Свети Валентин посред лято

Свети Валентин посред лято

По пълнолуние през август в Израел честват Деня на любовта

6785 | 17 авг. 2016 | 14:44

Довечера се приготвят ястия с капки мандрагора. Чрез нея жените забременяват, а мъжете добиват мощ в леглото


Феня Декало, специално за Епицентър.бг

По пълнолуние през август в Израел честват Деня на любовта. Идеята за този летен Свети Валентин идва от древността. Моавитянката Рут на този ден успяла (по желание на своята свекърва) да съблазни своя бъдещ втори съпруг.

Направила го по време на гроздобер. Става дума за същата Рут, която според Библията е пра-пра баба на цар Давид и прародителка на Христос. По него време двойките се събирали не по любов, а след строго обмислено сватосване. Тъй като земята била разпределена между колената израелеви, много се е внимавало наследничка на земя от единия род да не се омъжи за човек от друг род.

 

Единственият начин да поставят родителите пред свършен факт бил този ден от гроздобера, когато младите хора можели да се харесат и да се вземат.

Традицията продължава и до наши дни, но в по-комерсиална форма. Безброй са примамливите предложения пред влюбените двойки, които в месеца на отпуските са в Израел. Още ден преди Деня на любовта, който се пада довечера,  най-големият и луксозен басейн в Тел Авив, който е почти до плажа и е пълен с морска вода, кани младежите на „голямото нощно къпане“. За любителите на тишината се предлагат час или два на яхта в морето с чаша шампанско в ръка.

За носталгично настроените и тези, които си нямат приятел или приятелка в няколко кибуца ги канят на този ден да се включат в гроздобера, но непременно облечени в бели дрехи. След деня, изкаран на къра, се предлага девойките да помогнат и в мачкането на грозде. Вярно е, че сега има машинни за това, но в един басейн ще се изсипват 2-3 самосвала с грозде, което те да тъпчат с крака и да го правят на шира. Обявен е и конкурс за най-интересна снимка или селфи от брането или тъпченето на реколтата.

Конкурс са обявили и в едно от най-известните бохемски заведения в Старо Яфо (българската столица на Израел). Там ще връчват награди за разкази за най-интересно запознанство, признание в любов, искане на ръката на булката и най-атрактивна сватба.

За не толкова младите двойки, които още са влюбени, е измислено общо забавление - готвене. Обикновено вкъщи го прави един от двамата, но в луксозна кухня под ръководството на опитен готвач този път са поканени и двамата. А рецептите са на любовни еликсири. Безспорно сред тях е сок от прясно изстискани сокове с капки мондрагора (смята се, че тя помага на жените да забременеят, а на мъжете дава сила в постелята, но трябва много да се внимава с дозите, защото е отровна). Набляга се на афродизиаците - хапки с артишок и аспарагус, но също така картофие, краставици и домати, заради фолиевата киселинна в тях, а също подправки като шафран, джоджен и босилек…

С вечеря на ароматни свещи или масажи с шоколад или всевъзможни етерични масла, примамват СПА курортите. За тези, които останат и да нощуват в техните хотели е предвидена закуска в леглото.

И не на последно място, това е времето на покани от винарските изби на Израел, дегустацията, в които този ден е безплатна. Въпреки, че не е 14-ти февруари, когато денят на любовта и на виното съвпадат, си струва да се опитат местните вина с любимия човек до себе си.

Особено интересна е винарната в най-стария селскостопански техникум - Микве Израел, където са учили Ицхак Рабини други израелски държавници. Имението-училище е направено от преселници от Франция повече от половин век преди да се възстанови еврейската държава. Атмосферата е като във френски филм с характерните красиви сгради и паркове с редки растения, сред които и бенгалски фикус.

Чашата вино може да бъде отпита и пред екрана, където се прожектират филмови любовни хитове от различни епохи и държави. И всичко това в един от малкото зелени острови в сърцето на голям Тел Авив - сателитното градче Холон.


От категорията

Мечтата на Кристо е изпълнена: Триумфалната арка е опакована (СНИМКИ)

Снимка: Туитър-1631798284.jpg

Проектът беше представен в четвъртък от неговия племенник Владимир Яваишев и ...

16 септ. 2021 | 16:17

Неиздаван запис на Джон Ленън отива на търг

Сн. Туитър-1631707993.png

Той представлява 33-минутен разговор с него в неофициална обстановка. Ленън ...

15 септ. 2021 | 15:12

Дъщерята на Зуека Девина няма да емигрира с баща си

Дъщерята на Зуека Девина няма да емигрира с баща си-1632071106.jpg

Родителите ми винаги са пътували много, а моето място беше в мазетата, където ...

19 септ. 2021 | 20:03

Нострадамус предсказва края на Путин

-1609152436.jpg

Стихът на Нострадамус гласи, че астероиден дъжд ще сполети планетата. Ако ...

19 септ. 2021 | 10:13