Законопроектът бе одобрен на първо четене

Полагането на инфраструктура за високоскоростни мрежи става задължително

1300 | 12 окт. 2017 | 11:33

Заложено е и въвеждането на Единна информационна точка, чиито функции ще се изпълняват от транспортното министерство


Изграждането на инфраструктура за високоскоростни електронни  мрежи ще стане задължително за новите сгради, както и при извършване на основен ремонт. Това предвижда приетият на първо четене законопроект за електронните съобщителни мрежи и физическа инфраструктура, съобщи БНР.

Законопроектът е внесен от Обединени патриоти.

Ще отпадне изискването за подобни устройствени планове, когато трасето на физическата инфраструктура за тези мрежи попада в обхвата на съществуващ път, газопроводи, канализационни мрежи и железопътни линии. В проекта е заложено и въвеждането на Единна информационна точка, която ще поддържа единна база данни, за да се улесни координацията по изграждането на физическата инфраструктура.

Димитър Данчев от БСП изрази притеснение, че някои от предложените текстове може да узаконят некачественото окабеляване. "Има много мрежи, които към днешна дата имат издадени строителни книжа. Всичко това не е взето под внимание и същите мрежи се третират наравно с незаконните мрежи, които са разположени без всякакви разрешения в проектите", посочи Данчев.

Християн Митев от Обединени патриоти подчерта, че страната е заплашена от голяма глоба за невъвеждането на европейската директива, ако законът не бъде гласуван.

"По-голямата част от спорните моменти бяха изчистени и по голямата част от становищата на заинтересованите страни бяха взети предвид в този законопроект", смята той.От категорията

Министър Петкова: Оборудването за АЕЦ „Белене“ се съхранява при спазване на всички изисквания

Снимки: Министерство на енергетиката-1508595128.jpg

Решение за бъдещето на оборудването следва да се вземе при широк консенсус, ...

21 окт. 2017 | 17:10

България успя да постигне увеличение на квотата за улов на калкан в Черно море

-1459414962.jpg

По време на сесията на Генералната комисия за рибарство бяха дискутирани и ...

20 окт. 2017 | 10:51

НОИ: Инвеститори се оплакват, половината работници болни!

-1464955012.jpg

Има предприятия и фирми, в които над 50 процента от служителите са в ...

23 окт. 2017 | 16:16

Лондон ще дава временни безплатни офиси на софийския бизнес

Тони Марджиота, директор на „London and partners“ (в средата) с Владимир Данаилов (в дясно) и Николай Стойнев.-1508762943.jpg

Британската столица има подобни споразумения с Лисабон, Париж, Тел Авив, Лос ...

23 окт. 2017 | 15:44

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.