкса, галетата, филирания бадем и малко магданоз и смиламе всичко в кухненски робот.

3. Овалваме филето в готовата смес от всички страни, притискаме, за да полепне добре. Изпичаме в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 10 минути.

4. От лука и чушката приготвяме сос, като задушаваме с малко олио, добавяме вода, овкусяваме, след което пюрираме всичко с пасатор.

5. Аранжираме в чиния заедно с печен картоф и задушени розички броколи. Украсяваме с листа босилек.


Още по темата

Пилешко филе с моцарела

-1424882104.jpg

Нели САВОЛИДУ, главен готвач на ресторант „Елеа“: За добрата кухня най-важни са ...

25 февр. 2015 | 18:21

Лимонено пиле

-1421774714.jpg

Йовко ВРИЧЕВ: Привърженик съм на по-традиционния вкус в кулинарията

20 ян. 2015 | 19:24

Цезар „Романо“

-1424882331.jpg

25 февр. 2015 | 18:38

Пълнени пуешки бутчета със сушени кайсии

-1419939548.jpg

24 дек. 2014 | 11:03

Кюфтенца от риба с доматен сос

Кюфтенца от риба с доматен сос-1418730756.jpg

3 дек. 2014 | 11:00

Севиче

Севиче-1419862521.jpg

17 дек. 2014 | 13:10

Паста „Фрути ди Маре“

-1425488417.jpg

4 март 2015 | 18:59

Риба с розмарин

-1427127587.jpg

23 март 2015 | 18:19