Какви избори да очакват гражданите, след като едно от първите решения на ЦИК е в нарушение на кодекса, попита тя

Почна се! Манолова: ЦИК се превръща в бухалка на партиите на статуквото, искаме оставката на шефа ѝ

5414 | 29 ян. 2021 | 15:03

Ако "Изправи се.БГ" искаше да е партия, щяхме да го регистрираме като такава, но има много граждани, които не искат партиите, допълни тя.


Манолова иска оставката на шефа на ЦИК смята, че изборната администрация се превръща в бухалка на управляващите

Искаме оставката на председателя на ЦИК заради това незаконно и нахално решение на комисията, с което тежко се нарушава и на практика пренаписва Изборния кодекс.

 

Това заяви лидерката на "Изправи се.БГ" Мая Манолова на извънреден брифинг.

 

Става въпрос за решение на ЦИК, касаещо имената на коалиците - за да бъдат регистрирани за участие в изборите, те трябва да възпроизвеждат имената на една или няколко партии в коалицията.

Това е политическа поръчка и саморазправа с опоненти, които са извън парламента. ЦИК се превръща в бухалка на партиите на статуквото, категорична бе Манолова. И уточни, че предложението е лично на шефа на ЦИК Александър Андреев и е подкрепено от членове на комисията, излъчени от всички партии в парламента.

Подадени са жалби във ВАС, защото става дума не само за политическа поръчка и произвол, а за тежка нарушение на Изборния кодекс. Какви избори да очакват гражданите, след като едно от първите решения на ЦИК е в нарушение на кодекса, попита Манолова.

Няма да ни спрат, но това издава страх и паника на управляващите най-вече, и на партиите в парламента, които са част от статуквото. Те карат по този начин граждански формации да използват имената на партиите, което никой от нас не желае. Ако "Изправи се.БГ" искаше да е партия, щяхме да го регистрираме като такава, но има много граждани, които не искат партиите, допълни тя.

Според нея поправката е специално за "Изправи се.БГ", целяща да спре явяването на сдружението на изборите. Ще намерим начин да участваме в тези избори, ще влезем в парламента и ще им разбутаме статуквото, закани се Манолова.

 

Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова и партньорите й в предизборната мрежа обжалват решението на Централната избирателна комисия от 27 януари, с което, според тях, се пречи на явяването на изборите на формации като „Изправи се.БГ“, „Демократична България“, „Отровното трио“ и др., защото не са партии. Според решението коалициите, които ще се явят на изборите, трябва да носят задължително името на едната от партиите в коалицията.

 

„По този начин партиите, които участват в ЦИК, това са партиите на статуквото, не дават възможност за ефективно участие на една нова формация. Така ще има проблеми с явяването на „Демократична България“. ЦИК написва правило, което не съществува в Изборния кодекс с цел да удари „Изправи се.БГ“ от участие в предстоящите избори“, каза Мая Манолова.

 

Според нея решението на ЦИК противоречи на чл. 128 от Избирателния кодекс, който дава възможност коалициите да имат различно име и дава за пример регистрацията на „Обединени патриоти“.

 

От „Демократична България“ потвърдиха за „Хоризонт“, че също ще обжалват решението на ЦИК.

Надежда Йорданова от формацията обясни:

„Тъй като препятства на практика коалициите да се явяват с т.нар. кратки наименования, които не съдържат в себе си наименованията на партиите, които формират тази коалиция. Това решение създава голяма неяснота". 


От категорията

Василев: Вицепремиерите ще са петима - двама от ПП, всяка партия ще има свой човек в министерствата

-1638605436.jpg

Идеята е правителството да се конституира максимално бързо, подчертава той

8 дек. 2021 | 13:22

Калина Константинова потвърди: Номинирана съм за вицепремиер на ефективното управление

Калина Константинова потвърди: Номинирана е за вицепремиер на ефективното управление-1638860922.png

Оттук нататък е в ръцете на управленските органи на коалиционните партньори, ...

8 дек. 2021 | 13:08

Предпоследно: Закрива се Държавната петролна компания, МЗ ще отговаря за всички държавни болници

Снимка: бТВ-1638995131.jpg

Агенцията по храните преминава към Министерския съвет, а Българската банка за ...

8 дек. 2021 | 22:24

Изтеглят от пазара електромобилите, които Кирил Петков докара у нас

Изтеглят от пазара електромобилите, които Кирил Петков искаше да внася у  нас-1638993660.jpg

Припомняме, че докато беше служебен министър на икономиката Кирил Петков ...

8 дек. 2021 | 21:58