Георги Киряков Снимка БНР

Стартът на новата парламентарна сесия – без изненади

Политолог: Нинова се обърна към народа, не към парламента. Ще води битката сред гражданите

6120 | 11 ян. 2019 | 15:57

Президентът и премиерът ще продължат битката за влияние върху сърцата и умовете на българските избиратели. Този сюжет ще доминира политическия живот, коментира Георги Киряков


Няма никаква изненада в нито едно от политическите изказвания на политическите лидери и в политическите декларации. Това каза в коментар за началото на новия парламентарен сезон политологът Георги Киряков в предаването „Хоризонт за вас“ на БНР.

„Потвърдиха се всички досегашни позиции и позиционирания - партийни и политически и от края на миналата година, и в началото на новия парламентарен сезон. Това, което наблюдавахме през миналата година, ще наблюдаваме и до изборите за Европейски парламент през тази година.

 

 

Единственото, което ми направи впечатление е, че Корнелия Нинова не се обърна към парламента и към представителите в парламента, а се обърна към българския народ като цяло.

Тоест, даде ясна заявка, че те ще водят политическата борба не в рамките на парламента като парламентарна опозиция, а като опозиция извън парламента, сред българските граждани, линия, която те така или иначе следват от изминалия парламентарен сезон“.

Според Киряков всички тези изказвания за единение, за екшън планове, надпартийни решения и политики са меко казани популистки и са „извън демократичния начин на мислене, извън демократичното действие като цяло“.


Това ще бъде дебатът между политическите сили в изборната година и той няма да е между политическите сили, той ще е фиктивно между тях, но всъщност всички обръщения ще бъдат към гласоподавателите на отделните формирования, смята Киряков.


Ще се търси отново междуинституционална битка, която се води вече, между Министерски съвет и лично между Бойко Борисов в лицето на Цветан Цветанов, защото Бойко Борисов не влиза в такива битки, и президента“, предвижда политологът.

„Много важно е и трябва да се проследи внимателно от хората промяната на изборното законодателство - нещо, за което Цветан Цветанов ясно намекна, че ще има такова. Въпросът е какво точно ще се промени.

 

И втората сюжетна линия, която също трябва да се следи, е продължаващата битка за влияние върху сърцата и умовете на българските избиратели, не само на партийните активисти и симпатизанти между президента Радев и министър-председателя Бойко Борисов.

 

Този сюжет ще продължи да доминира политическия живот в страната. С една цел -  и тази цел от страна на президента Радев е да ерозира до такава степен подкрепата на ГЕРБ, че тази подкрепа да падне под подкрепата на БСП, защото такава предизборна, изборна и следизборна ситуация ще се търси от страна на БСП“.

Според Георги Киряков „патриотите заради случая във Войводиново стоят добре, но за съжаление или за радост, това помпа и самочувствието им, и електоралните им възможности до степен, че те могат да калкулират сериозен изборен резултат по време на европейските избори, ако продължи това етническо напрежение и ако патриотичните теми продължат да доминират политическия дебат в България".

ГЕРБ е голямото дясно в България. Има едно друго, по-малко дясно в България, автентично така наречено или класическо, старото дясно, което от доста години прави едни и същи грешки и заради тях винаги калкулира един и същи резултат и той винаги е негативен, трагичен за тях. Дали и сега ще се стигне до същото, предстои да видим, каза политологът.


От категорията

Проф.Тасев: Процедурите на НЕК за продажба на ел.енергия са детайлно изпипани,за да няма манипулации

-1464502898.jpg

Твърденията за опит за изкуствено генериране на хроничен недостиг на ...

19 юни 2019 | 17:42

Собствениците на "Зора" ген. Милушев и синът му Стефан: Как се прави чист бизнес от нулата!

-1560939933.jpg

Ние носим позитивна енергия. Няма ли любов и уважение, нищо не може да се ...

19 юни 2019 | 23:18

Д-р Калоян Методиев: Опозицията на Нинова каза „хоп“ преди да е скочила. И се преби

-1559543879.jpg

Оттеглянето на Нинова би се превърнало в последния партиен ключодържател в ...

17 юни 2019 | 12:50

Васил Василев: Борисов не можа да осъществи мечтата на третия си мандат - да се освободи от Нинова

-1537119115.jpg

Ако Иран затвори Ормузкия проток и горивата поскъпнат двойно или тройно, Европа ...

18 юни 2019 | 16:49

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


12 ян. 2019 | 16:58Герберският олигофрен_политолог изразява недоумението си, че Корнелия Нинова не се обърнала към парламента и към представителите в парламента, а се обърнала към българския народ като цяло!!! Бай хОй, Георги, не ставай за резил! Корнелия разчита на народа, а не на институция с 8% рейтинг. Мили Господи, прости ме! Моля те от все сърце, спаси България и прибери сикаджийската мутра, простака министър председател, мутанта_комунист Бойко Борисов, и обслужващите го олигофрени като Георги Киряков! Само един истински олигофрен може да "роди" умозаключението, че "патриотите заради случая във Войводиново стоят добре, но за съжаление или за радост, това помпа и самочувствието им, и електоралните им възможности до степен, че те могат да калкулират сериозен изборен резултат по време на европейските избори, ако продължи това етническо напрежение ..." Господи, моля те още един път, прибери си вересиите!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.