Законопроектът бе одобрен на първо четене

Полагането на инфраструктура за високоскоростни мрежи става задължително

1648 | 12 окт. 2017 | 11:33

Заложено е и въвеждането на Единна информационна точка, чиито функции ще се изпълняват от транспортното министерство


Изграждането на инфраструктура за високоскоростни електронни  мрежи ще стане задължително за новите сгради, както и при извършване на основен ремонт. Това предвижда приетият на първо четене законопроект за електронните съобщителни мрежи и физическа инфраструктура, съобщи БНР.

Законопроектът е внесен от Обединени патриоти.

Ще отпадне изискването за подобни устройствени планове, когато трасето на физическата инфраструктура за тези мрежи попада в обхвата на съществуващ път, газопроводи, канализационни мрежи и железопътни линии. В проекта е заложено и въвеждането на Единна информационна точка, която ще поддържа единна база данни, за да се улесни координацията по изграждането на физическата инфраструктура.

Димитър Данчев от БСП изрази притеснение, че някои от предложените текстове може да узаконят некачественото окабеляване. "Има много мрежи, които към днешна дата имат издадени строителни книжа. Всичко това не е взето под внимание и същите мрежи се третират наравно с незаконните мрежи, които са разположени без всякакви разрешения в проектите", посочи Данчев.

Християн Митев от Обединени патриоти подчерта, че страната е заплашена от голяма глоба за невъвеждането на европейската директива, ако законът не бъде гласуван.

"По-голямата част от спорните моменти бяха изчистени и по голямата част от становищата на заинтересованите страни бяха взети предвид в този законопроект", смята той.От категорията

Скандали за свободно плажуване на „Перла” край Приморско (ВИДЕО)

Кадър: бТВ-1529653603.jpg

Концесионерът забранява на летовниците да разпъват собствени чадъри и хавлии

22 юни 2018 | 10:44

Огнище на птичи грип в Добричко, 320 хил. кокошки ще бъдат умъртвени (ВИДЕО)

Снимка: бТВ-1529569757.jpg

От началото на годината у нас са потвърдени 11 огнища на птичи грип – 2 във ...

21 юни 2018 | 11:28

Левон Хампарцумян: Влизането в Еврозоната е печат за качество

-1493537975.jpg

Относно излизането на Гърция от финансовата спасителна програма, банкерът ...

22 юни 2018 | 10:52

По левче за чадър и шезлонг на централния плаж в Приморско

-1518782163.jpg

За плаж „Ривиера“ не се е появила оферта, която да покрива изискванията и ...

20 юни 2018 | 15:19

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.