Здравният министър е призован да се яви в следствието следващата седмица.

Почна се! Петър Москов вероятно ще бъде обвинен за ваксините

4485 | 17 ноем. 2016 | 17:56

В началото на годината прокуратурата образува досъдебно производство във връзка с бартера на ваксини между България и Турция през 2015 година.


Министърът на здавеопазването в оставка Петър Москов вероятно ще бъде обвинен от Софийската градска прокуратура за скандала с ваксините от началото на годината, съобщи "Правен свят", циниран от "Дневник" Заедно с него с обвинение ще се сдобият и двама негови заместници. Москов е призован да се яви в следствието следващата седмица.

Говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви "Каквото има да каже прокуратурата, ще го каже в понеделник", потърсена за коментар от "Правен свят".

В началото на годината прокуратурата образува досъдебно производство във връзка с бартера на ваксини между България и Турция през 2015 година.

Тогава България получи 100 хил. дози петвалентна ваксина "Пентаксим" като дарение от Турция. Тя е срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца. Ваксината е масово използвана, тъй като през първата си година бебетата подлежат на имунизация срещу тези заболявания. Като добавка към дарението е пристигнала и ваксина "Еувакс B" срещу Хепатит B, която е непозволена за ползване у нас и Министерството на здравеопазването обяви, че я е задържало на склад в случай на засилен бежански натиск.

В замяна България се задължи да дари на турската страна 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза (БЦЖ), произвеждани у нас.

Предмет на започналото в началото на годината разследване не беше дали ваксините са опасни за живота и здравето на децата при прилагането им, а въпроси, свързани с икономическата целесъобразност на тяхното закупуване и съответно цените, свързани с износа на ваксини, съобщи тогава главният прокурор Сотир Цацаров.

По скандала с ваксините вече има един обвиняем. Снощи БНТ съобщи, че Софийската градска прокуратура е повдигнала обвинение за безстопанственост на Росен Алексиев от държавната фирма за производство на ваксини "Бул Био". Обвинението е във връзка с произведените над един милион неетикетирани ампули с ваксини срещу тетанус по поръчка на турската фирма "Тюрк илач".

 


От категорията

Борисов свиква днес извънредно заседание на Министерския съвет заради коронавируса

Борисов свиква днес извънредно заседание на Министерския съвет заради коронавируса-1582874507.jpg

Ще се проведе съвместно с Националния оперативен щаб с цел координиране и ...

28 февр. 2020 | 09:20

И днес няма положителна проба за коронавирус у нас

И днес няма положителна проба за коронавирус у нас-1582871598.jpg

Днес ще бъде извършен допълнителен междулабораторен контрол, като ВМА и ...

28 февр. 2020 | 08:31

Българин в Китай: Драконовските мерки имат ефект, заразата вече е значително ограничена

-1582876556.png

Хората масово си стоят у дома, излиза се само за храна. Продължава да има ...

28 февр. 2020 | 09:49

Захариева: Готови сме за коронавируса, да запазим спокойствие

-1580225715.png

Смъртността при този вирус не е много висока, той засяга хора, които са ...

28 февр. 2020 | 09:42

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.