Станишев и Местан да кажат кой от тях е взел политическото решение за Пеевски

Орешарски: Премиерът Борисов да каже кой посочи Кристалина Георгиева за ООН и ни направи за смях

15148 | 18 окт. 2016 | 19:48

Кандидат-президентът ще разчита на тези, които не подкрепят статуквото, не подкрепят използването на жаргонен и циничен език в обществото, не подкрепят автортаризма


Премиерът Бойко Борисов трябва да отговори на въпроса кой посочи еврокомисаря Кристалина Георгиева за кандидат-генерален секретар на ООН и направи държавата за смях. Това заяви в предаването „Още от деня“ по БНТ независимият кандидат за президент Пламен Орешарски. Докато беше премиер, срещу неговото правителство месеци наред вървяха протести с един въпрос: „Кой“, който се превърна в синоним на задкулисие.

 

Този въпрос му бе зададен няколко пъти и в студиото на БНТ и в отговор Орешарски каза, че също може да пита: „Кой?“. И попита: "Кой нареди на премиера Борисов да издигне еврокомисаря Кристалина Георгиева за кандидат-генерален секретар на ООН и направи държавата за смях". "Едната била от комунистическо семейство (б.р. - Ирина Бокова), а другата е от комунистическите служби", заяви  Орешарски, визирайки информация от днес, че Кристалина Георгиева и сътрудничела на бившата ДС.

 

А що се отнася до същия въпрос по време на неговото управление, Орешарски отвърна, че вече е отговарял на него. И отново повтори, че  кандидатурата на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС е била политическо решение. „Това е решение на Сергей Станишев и Лютви Местан. Питайте ги кой от двамата е направил това предложение. Моето правителство зависеше от тези две партии – БСП и ДПС“, продължи Орешарки.

„Мен не са ме питали като гледам в огледалото кого виждам“, каза още Орешарски, без да уточни кого визира.

 

Орешарски каза още, че ще разчита на гласовете на тези български граждани, които „не подкрепят статуквото, не подкрепят жаргонният и циничен език в обществото ни, не подкрепят автортаризма, който отново се възвърна със същата сила, които не искат да се страхуват“.

 

На въпрос дали ще разчита на подкрепата на ДПС на президентските избори, Орешарски каза: „Ще разчитам не само на тази подкрепа, очаквам да ме подкрепят всички, които искат непартиен президент“. Орешарски подробно разви тезата си, че досега всички президенти са били излъчени от политическа партия. От тях се е очаквало да бъдат надпартийни, но досега практиката е била такава, че институцията се е превръщала във филиал на съответната партийна централа. „Всички президенти досега не успява да се откъснат от партийността си и нанесоха щети на държавата“, каза Орешарски.

 

Гостувалите в студиото на БНТ преди него депутати от ГЕРБ Георг Георгиев и от Реформаторския блок Атанас Атанасов всъщност му вдигнаха топката, за да защити тезата си за непартийността на президента. Разговорът с двамата премина в караници и попари надеждите, че мирът се е върнал в управляващата коалиция.

Атанас Атанасов коментира идването на премиера Борисов в парламента така: „Не знам защо дойде да се скара на РБ, вечно ние сме му виновни и по-специално ДСБ. Ако не се беше събрало Народното събрание днес на извънредно заседание, щяха ли да бъдат решени наболелите въпроси в коалицията?!“

Георги Георгев не остана длъжен: „Тази назидателност, с която говорят колегите от ДСБ трябва да прекъсне!“


От категорията

32-ри ден на протести в София - демонстрация с факли затвори "Цариградско шосе" (СНИМКИ, ВИДЕО)

Снимки: БНТ-1597004848.jpg

Исканията на протестиращите остават същите - оставка на цялото правителство и ...

9 авг. 2020 | 23:26

Борисов наредил да няма акции срещу палатковите лагери на протестиращите

-1593418038.jpg

От гражданската инициатива "Системата ни убива" разпространиха ...

9 авг. 2020 | 19:41

Проф. Румен Гечев: Премиерът ни е докарал до студио "Хикс" - да се чудим както е искал да каже

-1595952899.jpg

Нестабилната и изкуствено сглобена коалиция се намира в пълен шок и са във ...

10 авг. 2020 | 08:50

Протестиращите пред СУ местят лагера си в знак на добра воля

Снимка БНР-1597038313.jpg

Те ще се присъединят към съмишлениците си пред Министерския съвет

10 авг. 2020 | 08:44