Под звуците на „Бела, чао“ европейските социалисти номинираха кандидата си за шеф на Еврокомисията.

Франс Тимерманс призова Великобритания да остане в Евросъюза

Под звуците на „Бела, чао“ европейските социалисти номинираха кандидата си за шеф на Еврокомисията

1373 | 8 дек. 2018 | 17:33

Според премиера на Португалия Антонио Коща следващите избори за ЕП са важни, защото „сме заплашени да разделим Европа, да издигнем нови берлински стени“


Кандидатът на ПЕС за председател на Европейската комисия холандецът Франс Тимерманс призова Великобритания да остане в Европейския съюз. Той направи това в реч на конгреса на ПЕС в Лисабон, който официално издигна кандидатурата му.

В емоционална реч пред делегатите от европейските социалистически и социалдемократически партии от ЕС, събрани в зала в студентския град на португалската столица, Тимерманс изрече:

„В моя политически живот има две събития, свързани с Европа. Най-доброто е падането на Берлинската стена, най-лошото е Брекзит. Уважаваме вотът на британските граждани, но след този вот много неща се променят, затова Великобритания винаги е добре дошла да остане. Нека британците знаят, че едно политическо семейство иска страната им да остане в ЕС!“

 

И призова Великобритания да остане в Европейския съюз.

 

Както и президентът на ПЕС Сергей Станишев вчера, така и Тимерманс изтъкна, че предстоящите избори не са обикновени - те са за душата на Европа.

 

„Дали ще има демокрация и върховенство на закона или ще се върнем към върховенството на силата“, попита Тимерманс. И продължи: „Ние сме континент на малцинствата. Дори най-големият народ - германците, са малцинство в Европа. Те са съпричастни на Европа, защото знаят, че диктатурата на силата никога не бива да се връща. Голямата разлика между патриоти и националисти е, че първите обичат своята страна, но не твърдят, че тя има превъзходство над други. А националистите имат нужда от врагове - семити, роми. Има само една раса. Човешката раса. Това не е Европа, в която вярваме, тя сега е замръзнала, тя сега е безполезна за нашите граждани.“

 

За предизвикателствата, които носи глобализацията, преди Тимерманс говори премиерът на Португалия Антонио Коща.

„Трябва най-напред да се научим да слушаме гражданите, да се вслушваме от какво се страхуват. На първо място се страхуват от глобализацията. Ние можем да регулираме глобализацията“, каза Коща. Според него следващите избори са важни, защото „сме заплашени да разделим Европа, да издигнем нови берлински стени.“

 

Антонио Коща изтъкна, че европейският социален модел трябва да бъде отстояван и защитаван.

 

„Отговорът на страховете не е да затвориш границите, а да имаш ценности и да живееш според тях“, продължи той под аплодисментите на залата.

На няколко пъти от ръкопляскания бе прекъсвана и речта на друг премиер – испанския Педро Санчес, който говори за защитата на правата на работниците, за отстояването на равните възможности. „Много по-важно е какво правиш, когото си в управлението“, подчерта Санчес. Той подчерта, че испанските социалисти били вдъхновени от управлението на португалските си колеги, начело с Антонио Коща. Санчес също отбеляза като големи предизвикателства пред Европа популизма и авторитаризма.

 

Много аплодисменти изтръгна от залата и словото на лидера на британските лейбъристи Джереми Корбин. И обяви, че партията му ще остане в ПЕС дори и след Брекзит.

„Консерваторите виждат Брекзит като възможност, за да превърнат Велкобритания в нерегулиран данъчен рай. В споразумението на Тереза Мей клаузите за правата на работниците и екологичните стандарти са изрично изключени. Според консерваторите това ще даде възможност за “гъвкавост” – но “гъвкавост” за кого? За работодатели да използват работници ли?“, каза Корбин.

 

Вторият ден на конгреса на ПЕС започна и завърши с кавър версия на „Бела, чао!“

 


От категорията

Посланик Макаров: Визитата на президента Путин в България трябва да е свързана с конкретна цел

Снимка: Фейсбук-1544624725.jpg

На въпрос дали подписването на споразумение за продължаване на „Турски поток“ ...

12 дек. 2018 | 16:23

Младен Маринов: Кандидатурата на Ивайло Иванов за главен секретар на МВР е съгласувана с президента

Младен Маринов: Кандидатурата на Ивайло Иванов за главен секретар на МВР е съгласувана с президента. Снимка МВР-1544625495.png

Днес кандидатурата беше гласувана на Министерски съвет. Предстои предложение за ...

12 дек. 2018 | 16:35

СУ "Св.Климент Охридски" обяви протестна готовност заради болница ”Лозенец”

СУ "Св.Климент Охридски" обяви протестна готовност заради болница ”Лозенец”-1544644871.jpg

Академичният съвет смята, че Медицинският факултет е пряко свързан със своята ...

12 дек. 2018 | 21:58

Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев се срещнаха с децата на Българската армия

Снимка: МО-1544642378.jpg

„Нашият ангажимент да подпомагаме децата на Българската армия е неотменим. Той ...

12 дек. 2018 | 21:19

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.