Те искат да всеят разделение и да предизвикат съмнение в реакцията на Вашингтон на кризата

Politico: Русия и Китай се намесват в протестите в САЩ

6495 | 2 юни 2020 | 21:18

Пекин и Москва наводняват социалните медии със съдържание, свързано с продължаващите вълнения и насилие в САЩ, сочи анализ на последните публикации в Туитър


Русия и Китай наводняват социалните медии със съдържание, свързано с продължаващите вълнения и насилие в САЩ, сочи анализ на последните публикации в Туитър на изданието POLITICO, цитиран от Агенция "Фокус".

От 30 май правителствените служители, държавните медии и други потребители на Туитър, свързани с Пекин или Москва, все по-често са пускали публикации с „хаштагове“, свързани с Джордж Флойд, мъжът от Минесота, чиято смърт в резултат от полицейски арест преди една седмица отприщи протести в цялата страна. Съобщенията са целяли да всеят разделение и да предизвикат съмнение в реакцията на Вашингтон на разгръщата се криза, пише изданието.

„В момента Русия прави това, което Русия винаги е правила“, заяви Брет Шафер сътрудник по медиите и дигиталната дезинформация от германския фонд „Маршал“ на Алианса за осигуряване на демокрация на САЩ, мозъчен тръст във Вашингтон. „Но за първи път виждаме Китай напълно ангажиран в битка на наративите, която не засяга пряко китайските интереси“.

„През последните три дни, китайски посланици, подкрепяни от Русия медии и хора с връзки с Русия и Китай са публикували повече от 1200 съобщения в Туитър за САЩ, използвайки „хаштагове“, като #BlackLivesMatter и #Minneapolis, показва проучване на активността в социалните медии на Politico.

Това представлява най-много споменавания на която и да е страна, дори Русия или Китай, от 30 май и четвърти от топ 10 „хаштага“ за този период от руски и китайски потребители на Туитър, чиито съобщения споменаха САЩ, бяха свързани с продължаващото насилие, въз основа на анализ данните за Туитър от Алианса за осигуряване на демокрация.

 


От категорията

Гърция обхваната от бунтове срещу правителствен план за ограничаване на протести

Гърция обхваната от бунтове срещу правителствен план за ограничаване на протести-1594357430.jpg

В отговор пред парламента в Атина демонстранти хвърляха запалителни бомби, а ...

10 юли 2020 | 08:02

Решено! Църквата "Св. София" в Истанбул ще бъде превърната в джамия

-1593666425.jpg

На 2 юли Държавният съвет в Турция – най-висшата административна инстанция в ...

9 юли 2020 | 11:58

Италиански вирусолог: Епидемията в Италия приключи

-1588398644.jpg

Бройката на новозаразените сочи отминаването на опасността. Това съобщи ...

12 юли 2020 | 20:10

Европа в хватката на нарастващ народен гняв

Снимка БГНЕС-1594571777.jpg

Правителствата по целия европейски континент са изправени пред пробуждащи се за ...

12 юли 2020 | 19:35