Проф. д-р Лъчезар Цоцорков

Бизнесменът се е лекувал в Швейцария от тежко заболяване

Почина проф. д-р Лъчезар Цоцорков, един от най.богатите българи

4646 | 16 май 2017 | 16:27

Инж. Цоцорков е председател на Надзорния съвет на „Асарел­Медет“ – най-голямото структуроопределящо предприятие в Пазарджишка област


Трагична вест долетя от Швейцария. Днес там на 71- годишна възраст е починал професор доктор Лъчезар Цоцорков, който се е лекувал от тежко заболяване. 

Лъчезар Цоцорков е един от най-богатите българи,  председател е на Надзорния съвет на „Асарел­Медет“ –  най-голямата компания за открит добив и обогатяване на медни руди в България.

 

Цоцорков е един от учредителите на Българската минно-геоложка камара, чийто председател беше до края на април 2017 г., когато бе сменен от Николай Вълканов.

 

Той беше член на УС на Българската стопанска камара до 2012 г., почетен професор в Минно-геоложкия университет и почетен гражданин на Панагюрище и Стрелча.

"Асарел Медет" беше обявена за най-печелившата българска компания в сектора "Добивна индустрия" за 2016 г.

 

Лъчезар Цоцорков е като онези бизнесмени от Възраждането, които изградиха България и цялата духовна, културна и образователна инфраструктура – църкви, училища, манастири, през XIX век. Той даряваше пари за култура и за родния си град, където изгради подземен музей по всички изисквания, за да съхранява за два месеца годишно Панагюрското златно съкровище.


Лъчезар Цоцорков е роден в Панагюрище на 16 октомври 1945 г.
Носител е на най-високото държавно отличие - орден „Стара Планина – първа степен“, както и на приза „Мениджър на годината 2009“.

Почетен гражданин на гр. Панагюрище и на гр. Стрелча и дарител за реализацията на многобройни значими проекти и благотворителни каузи в общината и страната.

Като меценат на културата многократно е удостояван с наградата „Златен век“ от Министерството на културата.

През 2016 година бизнесменът получи специалната награда на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) за цялостен принос за развитието на икономиката. Отличието му бе връчено от председателя на КРИБ Кирил Домусчиев.

Епицентър.БГ поднася съболезнованията си на семейството и близките му.

 


От категорията

Борисов за апартаментгейт: Всеки ще си понесе отговорността! Ние ще си понесем нашето петно! (ВИДЕО)

Борисов за скандала с ВИП-апартаментите: Всеки ще си понесе отговорността!-1553245705.jpg

Аз съм създал тази партия, за да се бори с корупцията на комунистите. Те ...

22 март 2019 | 11:08

Нинова за апартаментгейт: ГЕРБ се самозабравиха! Да се махнат от властта, за да изтрезнеят!

-1551263918.png

Моделът "ГЕРБ" е корупция в закони, политически рекет над бизнеса и в ...

22 март 2019 | 17:06

Протестиращи медицински сестри разпънаха палатка пред министерството на здравеопазването

-1553180189.jpg

Протести ще има и в други градове на страната, подготвя се и щафетна ефективна ...

22 март 2019 | 17:39

Валери Симеонов: Коалиция с ВМРО за евроизборите е неосъществима, а с "Атака"- невъзможна

-1550161455.jpg

Заявката на БСП за предсрочни парламентарни избори след евровота е опит за ...

22 март 2019 | 16:11

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


16 май 2017 | 16:58Лека му пръст на Лъчо Цоцорков. През 1987 г. се запознах с него когато бе комсомолски секретар на Асарел Медет. И както повечето комсомолски секретари, напр. Р. Плевнелиев, направи главоломна кариера в антикомсомолската капиталистическа система. Естествено в официалните биографии на такива лица нищо не се казва за първия им милион, защото методите за придобиването му хич не са лицеприятни.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.