Анкета на Епицентър.бг: По-добре ли е за Борисов да подаде оставка сега и да има предсрочни избори?

Политологът Георги Киряков: Премиерът може да е спокоен поне до есента

13312 | 7 юли 2020 | 18:11

Радев ще се стреми да неутрализира всеки алтернативен кандидат. Атаките дотук успяха да наранят много малко тефлоновото покритие на Борисов. Видяхме как Цветанов тича във Видин, но е важно да видим как ще финишира в Малко Търново


Градусът на политическото напрежение видимо се покачва, броят на установените носители на Ковид-19 – също. Увеличават се и прогнозите за социални катаклизми наесен в резултат на икономическия спад, регистриран не само у нас, но и в световен мащаб.
Налице е умора от дългогодишното управление на ГЕРБ, но и политически вакуум, към който са се устремили нови политически проекти, и всички те – с анти-ГЕРБ насоченост – „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, който получи зелена светлина за регистрация; платформата „Изправисе.БГ“ на Мая Манолова, второто издание на ГЕРБ на Цветан Цветанов, дори обвиняемият Васил Божков анонсира „Българско лято“ и предвеща бури за сегашната власт.
Ако припомним атаките лично срещу Борисов (аудиозапаси, снимки), както и войната с президента, възниква един основен въпрос: По-добре ли е за Бойко Борисов да подаде оставка сега и да има предсрочни парламентарни избори?
С това питане Епицентър.бг се обърна към водещи политолози и социолози. Сега ви предлагаме мнението на политолога Георги Киряков.

По-добре ли е за Бойко Борисов да подаде оставка сега и да има предсрочни парламентарни избори?

 

„Трябва веднага да се зададат два контра въпроса:
- Има ли политическа ситуация, която да налага предсрочни парламентарни избори в момента?
- Има ли толкова силно социално недоволство, което да притисне премиера дотолкова, че да поиска да подаде оставка?

 

И на двата въпроса отговорите са „не“. Може да има малцинство от хора, които не са доволни от сегашното управление. Може би има едно по-гласовито малцинство, което не е доволно от разхлабването на мерките срещу епидемията и последните изказвания на Борисов в тази посока. Но от гледна точка на политологията и социологията цялостната ситуация в страната не налага предсрочни избори.

 

Това дава основание на премиера да е спокоен поне до есента, когато може би ще има нова ситуация, свързана и с разпространението на заразата, и с икономическите последствия от Ковид-19. Тази евентуално нова ситуация може да го убеди да тръгне в нова посока. Но на този етап предпоставки за предсрочни избори няма.

Риск има, само ако държавата не предприеме радикални икономически действия, за да неутрализира ефектите от коронакризата. Засега държавата има достатъчно финансов ресурс, макар и намаляващ, с който да тушира едно възможно социално напрежение.
Има програми, които действат превантивно и проактивно върху ситуацията. Има и политическа нагласа от страна на управляващите да дадат всичко възможно като политическа енергия и финансови ресурси, за да не предизвикат социални трусове. Дали ще се справят, ще се види до септември.

 

С отпускането на мерките мнозинството от хората са доволни. Бизнесът започна работа, хората – да получават доходи, държавата – приходи. Въпросът е да се види дали и докъде ще издържи здравната система и дали институциите ще задържат негативното развитие на коронакризата.

Може ли обаче решаваща роля за изостряне на политическата ситуация да изиграят атаките срещу Борисов и нарастващите амбиции на неговите опоненти? Войната с президента е във все по-горещи фази, нови политически проекти загряват край терена.

„Всички атаки, на които бяхме свидетели досега, успяха да наранят много малко тефлоновото покритие на премиера. Президентът успява да уязви целостта на управлението, както и психическия и властови баланс на Борисов. Но това не се случва в такъв мащаб, че премиерът да падне и да не може да се изправи отново.

 

Преди няколко седмици изглеждаше, че ударите са толкова силни и от толкова много страни, че биха могли да преобърнат властта. Не се случи. Видя се, че хората имат други приоритети. Социологическите данни показаха, че не им повлия дори влизането в най-личната сфера на премиера.

 

Титаничната битка между Борисов и Радев е от началото на мандата и ще продължи докрай. По този начин Радев се легитимира като основна политическа фигура и дава заявка за втори президентски мандат. В действията му се разчита и стремеж да се неутрализират всички възможности за появата на силен алтернативен кандидат.

Всички политически сили, които са се засилили по властовата писта, нямат нужната енергия и потенциал да оспорват по категоричен начин властта на ГЕРБ и на техните партньори.

 

БСП е тежко вътрешно състояние и не може да реагира бързо и адекватно на актуалните събития. Ако реагира, това се неутрализира от крамолите вътре в партията и междуличностни стрелби.

Важна е кондицията на Обединените патриоти, които отдавна не са обединени. Трябва да се види в какви коалиционни формати ще се явят на следващи избори и дали ще спечелят достатъчно доверие, въпреки участието си във властта.

ДПС имат винаги определен потенциал, независимо дали са опозиция или скрит партньор. Партията успя да изчисти проблемите си и всички опити за разцепление в последните години се провалиха. Сега най-малкото Движението ще затвърди електоралните си позиции на следващите избори.

Три са политическите проекти, които претендират да са част от следващо управление.
Слави Трифонов колкото пъти е заставал на стартовата линия, толкова пъти е правил фалстарт или е отлагал бягането, дори на къси разстояния. Едно е да апелираш в рамките на шоупрограма, друго е да поемеш пълната отговорност и да предлагаш идеи и алтернативи за управлението на страната.

Подобна е ситуацията с Мая Манолова – направи фалстарт на местните избори в София и това сложи прът в колелата на нейния проект. Манолова има политическа енергия, но сега трябва отново психологически да убеди избирателите, че не им предлага губещ проект.  

За Цветан Цветанов беше важно да покаже, че пак иска да тича като маратонец. Той десет години бяга в ГЕРБ, но ще видим дали сега ще направи същия маратон, вече като лидер на партия и самостоятелен играч. Видяхме как загрява и тича във Видин, важно е как ще завърши в Малко Търново. Тоест, дали ще успее да финишира, казано чисто метафорично.“

Очаквайте още мнения

 


От категорията

Светослав Иванов с блестящ коментар за Караянчева по бТВ

Светослав Иванов - "120 минути", бТВ

-1601276372.jpg

Коментарът на водещия на „120 минути“ тази седмица ще е по-различен – състои се ...

28 септ. 2020 | 09:58

Карбовски към Караянчева: Госпожо, вие сте самозабравил се човек с диагноза!

Карбовски към Караянчева: Госпожо, вие сте самозабравил се човек с диагноза!-1601208355.jpg

След като станете от стола, бъдете любезна да върнете служебния Мерцедес - него ...

27 септ. 2020 | 15:05

Стефан Цанев: Протестът отблъсква интелектуалците заради средствата си и липсата на ясна перспектива

-1533654244.jpg

Няма друг начин освен младите, родени на свобода, незаразени с робство, да ...

27 септ. 2020 | 15:15

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!-1592917055.jpg

Всеки може да си прави дребни сметчици, но тук става въпрос за нещо, което е ...

25 септ. 2020 | 14:34