Бойци от специалните сили на талибаните

За 20 г. САЩ хвърлиха 83 млрд. долара за въоръжаване на правителствената армия

Под заплаха са съседите на Афганистан - какви оръжия завладяха талибаните

4112 | 18 авг. 2021 | 12:49

Много експерти са уверени - ислямските екстремисти са заплаха за световната архитектура по сигурността


Ръководството на талибаните обяви победа в 20-годишната афганска война. Над Кабул се веят флаговете на екстремистката организация, президентът Ашраф Гани избяга, военният и гражданският персонал на западните страни спешно се евакуира. Талибаните завладяха оръжие и техника на правителствената армия, която капитулира в почти пълен състав. Много скоро бунтовниците ще имат собствена, добре въоръжена армия, пише РИА Новости.

Междувременно съветникът по националната сигурност на президента Джо Байдън Джейк Съливан призна, че голямо количество американска бойна техника е попаднало в ръцете на талибаните.

Какви въоръжения завладяха талибаните:

Леки трофеи

Режимът на талибаните през 2001 г. не се задържа и няколко месеца. Войските на Северния алианс с подкрепата на американската авиация принудиха бунтовниците да минат в нелегалност и частично да отстъпят на територията на съседен Пакистан. Екстремистите чувстваха остър недостиг на оръжия и техника - самолетите на ВВС на САЩ и техните съюзници ефективно унищожаваха снабдителните им кервани. Но въпреки това талибаните разгърнаха мащабна партизанска война в цялата страна и постепенно в ръцете им все по-често започнаха да попадат образци от западни високотехнологични оръжия. Засилиха се и доставките на оръжия от Пакистан.

Към 2010 г. на всеки афгански пазар можеше за неголеми суми да се купи американски лазерен мерник, немска щурмова винтовка или японска радиостанция. Асортиментът се попълваше от трофеите от натовски конвои, попаднали в засади. Когато по-рано тази година талибаните преминаха в решително настъпление, те бяха въоръжени не по-зле от войниците на редовната армия.

А правителствената армия, за въоръжаването на която САЩ хвърлиха 83 млрд. долара за 20 години, се разпадна веднага след като Вашингтон започна да изтегля войските си. Не помогнаха нито американското въоръжение, нито дългогодишното обучение от западни инструктори. Всичките седем корпуса се оказаха напълно небоеспособни. Цели подразделения преминаваха на страната на талибаните заедно с оръжията и техниката.

Бунтовниците публикуваха снимки и видеа от богатите трофеи, завзети в бившите американски бази. Така например, в Кундуз в ръцете им попаднаха десетки бронирани автомобили, средни танкове Т-55 и дронове Scan Eagle. В Баграм — стотици единици специална техника, резервни части и оборудване. А в Мазар-Шариф и Кандахар — вертолети и леки щурмови самолети.

Тежък арсенал

Талибаните завладяха цялото имущество на афганистанската армия, с изключение на техниката, която тя успя да прекара през границите в съседни държави, в частност, в Иран. По данни на годишния бюлетин The Military Balance, правителствената армия е разполагала с 40 средни танка Т-55 и Т-62, 640 бронетранспортьора MSFV, 200 бронирани атомобила MaxxPro и няколко хиляди "Хамъра". Както и достатъчно сериозна артилерия — до 50 реактивни системи за залпов огън (РСЗО) "Град", 85 122-милиметрови гаубици Д-30 и 24 155-милиметрови M114A1, около 600 миномета. Сега целият този арсенал е в ръцете на талибаните.

Освен това, бунтовниците заловиха десетки хиляди единици стрелково оръжие западно производство, тонове боеприпаси, нощни мерници, топлинни визьори, специално оборудване и т.н. В пропагандистско видео талибаните показаха екипировката на бойците от специалните си сили - не по-лоша от тази на американците.

Военновъздушните сили на страната имаха 22 леки щурмовика EMB-314 Super Tucano, четири транспортни C-130H Hercules, 24 леки Cessna 208B и 18 турбовинтови PC-12. В армейската авиация имаше още 6 ударни вертолета Ми-35, 76 военно-транспортни Ми-17, 41 леки вертолета MD-530F и до 30 многоцелеви UH-60A Black Hawk. Наистина, не всичката техника е изправна, но дори само част от нея да е способна да се вдигне във въздуха, талибаните вече притежават принципно нови бойни възможности.

Бойна авиация в ръцете на терористична организация - това е огромна заплаха за съседните страни. Теоретично всеки летателен апарат на талибаните може да се превърне в "джихад-мобил", който да се натъпче с взрив и да се използва за атака. Афганските военни дори не се замислиха за това и предаваха техниката, без дори да се опитат да я извадят от строя. А много военни летци доброволно се присъединиха към ислямистите.

Рискът от експанзия

Днес талибаните твърдят, че не планират да нападат други страни, но не е ясно какво ще решат утре. Планините от оръжия може да внушат на лидерите им увереност в собствените сили и желание да развият успеха. Екстремистите от "Ислямска държава" започнаха взривната си експанзия в страните от Близкия Изток по същия начин - едва след като сложиха ръка на арсенали на правителствените войски в Сирия и Ирак.

Много експерти са уверени - талибаните са заплаха за световната архитектура по сигурността.

Според експерта от Асоциацията на военните политолози в Русия Олег Глазунов, талибаните имат спящи клетки във всички републики в Средна Азия, включително Таджикистан, Узбекистан, Туркмения.

"Заедно с бежанците в тези страни могат да проникнат и тези, които после ще започнат да осъществяват терористични актове и да бунтуват населението", заяви Глазунов за радио Sputnik. "Смятам, че талибаните имат дългосрочни планове, които излизат извън пределите на Афганистан - да създадат пояс от ислямски държави в Средна Азия, затова няма да се спрат. Смятам, че и Китай трябва да внимава - има опасност да избухне Синцзян-Уйгурският автономен район (населен с мюсюлмани, бел. ред.)."

"Трудно е дори да си представим как ще рухне архитектурата на сигурността заради падането на Афганистан. Американците се провалиха и избягаха - на тях им е лесно, Америка е далече. А ние, иранците, китайците или дори Пакистан - всички ние ще сърбаме попарата, която те надробиха," категоричен е Глазунов.

Русия нееднократно е давала да се разбере, че не възнамерява отново да воюва в Афганистан. Но министърът на отбраната Сергей Шойгу отбеляза, че страните от Организацията на договора за колективна сигурност трябва да са готови за опити за проникване на терористи от районите, контролирани от талибаните. Освен това той подчерта, че Москва ще продължи модернизацията на съюзническите армии, които в случай на изостряне на ситуацията ще поемат първия удар.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Мазня... Здравният министър не помни какво излиза от устата му.

-1477587010.jpg

Радев няма какво да говори със служебните министри – прави си лоша услуга, все ...

25 окт. 2021 | 10:20

Г-н президент, спрете COVID-хаоса и въведете Националния план за действие в условията на пандемия

Г-н президент, спрете ковид-хаоса и въведете Националния план за действие в условията на пандемия-1635058394.jpg

Властта в България създаде хаос, който ще ни струва скъпо. А този хаос е ...

24 окт. 2021 | 09:43

„Файненшъл таймс“: Световният недостиг на газ ще продължи няколко години

-1552300717.jpg

Според енергийния министър на Катар няма как светът да премине през реалистичен ...

26 окт. 2021 | 08:52

Йордан Цонев: Трите провала на Радев - като лидер, като управленец и като обединител!

Йордан Цонев: Трите провала на Радев - като лидер, като управленец и като обединител!-1635064749.jpg

Най-тъжното от всичко е, че абсурдното му твърднеие, че партиите брояли ...

24 окт. 2021 | 11:37