Калоян Велчев Снимка Личен архив

Напълно възможно е едно ново поколение да поеме управлението на държавата ни

Политологът Калоян Велчев: Кандидатурата на Лозан Панов е лоша новина за Радев

32858 | 8 окт. 2021 | 17:17

Лесно е биографията на Кирил Петков и Асен Василев да бъде навързана към антиглобалистките конспиративни теории. Но двамата бивши служебни министри също експлоатират темата Харвард, за да демонстрират големите различия между тях и Борисов


Калоян Велчев е от новото поколение политолози. Бакалавър по политология и магистър по политическа социология от Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Студент на годината в категория Хуманитарни и социални науки 2018/ 2019 г. В момента е докторант по сравнителна политолия в СУ, а тема на дисертацията му е за президентската институция в България.

- Г-н Велчев, в България за първи път предстоят президентски и парламентарни избори в един и същи ден. Залозите и за двата вота са големи. Коя надпревара ще доминира според Вас? Възможно ли е парламентарните избори, с които, казано на шега, някак свикнахме, да бъдат подценени и оттук да се получат изненади?

- Самият факт, че кампаниите за президентски и парламентарни избори ще бъдат водени паралелно, позволява на президента Радев да игнорира преките си опоненти и да прескочи в полето на другата кампания, където се чувства по-удобно, нападайки Борисов. Оттам ми се струва, че предизборната кампания ще се превърне в поредния сблъсък между Радев и Борисов, но трябва да сме наясно, че накрая нито един от двамата няма реално да ни управлява. Съмнявам се, че Борисов може да се върне отново като премиер. Президентът пък, дори да спечели втори мандат, има ограничени правомощия, несравними с тези на титуляр на изпълнителната власт.

Относно въпроса кои избори са по-важни – на теория е ясно, че това са парламентарните. Все пак парламентът е централната институция в българския конституционен модел, а и излъчва правителство. Но дори бъдещият парламент най-после да успее да формира правителство, то надали ще изкара пълен мандат, докато президентът, който си изберем, ще ни бъде държавен глава през следващите пет години. В този смисъл президентската кампания може да се окаже по-важна и да бъде доминиращата през следващия месец.

- До края на септември и началото на октомври президентът Радев нямаше конкуренция, но сега е притиснат от две страни. Застрашен ли е вторият му мандат?

- Със сигурност президентът е поставен в една изцяло нова позиция. Срещу него излязоха двама изненадващо силни кандидати и вторият мандат на Радев вече не изглежда така сигурен.

- Изненада ли Ви фронталната атака на кандидат-президента Лозан Панов срещу Радев? Обвинението, че е „фалшив герой“ е много остро, но справедиливо ли е?

- Кандидатурата на Лозан Панов е лоша новина за Радев. Като председател на Върховния касационен съд Панов се опълчи на силните на деня преди още Радев да е бил публично разпознаваема личност. По този начин Панов навлиза много остро на терена на протестния вот, който Радев се опитва да обедини около своята кандидатура, което само по себе си е положително явление, защото протестите от лятото на 2020 година бяха твърде шарени, за да претендира една единствена личност, че ги олицетворява. Колкото до твърдението на Панов, не съм аз човекът, който може да каже дали то е справедливо, но е факт, че президентът имаше повече инструменти за противодействие на кандидатурата на Гешев за главен прокурор.

- Първите изяви на проф. Анастас Герджиков също са факт. Вие доволен ли сте от неговата позиция за протестите и насилието, което бе упражнено там? Питам Ви и като млад човек, съпричастен към събитията през миналото лято.

- Проявите на безконтролно насилие е редно да бъдат осъждани. Ако през лятото на 2020 никой не е очаквал с нетърпение реакцията на Герджиков по повод тези грозни събития, то по време на цялата предизборна кампания ще трябва ясно да заема позиция по този въпрос.

- Балотажът изглежда предизвестен, а резултатът?

- Според мен, нито балотажът, нито крайният резултат са предизвестени. Тепърва предстои самата кампания, ситуацията е много динамична и да се правят подобни прогнози е твърде рано.

- Новата формация около бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев вече е факт. Правилно ли бе решението им да тръгнат на избори със самостоятелна политическа сила или трябваше да инвестират енергията си в близката до тях „Демократична България“? Губи ли ДБ от техния избор?

- Със сигурност новата формация спря сериозния електорален ръст на ДБ от последната година. Но появата на „Продължаваме промяната“ е много по-лоша новина за останалите протестни партии. Формацията на Слави Трифонов търпи тотален срив и избирателите на шоумена се пренасочват в най-голяма степен към Кирил Петков и Асен Василев. Изправи се БГ! Ние идваме! пък най-вероятно няма да успее да влезе в парламента поради появата на тези нови играчи. ДБ по-скоро получи един естествен партньор на политическия терен и следващото правителство най-вероятно ще се формира около ДБ и Продължаваме промяната.

- Издигането на Лозан Панов и острата му реторика срещу Радев изглеждат като отмъщение за пропрезидентския проект Петков/ Василев. Как според Вас ще гласуват избирателите на ДБ на втори тук, ако такъв има?

- Не съм убеден, че съществува подобна взаимовръзка. Според мен, реториката, която Лозан Панов възприе, цели да го постави много ясно като алтернатива на кандидатурите на Радев и Герджиков. Вероятно част от избирателите на Петков и Василев, които не виждат проекта им като проект на президента, ще се припознаят в кандидатурата на Панов. Все още няма социологически данни за изходните позиции на кандидат-президентите и поради факта, че кампанията е с отворен край не бих предпоставил отсега балотаж между Радев и Герджиков. При подобна хипотеза вотът на симпатизантите на ДБ вероятно ще се разпръсне, но много по-неприятен сценарий за Радев ще бъде, ако се озове на втори тур с Панов, тъй като той има потенциал да събере по-широка подкрепа на втори тур.

- „Продължаваме промяната“ дава заявка и за генерационна и манталитетна промяна в българската политика. Има ли условия за това? Оптимист ли сте, че ново поколение може и ще поеме управлението на политическите процеси, евентуално и на държавата?

- Струва ми се, че цялостната политическа ситуация е на една, както казвате, генерационна промяна и на преден план излизат много нови политици. Този факт прави по-опитните политици на терена да звучат и изглеждат все по-нерелевантни. Затова ми се струва напълно възможно едно ново поколение да поеме управлението на държавата ни.

- На предишните избори „Има такъв народ“ бе фаворит на младежкия вот. Очаквате ли отлив към „Продължаваме промяната“ и от този сегмент?

- Да. Младежкият вот е по-волатилен. Тоест, младите по-често сменяме играчите, които подкрепяме и в по-голяма степен гласуваме емоционално. Младежката енергия много ярко се изля по улиците и се заяви за промяна през лятото на 2020 г. Тези очаквания за промяна на два пъти не бяха оправдани от формацията на Трифонов и е съвсем нормално младежкият вот да се пръсне в други посоки и може би в най-голяма степен към формацията на Василев и Петков.

- Как си обяснявате, че част от българското общество реагира с подозрение към кадри „Произведено в „Харвард“? Свързват ги с глобализма, с чужди на България идеи?

- Лесно е подобна биография да бъде навързана към антиглобалистките конспиративни теории и Петков и Василев да бъдат представени като нещо враждебно и чуждо на избирателите. Подобни тези са удобни за хората, които и без това не харесват Петков и Василев. Но двамата бивши служебни министри също експлоатират темата Харвард, за да демонстрират големите различия между тях и Борисов.

- Скандалите около Петков и Василев отразяват ли се върху нагласите на българските избиратели?

- Може би имат отражение, но тези скандали провокират негативни реакции най-вече у хората, които и без това не са склонни да ги подкрепят. Все пак тези скандали за момента остават в сянката на много по-сериозни разкрития на световно ниво, свързани с досиетата „Пандора“ и закона „Магнитски“. Там присъстват имената на съвсем други български политици.

- Кирил Петков има харизма и позитивно излъчване. Но достатъчно ли е това, за да се надяваме на трайна и безвъзвратна промяна в модела на управление? В последните 20 години имаме опит с обещания за „почтеност във всичко“ (Симеон Сакскобургготски) и „генерална промяна“ (Бойко Борисов).

- Предстои да видим дали "Продължаваме промяната" е дългосрочен проект. За момента действително няма такива индикации. Това ще зависи от подкрепата, която Петков и Василев получат и от идеологическото съдържание, с което рано или късно ще започнат да запълват проекта си.

- Можете ли да определите трите най-важни приоритета за младите българи? Какво искат, за какво биха гласували?

- Младите не сме хомогенна група и не би било честно да говоря от името на всички. Все пак ми се струва, че мнозинството от нас иска България да бъде нормална европейска държава с върховенство на правото и достатъчно шансове за реализация и добър живот в нашата родина, а чужбина да бъде само туристическа дестинация, а не нов дом за някои от нас.От категорията

Проф. Герджиков: Разединението на нацията трябва да спре, защото е най-пагубното нещо! (ВИДЕО)
(Видео)

Снимки: Епицентър.БГ-1634376408.jpg

Президентът винаги може да бъде с народа си във важни моменти, може винаги да ...

16 окт. 2021 | 14:07

Сова Харис: ГЕРБ запазва първо място с 24,2%, БСП е втора с 19,01%, ПП има 14,6%, ИТН с ерозия 14,4%
(Видео)

-1634030665.jpg

Кaндидaтирaнeтo нa дoкaзaни eкcпeрти в cвoитe oблacти кaтo Aнacтac Гeрджикoв и ...

15 окт. 2021 | 09:13

Тимерманс: България трябва да прояви гъвкавост за затварянето на въглищните централи
(Видео)

-1634276956.jpg

Той е убеден, че преминаването към по-щадящи околната среда енергоизточници е ...

16 окт. 2021 | 14:16

Център за анализи и маркетинг: ГЕРБ-СДС - 24,2%, БСП - 15,8%, ПП - 12,8%
(Видео)

-1634030665.jpg

64,2% от избирателите искат в рамките на следващия 47 парламент да бъде излъчен ...

14 окт. 2021 | 12:00