Евклид Цакалотос

Евклид Цакалотос

Победеният марксист

10046 | 14 юли 2015 | 17:17

Аристократът се пречупи и сега ще трябва да изпие горчивата чаша на Европа

Евклид Цакалотос-1436883826.jpgСъпругата му Хедър Гибсън-1436883870.jpgДосега Евклид Цакалотос бе в сянката на предшественика си Янис Варуфакис.-1436883861.jpgПодписът на Цакалотос предизвика фурор.-1436883843.jpgВъпреки че повечето гърци гласуваха с „не“ на референдума, в Атина се проведоха и многобройни демонстрации в подкрепа на вота с „да“-1436883812.jpg

Той говори толкова перфектен английски, че може да мине за поданик на Обединеното кралство. Колегите му от страните в еврозоната го уважават и гледат на него като на равен заради изискания му изказ, заради обноските и интелекта.
Това е новият финансов министър на Гърция Евклид Цакалотос - тайното оръжие, което Атина извади в последния момент срещу кредиторите.
Е, тайното оръжие вчера гръмна. Само че като че ли изстреля последния патрон срещу собствената си държава, която, подписвайки споразумението с кредиторите вчера прие условия, доста по-тежки от тези, които отхвърли на референдума. Предстои горещо посрещане на площад „Синтагма“.
А може би беше нужен някой като диалогичния аристократ, който да се пречупи пред желязната воля на Европа, за да излезе виновен накрая?
Учудващо на този фон Цакалотос изглежда удивително спокоен. Както отбеляза Би Би Си, това беше една от малкото кротки физиономии на срещата в Брюксел.
Дали пък това не е маската на новия политически мъртвец?


 

 


Назначаването на Евклид Цакалотос за нов финансов министър на Гърция след оставката на Янис Варуфакис не бе изненада за никого. Той вече смени нарцис­тичния моторист през април тази година, когато бе назначен за главен преговарящ в разговорите с тройката кредитори. Цакалотос, както изглежда, е най-впечатляващият кадър, който би могъл да има гръцкият премиер Алексис Ципрас - блестящ икономист с аристократично възпитание и западно образование.


Като характер Цакалотос е абсолютната противоположност на предшественика си Варуфакис. Свенлив, дружелюбен, приветлив, непретенциозен, не говори прекалено много. Изказът му надали някога може да придобие и една десета от хап­ливостта на бившия финансов министър. Тонът му е професорски, характерен за академик, какъвто той е бил през последните 30 години. И все пак никой не трябва да се залъгва, че кротостта на характера важи и за методите му на водене на преговори. Той е абсолютен противник на излизането на Атина от еврозоната, но и твърд защитник на социалния модел и на гръцкия национален интерес.


„Нашите събеседници всеки път настояват за намаляване на пенсиите. Нереалистично е да изискват подобно нещо в страна, в която те бяха значително орязани през последните пет години и където двама от всеки трима пенсионери живеят под прага на бедността“, казва Цакалотос. Негови са и думите, че


Гърция не моли


за специално отношение, а за отношение като към равен.
Точно тук обаче като че ли министърът загуби. Защото с условията по споразумението Европа буквално смачка страната и накара водещи европейски медии да говорят за „брутален диктат на богатите над бедните“.


Евклид Цакалотос (55 г.), който днес е във фокуса на световното медийно влияние заради гръцката драма, всъщност прекарва голяма част от живота си в тиха академична среда, и то извън родната си страна. Той е роден през 1960 г. в Ротердам, Холандия, но израства във Великобритания. Заможното му семейство се мести да живее в Лондон, когато бъдещият финансов министър е петгодишен. В британската столица той е записан в елитното частно лондонско училище „Сейнт Пол“. Учи философия, политика и икономика в Оксфорд, магистърската му степен е от университета в Съсекс, а докторантура прави отново в Оксфорд. Отличното му образование нееднократно е сравнявано с това на британския финансов министър Джордж Озбърн, който също е учил в „Сейнт Пол“ и Оксфорд. Впоследствие Цакалотос става преподавател в университета в Кент, където среща съпругата си Хедър Гибсън (шотландски икономист, в момента е главен съветник на Гръцката банка), с която имат три деца. В началото на 90-те години на миналия век той се връща заедно със семейството си в Гърция и започва да преподава в Атинския университет. Цакалотос е автор на многобройни статии и 6 книги, сред които „Тежкото изпитание на съпротивата“ - анализ на Гърция като страната в центъра на икономическата криза, разтърсила Стария континент.


Запалва се по лявата политика
в Оксфорд


Именно в Оксфорд Цакалотос се запалва по радикалната лява политика и се присъединява към студентското крило на Комунистическата партия на Гърция. Мотивът за решението му е несправедливото, както той го вижда, отношение след Втората световна война към гръцките леви сили, които оглавяват съпротивата срещу нацистката окупация. „Гърците са изстрадали много - гражданска война, диктатура, авторитаризъм. Но може би най-ужасното нещо е несправедливостта, с която бяха третирани привържениците на левите убеждения в следвоенния период. Ние бяхме единствената нация, където към тези, които участваха в съпротивителното движение срещу нацистите, се отнесоха като към втора класа хора. Същевременно онези, които сътрудничиха на германците, получиха добро отношение. Просто беше много несправедливо“, казва Цакалотос. В елитния британски университет той е запален последовател на двама свои преподаватели, които са убедени марксисти - професор Андрю Глин и философа Джералд Коен. По онова време той участва и в студентските демонстрации срещу консервативното правителство на бившия британски премиер Маргарет Тачър.


Цакалотос не изневерява на левите си убеждения и след като се връща в Гърция през 90-те години на миналия век, се присъединява към „Синасписмос“ - партията, която по-късно става ядрото на СИРИЗА. Антиглобалисткото движение успява да убеди икономиста, че в страната един огромен сегмент от обществото няма политическо представителство. През 2012 г. е избран за депутат от СИРИЗА.


Противоречива фигура у дома


У дома Цакалотос е доста противоречива фигура. Отгледан в богато семейство, той и жена му Хедър Гибсън притежават три къщи в Гърция и офис в Атина. Заради бездната, зейнала между имотите и марксистките му убеждения, той е обвиняван от много свои сънародници в лицемерие. Докато някои гръцки вестници го определят като „ляв аристократ“, други изтъкват заможността му като предимство, тъй като говори „същия език“ като този на колегите си от по-богатите държави. „Той говори техния език по-добре и от тях. На моменти е много забавно да го наблюдаваш“, разказват членове на СИРИЗА.


Малко след назначаването си Цакалотос предизвика световен фурор в мрежите, като в интернет пространството се появи неговият подпис, който изумително наподобява мъжки полов орган. „Нямаше как парафът да е по-символичен“, редуваха се мнения в мрежата. Все още не е съвсем ясно точно за какво е символичен този подпис - за това, което причини Гърция на Европа, или за това, с което Европа й отвърна...


 

Потомък на военен герой

 

Евклид Цакалотос произхожда от известна атинска фамилия, чиито корени са от град Превеза в Западна Гърция. Най-известният му предшественик е Трасивулос Цакалотос, първи братовчед на дядо му и участник в двете световни войни, носител на Златен кръст „За храброст“.
Роден през 1897 г. на територията на бившата Османска империя, знаменитият чичо съвсем млад заминава за Александрия и скоро след това влиза в Гръцката военна академия, която завършва с чин лейтенант.


Воюва на Македонския фронт през Първата световна война, а след това и в гръцко-турската война (1919-1922). Издига се бързо и през 1938 г. вече е полковник и преподавател в академията.


В началото на Втората световна война е командващ Втори армейски корпус и скоро след германското нападение и окупация на Гърция през 1942 г. успява да избяга в Египет, където се присъединява към гръцкото правителство в изгнание.


Взема дейно участие в ключови сражения, включително битката при Римини.
След края на войната Цакалотос става началник на Генщаба на гръцките въоръжени сили и в гражданския конфликт от 1946 до 1949 г. е на страната на монархията срещу силите на комунистите, сред които има много етнически българи.
След 1957 г. поема по пътя на дипломацията и е посланик на страната си в Югославия. По-късно изненадващо прегръща идеите на социалистическата партия ПАСОК и споделя, че чувствал нейния лидер Андреас Папандреу като брат. Трасивулос Цакалотос умира в Атина през 1989 г.


„По време на гражданската война той бе на грешната страна. Притесняваше се, че ще приключа като либерал, дори още по-ляв“, спомня си Евклид Цакалотос за братовчеда на дядо си.


 

Добрият, лошият и злият

 

За разлика от „лошия“ си предшественик Янис Варуфакис и от премиера Алексис Ципрас, който се превърна в най-големия кошмар за Брюксел, Евклид Цакалотос е опре­делян като „доброто“ лице на Гърция. Противно на Варуфакис, който шокира с обвинения към кредиторите си в тероризъм, Цакалотос има славата на далеч по-спокоен и умерен в изказванията си експерт. Освен това новият финансов министър има голям стаж в СИРИЗА, на която е член от 10 години. За разлика от предшественика си, който дори не членува в партията.


Все пак наблюдатели предупреждават ЕС да не се радва предварително на рокадата. Запознати със ситуацията в радикалната лява партия посочват, че Цакалотос досега е играел ролята на сив кардинал и просто е стоял в сянката на Варуфакис.


Американският в. „Политико“ специално поръча експертиза на почерка на Евклид Цакалотос и графолозите предупредиха, че той „не обича да му казват какво да прави“. Иначе бил рационален, макар и без мащабна визия и увереност в собствените си действия.


От категорията

Протести и сблъсъци в Беларус след президентския вот

Снимка: sputnik.by-1597044882.jpg

Днес Централната избирателна комисия оповести предварителни резултати от вота - ...

10 авг. 2020 | 10:34

Над 20 милиона по света са се заразили с Covid-19

-1588394842.jpg

Най-лоша е ситуацията в Съединените щати, Бразилия и Индия, които регистрират ...

10 авг. 2020 | 10:50

ЦИК на Беларус обяви, че Лукашенко печели на първи тур със 71,4% от гласовете

-1490097336.jpg

Според резултатите от телефонната анкета на аналитичния център Ecoom, Лукашенко ...

10 авг. 2020 | 08:03

Активността на изборите в Беларус към 16 часа е 73,4%

Александър Лукашенко гласува Снимка: ТАСС-1596983256.jpg

Страната няма да бъде потопена в хаос и гражданска война след изборите, ...

9 авг. 2020 | 17:26