Стив Банън Снимка: БГНЕС

Той ще прави в Италия академия, която "да защитава юдео-християнските основи на западната цивилизация"

Политическият проект на Стив Банън – подкрепа на десни и дестабилизиращи групи в цяла Европа

5281 | 22 март 2019 | 21:45

Бившият стратег на Белия дом се опитва да сформира движение, обединяващо популистки и националистически избиратели в Европа преди изборите от 23-26 май


Американският политически стратег, който спечели влияние с помощта, оказвана на Доналд Тръмп, за да спечели президентските избори, създаде фондация в Брюксел, за да подпомогне популистките партии в Европа.

Банън твърди, че “популисткото, националистическото, суверенитетското движение” е влязло в Европа благодарение на политици като заместник министър-председателя на Италия Матео Салвини, унгарския премиер Виктор Орбан и австрийския канцлер Себастиан Курц.

След като успя да постигне успеха на Доналд Тръмп, сега Стив Банън е насочил вниманието си към изграждането на крайнодясно политическо движение. Банън се опитва да сформира движение, обединяващо популистки и националистически избиратели в Европа преди изборите от 23-26 май. Но група активисти в малко селце до Рим се надяват да разрушат това усилие.

Около 200 души излязоха в събота в Колепардо, на час и половина от италианската столица, в знак на протест срещу плановете на Банън да създаде училище за обучение на националисти в “Чертоза ди Тризулти”, бивш картузиански манастир.

Бившият съветник на Тръмп миналата година обяви намеренията си да превърне 800-годишното средновековно абатство – преди това обитавано от монаси – в академия за следващата вълна от популистки политици.

Протестиращите оспорват правното основание на концесията, чрез която се отдава манастирът, на основата на това, че целите на академията не са в съответствие с целта на сградата.

Тези, които се противопоставят на проекта, казват, че академията на Банън ще превърне едно място на мир и гостоприемство в крепост на международния популизъм и антиевропейския национализъм. „Това би било в ярък контраст с духа на този манастир, който отдавна е място на мир за поклонници и посетители“, каза Киарина Яни, 58-годишен адвокат.

Но близък сътрудник на Банън, Бенджамин Харнуел, който оглавява академията, казва, че не се притеснява от протестите. В интервю в градината на абатството Хърнуел каза, че е мотивиран да изгради академия, която да обучава “следващото поколение националистически и популистки лидери”, в съответствие с целта на Банън да създаде “гладиаторско училище за воини на културата”.

Харнуел отговаря за консервативния католически институт „Dignitatis Humanae“ (DHI), организацията, считана за „културната ръка“ на популисткия натиск на Банън в Италия и в Европа и за която италианското правителство е наело сградите на Тризулти.

Банън се опитва да създаде „военни зали“ в целия континент, за да подпомогне движението си преди изборите за Европейски парламент през май, а Харнуел твърди, че те работят в „отделни кътчета на едно и също бойно поле“.

Харнуел заяви, че протестите срещу академията се ръководят от италианските леви партии и че има “добри отношения” с местната общност в Тризулти. “Има и местни жители, които подкрепят академията и ние ги наричаме „тихото мнозинство”, каза той.

Харнуел ще обучава бъдещите политици на философия, теология, икономика и история, “защитавайки юдео-християнските основи на западната цивилизация, чрез осъзнаването, че човек е създаден по образ и подобие на Бог.”

Академията Тризулти ще се превърне в основна културна инициатива, свързана с Движението – политическия проект на Банън за подкрепа на десни и дестабилизиращи групи в цяла Европа, каза Харнуел.

Никола Фратояни, лидер на лявата партия Синистра Италиана, която участва в протеста, заявява: „Вярно е, че манастирът е основан през Средновековието. Но искаме средновековните идеи да останат вътре в тези каменни стени. Вместо това трябва да се борим с появата на тази тъмна вълна от ултраконсервативни движения в Европа и за подкрепа на европейските ценности”.

Даниела Бианки, бивш регионален съветник на лявоцентристката Демократическа партия и един от организаторите на протеста твърди: “Манастирът е общо благо и не може да се превърне в символ на консервативно ограничаване.”

Бивш стратег на Белия дом, Стив Банън наскоро прогнозира “зашеметяваща победа” за популистите и националистите в изборите за Европейски парламент през май.

Известно е, че с подкрепата на бившия главен стратег на Тръмп се ползва и бразилският президент Жаир Болсонаро. Докато Болсонаро обаче отхвърляше твърденията, че Банън играе ключова роля в неговата кампания, синът му Едуардо се сближи с Банън през юли миналата година и двамата станаха приятели. През август Едуардо публикува снимка на двамата в Инстаграм с текст, в който се казва, че Банън е "ентусиаст по отношение на кандидатурата на баща му" и че ще “обединят сили срещу културния марксизъм.” .

В неделя Банън се присъедини към Болсонаро на вечеря в бразилското посолство заедно с различни членове на кабинета и други лидери, където обсъдиха теми като икономическите планове на страната.

Американският президент Доналд Тръмп повдигна възможността за това Бразилия да стане член на НАТО, след като приветства крайнодесния президент на страната Жаир Болсанаро за разговори относно сигурността в Белия дом.

“Бразилия и САЩ никога не са били толкова близки, колкото сега”, каза американският президент в Овалния кабинет.

Болсонаро пристигна в САЩ с половин дузина министри и цел за разширяване на търговското, дипломатическото и военното сътрудничество между двете най-големи икономики в Западното полукълбо.

Източник: БГНЕС

 


От категорията

Първан Симеонов: Ако избилото в последните часове напрежение закипи, Борисов може да направи ход

-1588574956.png

Когато един политик сгреши, хората си казват „нека идва някой друг.“ Борисов ...

9 юли 2020 | 21:23

Защо НСО охранява денонощно Ахмед Доган

Защо НСО охранява денонощно Ахмед Доган-1594280141.jpg

Комисията безспорно е установила рискови заплахи, както от територията на ...

9 юли 2020 | 10:39

Иван Палчев: Хей вожде, стани и викни!

Иван Палчев: Хей вожде, стани и викни!  -1594392740.jpg

И уж всички управляващи и присъдружни влъхви знаят върховната държавна тайна ...

10 юли 2020 | 17:47

Мирела Костадинова: Херман Шкорпил прави последното си археологическо проучване в Тревненския балкан

 Херман Шкорпил-1594377943.jpg

Когато му посочили къде се е намирал стария манастир, той категорично заявил, ...

10 юли 2020 | 13:45