През 2012 г. ни обещаваха магистрала "Хемус" да е готова през 2017 г. Къде е?

Политиците по-малко да приказват. Не са феи, та магически да превръщат думите си в дела

4160 | 8 ноем. 2017 | 16:20

Потокът от ярки слова не може да скрие непостроените тунели под Шипка и Петрохан, обещавани във всяка предизборна кампания


Тези дни съвсем случайно, търсейки други неща в гугъл, попаднах на старо изказване на министър Лиляна Павлова от времето, когато ръководеше строителното министерство.

„Планираме до 2017 г. автомагистрала „Хемус” да бъде готова“, заявила министър Павлова на 10 август 2012 г. при откриване на рехабилитирана пътна отсечка.

 

Магистрала „Хемус“ много ме интересува, родителите ми живеят във Враца, а баба ми – в Трявна. Продължих да ровя в нета. И попаднах на дописка вече от този август. „Магистрала „Хемус“ от София до Варна се очаква да бъде изградена изцяло до седем – седем и половина години“, обявява по БНТ сегашният министър на регионалното развитие Николай Нанков. Което означава, че двете платна черен асфалт ще се ширнат пред взора на пътниците някъде през 2025 г. Ще видим.

 

Сещам се, че, ако се вярва на изказванията на политици (особено в предизборна ситуация), отдавна трябваше да е факт и високоскоростната пътна отсечка Ботевград – Мездра. Но от лични наблюдения знам, че не е така. Също така знам, че всеки път, когато се случи нещо лошо в тунелите на АМ "Хемус", някой овластен човек обяснява, че от 20 години не били ремонтирани. А аз помня друго, времето, когато и в двете посоки се е пътувало свободно, без някой тунел да е затворен, е много малко.

 

Пиша това не, за да правя политически изводи. Това е най-лесно.

А за обезценяването на думите на фона на липсващите дела. За завихрянето на скандали по повод на нечии изказвания, в които отива много енергия, но от които не произтича нищо смислено.

 

Едно време имаше такъв лозунг - „Дела, дела и само дела!“ Висеше изписан с големи червени букви като плакат на стените. Говоря за средата на 80-те години на ХХ век. Гражданинът на народната република обаче бе забелязал, че думите, които се леят от високите трибуни са много повече от делата. И че ако се съди по тях, в страната няма никакви проблеми - да живееш и да пееш. Това разминаване между действителността, така, както я виждаха политиците от късния соц и така, както я виждаха обикновените граждани, в края на 1989 г. отприщи огромната обществена енергия, която гневно се изля по площадите.

 

За да се сблъскаме почти 30 години по-късно със същото явление.

С явлението "цялата пара – в свирката". Например, редовно някой от управляващата партия заявява важно, че страната е в прекрасно състояние, икономиката върви напред, има излишъци. И не знам как да разбирам съобщенията в специализирани финансови сайтове, че за десет години държавният дълг се е увеличил със 160%.

Къде е истината? Какво става?

 

Да приема ли за факт това, което говорят политиците?

През годините ние, медиите, постепенно започнахме да представяме като събития неща, които някой някъде е казал, думи. Колкото по-остро, по-непримиримо и в същото време, по-образно и цветно, ги е казал, толкова по-добре. Съобщавахме ги от своя „анвон“ - страниците на вестниците, електронните сайтове, радио и телевизионния ефир.

Но думите не бяха дела. Не се материализираха в ремонтиран тунел, например. Те просто отлитаха. Заместваха ги други думи, още по-ярки, още по-по-най.

 

Но... Магистрала „Хемус“ е мръднала незначително от състоянието, в което ни я завеща Тодор Живков. Делата бяха далеч по-малко от думите.

Които продължават да се леят. До такава степен, че журналистите свикнахме да коментираме помежду си - „днес нищо не става“, ако никой депутат(министър) партиен лидер не е избълвал в сутрешните телевизионни блокове поток „цветни“ изречения по адрес на политическия си опонент. Или по-късно – от парламентарната трибуна. Или още по-късно през деня – на среща със симпатизанти нейде из страната.

 

Свикнахме да мислим, че „нещо става“, когато избухне поредният скандал по повод нечии думи.

Замислих този текст на 7 ноември по обяд и само няколко часа по-късно събитията представиха доказателства за тезата ми. Избухна скандалът с думите на проф. Иво Христов за „80-те процента дебили“. Заваляха декларации от парламентарната трибуна, извинения. Вдигна се поредната олелия.

Но „стана“ ли нещо? Когато всъщност „става“ и „каза“ означават съвсем различни неща. „Ставането“ не е като „казването“, предполага някакъв материален резултат. Какъвто обикновено няма. И какъвто е много по-трудно да се постигне. Много по-лесно е просто да се „каже“.

 

Затова политиците затрупват нас, гражданите, с думи, думи, думи. Които отлитат в забравата. Но на тяхно място се настанява усещането „това вече съм го чул“, което, ако се отнася до нещо материално (като магистрала „Хемус“, тунела под Шипка или под Петрохан, магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле), постепенно създава едно друго усещане – че нищо не се прави.

 

Така че добре е политиците да спрат да приказват. Да понамалят пиара, защото думите им не стават автоматично дела. Това само в приказките за добрата фея и вълшебната ѝ пръчица се получава. Само децата им вярват. Но гласоподаватели са възрастните.

 


От категорията

Карбовски: Не е “просто любов“ да вземеш 150 000 евро, за да снимаш прегръщащи се момчета

Карбовски: Не е “просто любов“ да вземеш 150 000 евро, за да снимаш прегръщащи се момчета-1544883475.jpg

Любов е да отидеш да видиш как пред ресторант Гамбринус, който раздава топла ...

15 дек. 2018 | 16:17

Лазар Мурджев: Как, г-н Президент, ще обедините нацията без Вяра!?

Лазар Мурджев-1544952174.png

Идеята за единение е олицетворение на съвестта на нацията тя е духовна ...

16 дек. 2018 | 11:18

"Дойче веле": "Жълтите жилетки", руските тролове и Макрон

"Жълти жилетки" в Париж позират със знамето на Донецката народна република-1544388143.jpg

Според Татяна Становая Москва използва слабостта на френския президент Еманюел ...

15 дек. 2018 | 14:14

Кеворк Кеворкян: Късни герои

-1491073245.jpg

Скрито-червената глава на Костов бе главното куфарче - криминалната му ...

14 дек. 2018 | 21:23

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борко Димитров


9 ноем. 2017 | 08:18Не разбрахте ли, че никой няма намерение да изпълнява което и да е обещание. Баламурниците сме ние. Дебилите, които ходят да гласуват...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


9 ноем. 2017 | 01:22Спокойно можем да прибавим и скоростното "Нероден Петко" трасе "Видин _ Ботевград". Да имат късмета нашите управляващи да пътуват нощем сами, с немаркирана кола и без ескорт от Видин до Монтана, и да те приклещват тирове пред теб и зад теб или да тръгнат да се изпреварват два тира насреща ти, а ти да се молиш и да се чудиш къде да бягаш: оврага ли да избереш или нещо друго и ще оцелееш ли въобще!!! Пуснаха Моста, движението се увеличи петорно поне, а пътищата ни са си еднолентовите! Докога???


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.