Питка с лимонада

11170 | 30 дек. 2014 | 09:05

Автор:


Необходими продукти

 

3 яйца (1 жълтък се отделя за намазване)
700 г брашно
1 с.л. сол
1/2 кубче прясна мая или 10 г на прах
1 ч.л. захар
250 мл лимонада
2 с.л. олио

 

Начин на приготвяне

 

1. Маята се разтваря заедно със захарта и 60 мл хладка вода. Получената смес се оставя за 10-15 минути. Добавят се яйцата, олиото и лимонадата. Разбърква се добре.
2. Брашното се пресява и посолява, прави се кладенче, в което се изсипва сместа, и
се замесва меко тесто. Оставя се да втаса на топло в намаслена купа, покрита с фолио, за час или докато утрои обема си. Разделя се на три, като се отделя малко топче, с големината на орех.
3. Трите части се разточват, разпределят се една върху друга, помежду им се слага олио. Тестото се нарязва на 16 еднакви триъгълника, които се завиват на кифлички (започва се от широката част).
4. Подреждат се в застлана с хартия за печене тава с диаметър 24 см. Намасляват се и се оставят да втасат за още 30 минути. Намазват се с разредения с 1/2 ч.л. олио и няколко капки вода жълтък.
5. Отделеното топче тесто се разточва и с форма се изрязват няколко цветчета, които се подреждат, без да се намазват с жълтък.
6. Питката се пече в загрята фурна на 180 градуса за 35-40 минути, после градусите се засилват на 200 и се пече още 20 минути под алуминиево фолио (за да не се препече). След като се опече, питката се покрива с кърпа, за да се задуши.


Още по темата

Коледен сладкиш с ягоди

-1419940162.jpg

24 дек. 2014 | 10:02

Торта „Таралеж“

Торта Таралеж-1419866225.jpg

18 дек. 2014 | 13:03

Ароматен тиквеник

Тиквеник-1419866669.jpg

18 дек. 2014 | 11:11

Френска селска торта

-1418663406.jpg

2 дек. 2014 | 12:07

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.