След 2 седмици Кирил Петков прави проекта си

Плевнелиев: Ако Радев не стане президент, ще се пробва за премиер, но няма да се върне към БСП

21707 | 12 септ. 2021 | 18:11

„Това, което прави Радев, не е по-различни от това, което правеше Тръмп. Демократичните партии трябва да намерят начин да се противопоставят на Радев, каза бившият държавен глава


"Петър Стоянов е най-доброто, което имаме, но трябва ново лице,. Той е мъдър, вълшебен човек. Представете си той да беше на мястото на Румен Радев? Нямаше да се гази Конституцията и нямаше да е в международна изолация. Много ми се искаше нещо държавническо в Румен Радев. Той е силен, защото беше инсталиран като враг на Борисов. Какво обаче е свършил през последните 5 години? Ние се намираме в президентската република. Имаме президент, който може да диктува на Народното събрание какво да прави и да уволни когато си иска министър". Това заяви пред БНТ бившият президент Росен Плевнелиев.

"Нищо лошо не мога да кажа за работата на Кирил Петков и Асен Василев. След две седмици ще направят партия. Аз съм абсолютно сигурен, че Румен Радев няма да може да се върне към БСП, както стана с Георги Първанов, ако не стане президент. Тогава той би се върнал към новосъздадената партия на Кирил Петков и Асен Иванов и би се пробвал за министър-председател. Самите те са благодарни за това, че са министри", каза още Плевнелиев.

 

Новосъздадената партия ще взима гласове от ИТН, БСП и ИБГНИ, прогнозира Плевнелиев.

 

Той сравни битката на американците срещу Тръмп с тази на българите срещу Радев: „Това, което прави Радев, не е по-различни от това, което правеше Тръмп. Демократичните партии трябва да намерят начин да се противопоставят на Радев“.

„Икономиката има рекорден растеж, защо беше тази ревизия на бюджета? Това е елементарен пи ар от страна на президента, за да не бъде разпуснато народното събрание. Излиза финансовият министър и казва, че са извадили българските пенсионери от бедност. Как ги извадихте точно?“, коментира бившият регионален министър. По думите му влизайки в еврозоната, ние ще сме в „сигурно пристанище“.

Той сподели, че е получил обаждания от 20 европейски президенти, които са го запитали за обстановката в страната и продължаващата криза: „Какво прави популистът Румен Радев? Спира Плана за развитие, назначава министър и той още не е завършен. Българският бизнес да вземе да се събуди, защото отиваме към тежка криза – рекордно високи цени на тока и газа“.

„Президентът Стоянов е чудесен човек. Но трябва лице, което да е обратното на Румен Радев. Не мога да си представя падението ДБ да подкрепи Радев. Надявам се на втория тур да се случи обединение на десния вот“, заяви той.

 

Той е категоричен, че новосъздадената партия ще черпи гласове от ИТН и ИБГНИ. Плевнелиев допълни, че е разговарял с Бойко Борисов, за да му каже, че трябват нови лица. Той се надява на балотажа демократично мислещите хора да гласуват срещу популизма на Румен Радев.

 

По думите му в момента се намираме в пълен хаос: „Ние се намираме в президентската република - силен президент, слабо народно събрание. Президентът може във всеки момент да смени всеки министър“.


От категорията

Нинова: Нямам проблем с Крум Зарков!Той има проблем с БСП, яростно подкрепя Истанбулската конвенция!
(Видео)

Снимка Нова нюз-1638030247.jpg

Все повече сме оптимисти, че ще се състави редовен кабинет, посочи тя. Голямото ...

27 ноем. 2021 | 18:21

Последен ден на преговори за съставяне на кабинет - финанси и международни отношения
(Видео)

Последен ден на преговори за съставяне на кабинет-1637996414.jpg

След завършване и на днешните две срещи, постигнатите договорености ще бъдат ...

27 ноем. 2021 | 08:59

Росен Плевнелиев: ПП и ИТН са времеви проекти
(Видео)

-1584112840.png

Лесно е да се хвърлят лозунги, но да видим какви хора ще влязат в състава на ...

27 ноем. 2021 | 19:22

Илхан Кючук поднесе съболезнования в Скопие на близките на загиналите в катастрофата на АМ "Струма"
(Видео)

Илхан Кючюк поднесе съболезнования в Скопие на близките на загиналите в катастрофата на АМ "Струма".-1638034120.jpg

Кючюк посети училище в квартал Чаир, Скопие, от което 5 деца са намерили ...

27 ноем. 2021 | 18:52