Жандармерията пази "Орландовци".

Гледна точка

Политици, не спете!

6334 | 17 юни 2015 | 13:13

И българи, и роми трябва да имат еднакви права и задължения


Жандармерия пази Орландовци. Тя обаче няма да помогне в конфликта между българи и цигани там. И причините за това са много по-дълбоки, не са от вчера. Цели 25 години те дълбаят като китайска капка обществото ни.


Преди промените през 1989 г. циганите ги образоваха задължително, имаше работа за тях и служеха в Строителни войски. А сега - 25 години след това, в условията на демокрацията те се обособиха в гетата и решиха, че мнозинството е длъжно да плаща на малцинството. И отвсякъде на висок глас започна да се чува: „Нямаме работа, гладни сме и затова имаме право да крадем, може да не си плащаме сметките за ток и вода и други подобни.“


Възмущението на българите обаче изригна в негативна насока. Въпросът „защо?“ се чува всеки път, когато се появи подобен проблем. Оттук дойде сблъсъкът. А политиците винаги са залагали на разделението. Ето, сега идват местни избори и те знаят, че ромите ще им бъдат полезни. Подозирам, че това напрежение ще се засили още повече.


За да започне отнякъде разрешаването на ромския проблем, има две опорни точки: първата е образованието, а втората трудът. Това, на което бе заложила преди 1989-а народната власт. И да знаят, че освен права имат и задължения. Циганите направиха раждането на деца професия. Властта знае за наддаването по панаирите за ромски булки, но мълчи и не реагира. А след това 14-15-годишните момиченца ги превръщат във фабрика за пари. От това съществуват и повечето ромски барони. Държавата трябва да установи властта навсякъде. Включително и в ромските гета, където се продават деца.


Вина за всичките тези изстъпления имат и европейските правозащитници, които казват - човешко право е те да имат подслон. И какво излиза? Че циганите имат право да заграбват чужда земя, да строят незаконно, а българите нямат право. Ето това е противоречието, което идва от Брюксел. Една криворазбрана европейска цивилизация, която ни тормози.


Правилата трябва да са еднакви за всички - заграбва ли някой чужда земя и строи незаконно - да му се бута къщата. Сега излиза, че българите са в ролята на измамените. И пак стигаме до политическите партии. За които ромският електорат е цел - с техните гласове да напълнят изборните урни. Само че политиците не трябва да забравят, че всяко нещо има предел на търпение. Много от ромите имат качества и затова те трябва да се образоват и трудят. Но не да живеят на гърба на мнозинството, което поражда другата реакция. Бедата е друга - че българската държава и обществото ни се циганизираха.


Ситуацията вече излиза извън контрол. Погледнете какво се случва, когато цигани и българи се разминават - всеки е настръхнал и се гледаме с недоверие. А колко малко е нужно, за да избухне искрата между нас. Затова трябва да не отлагаме решаването на проблема от избори до избори. Политиците са на ход.


От категорията

Защо сега се появи списъкът на Бобокови. Кой кой е?

Защо сега се появи списъкът на Бобокови-1590905420.jpg

Доказани доходи, западни партньори, източни пазари – Бобокови не са били за ...

31 май 2020 | 09:05

Отстрелването на олигарсите

олигарси-1590677394.jpg

Да следим внимателно какво ще каже Валери Симеонов, който преди дни предупреди ...

28 май 2020 | 19:06

Валерия Велева: Рубиконът за курса "Нинова" и абонираните за исторически грешки

-1495117440.jpg

Отпорът срещу въвеждането на прекия избор на председател и бламирането на ...

31 май 2020 | 23:52

Георги Йорданов: Акад. Лихачов за Кирил и Методий, 24 май и България като „Държава на духа“

Георги Йорданов-1544457900.jpg

Думите на световноизвестния учен „Обичам България – и древната, и съвременната, ...

31 май 2020 | 17:22

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Пешев


17 юни 2015 | 17:27Когато в жилищната кооперация провеждаме събрание на собствениците, дори при оплаквания от квартиранти, те не участват в неговата работа и не гласуват решения ...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.