Пищна премиера на "Голям кулинарен речник" на Александър Дюма

Йордан Стоичков - готвачът на Тодор Живков твори по автора на мускетарите

Пищна премиера на "Голям кулинарен речник" на Александър Дюма

1911 | 29 септ. 2017 | 21:45

"Книгата е наистина уникална в много отношения", подчерта проф. Милена Кирова

Пищна премиера на "Голям кулинарен речник" на Александър Дюма -1506711007.jpgПищна премиера на "Голям кулинарен речник" на Александър Дюма -1506711052.jpgПищна премиера на "Голям кулинарен речник" на Александър Дюма -1506711033.jpgПищна премиера на "Голям кулинарен речник" на Александър Дюма -1506710970.jpg

"Голям кулинарен речник" на Александър Дюма е истинска енциклопедия на готварското изкуство. Той съчетава множество разнообразни видове текст по начин, който за пръв път виждаме в Библията.

 

Това е и книга за удоволствието - от готвенето, от храненето, от живота. Дюма я е написал не за да да изпълнява договореностите си с издатели и да погасява своите дългове, които са го принуждавали да пише под напрежение цели 15 години.

 

Напротив, той е писал "Голям кулинарен речник" в моменти на спокойствие и почивка през голяма част от живота си." Това каза авторитетната литературна критичка проф. Милена Кирова на премиерата на "Голям кулинарен речник" снощи в столичното заведение La Cubanitabar and dinner.

 

Изключителната книга е на българския пазар с логото на издателство „Милениум“, които бяха домакини на събитието.

 

Проф. Милена Кирова направи пространен анализ на тази последна в живота на бащата на "Тримата мускетари" и много специална за него самия творба, която се отличава много от неговите феноменални по брой 650 произведения и представя изключително интересно и самия автор. "Книгата е наистина уникална в много отношения", подчерта проф. Кирова.

 

Събитието събра десетки журналисти, читатели, фенове на Дюма и гости, които се насладиха на специалната кулинарно-литературна среща - докосване до фигурата на Дюма и неговата най-специална и любима книга, венецът на неговото творчество.

 

В съзвучие с темата на премиерата всички опитаха вкусни ордьоври, приготвени от самия Йордан Стоичков - готвача на Тодор Живков. Той беше съчетал скариди, пушена сьомга, сирене рокфор и екзотична салата с плодове и зеленчуци, за да възбуди небцето на гостите така, както четенето на "Голям кулинар речник" го прави.

 

Всички използвани храни, които са и сред описаните и представени с множество рецепти и любопитни факти в Речника. Хилядите ястия, пищните менюта и кралските трапези в изключителната кулинарна книга са толкова изкусно и картинно поднесени от френския майстор на перото, че няма читател, който да не сподели, че огладнява само докато разлиства книгата. 

 

"Голям кулинарен речник" на Александър Дюма е истински шедьовър на готварското изкуство. И до днес няма друг подобен по мащабите и многообразието си труд. Книгата е комплимент за всеки ресторант, кухня, дом и библиотека. Всеки майстор готвач би трябвало да я има и да се възползва от нея! - категоричен беше бай Данчо. - Цялото това удоволствие - да имаме уникалния речник на Дюма на български, дължим на издателство "Милениум", които се нагърбиха с отговорната задача да го издадат и да го направят достъпен и за нас - професионалистите, и за всички читатели."

 

"Голям кулинарен речник е толкова богат и интересен, че от него научих названия на храни и ястия не само на френски, но и на български. Работата над него беше изключително интересна", сподели преводачката на Речника Офелия Петрова, също подчертавайки енциклопедичната стойност на книгата.

 

Вечерта започна със смях след кратка викторина. Бай Данчо се оказа единственият в препълнената зала на La Cubanita, който знаеше отговора на шеговитиявъпрос - как се приготвя 7-степенно българско меню (по аналогия с множеството 12-степенни френски менюта, описани от Дюма). Отговорът е: Една шопска салата и шест ракии!

 

"Тодор Живков никога не е имал екзотични прищевки, които е трябвало да изпълнявам, обичаше традиционната българска, обикновена храна", разказа готвачът на българския велможа. Да опитат нашенската кухня са предпочитали и държавниците на чуждите страни, които са гостували у нас и за чието меню готвачът е отговарял.

 

"Например Фидел Кастро, когато беше на посещение у нас, нахлу в кухнята и започна да опитва с пръст или да си пощипва от различните ястия, които бяха по печките, плотоветеили пък сложени в хладилниците.

 

Много му се услади обикновеният доматен сос с кюфтета, който бяхме приготвили за техническия персонал и каза, че от това ястие иска да му сипем."

 

Бай Данчо разказа още много куриозни истории за държавниците от соц блока, които са своеобразен паралел с историите в "Големия кулинарен речник" - за главните готвачи на крале, херцози и барони и тяхната роля за вкусовете на техните господари, макар да става дума за коренно различни епохи и социален строй.

 

Събитието бе полято с вино Pivert Chardonnay 2016, Oak Free на „Катаржина Естейт“, нов прочит на вината от френския сорт Шардоне, което също е реверанс към Дюма и неговото преклонение към напитките от Бретан и Бургундия, където са корените на този вид грозде.


От категорията

Сладко от бяло грозде с орехи

Сладко от бяло грозде с орехи-1537364058.jpg

19 септ. 2018 | 16:33

Столичният клуб "Пушкинъ" предлага най-богатата винена листа у нас

Сн. Ресторант "Пушкинъ"-1535551068.jpg

С отличната си селекция на родни и екзотични продукти, висока чувствителност на ...

18 септ. 2018 | 12:24

Есенна супа по градинарски

Есенна супа по градинарски-1537193599.jpg

17 септ. 2018 | 17:12

Мария Сапунджиева става вакханка

Мария Сапунджиева става вакханка-1536164635.jpg

Именитата актриса ще се включи в празниците, с които по традиция се отбелязва ...

5 септ. 2018 | 19:22

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


kaka


1 окт. 2017 | 09:37 Като натиснеш бутон "гурме", вдясно излиза едно каре с новини от преди 2 год. Да вземете да го махнете, че е резил за сайта.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.