Политологът д-р Ваня Иванова: Атаките срещу Нинова са защото не влиза в задкулисни игри

Прекият избор на председател дава власт в ръцете на хората

Политологът д-р Ваня Иванова: Атаките срещу Нинова са защото не влиза в задкулисни игри

13437 | 30 май 2020 | 14:02

Правото на членовете да гласуват за лидер на партията ще попречи на кликата в БСП, която се стреми да капсулова партията и не иска да даде думата на партийните членове.


Д-р Ваня Иванова

УНСС

 

„БСП вървеше низходящо при няколко председателя. В последните 4 години тази традиция бе пречупена.

Първо левицата подкрепи успешната фигура на сегашния президент. Също така успя да си върне представителството в местната власт.

На много места бяха избрани кметове и общински съветници от БСП, като също така партията отново има кметове на областни градове.

Не е за подценяване, че БСП увеличи двойно своите депутати в Народното събрание, като увеличи и членовете си в Европейският парламент.“

Това заяви доц. Ваня Иванова - доктор по политология на УНСС по БСТВ.

 

Тя подчерта, че това не е достатъчно за БСП, която се стреми към управлението, но това не минава през смяната на председателя на партията, както според нея се опитват да втълпят фактори в и извън БСП: „Това са неоснователни и несериозни внушения.“

 

„През годините редовите социалисти бяха отделени от ръководството и живота в партията. Прекият избор за председател на БСП ще даде на обикновените хора правото да избират кой да ги представлява. Също така това би довело до свеждане до минимум на манипулациите на един ограничен кръг от хора, които от много време се опитват да завземат партията и да диктуват нейното бъдеще. Ако българските граждани са достатъчно зрели, за да избират своят президент, защо социалистите да не могат да избират лидера на Българската социалистическа партия?, подчерта политологът.

 

Според нея и членовете на Националният съвет трябва да бъдат избирани демократично чрез пряк вот от партийните членове.

 

„Саботажът на някои от членовете на БСП срещу прекият избор на председател не е случаен. Правото на членовете да гласуват за лидер на партията ще попречи на кликата в БСП, която се стреми да капсулова партията и не иска да даде думата на партийните членове. Не можеш да не допускаш редовите членове в правенето на реална политика, а да искаш от тях само да плащат членски внос.“, бе категорична доц. Иванова.

 

„Дори отстрани се вижда мощната, добре коордирана атака отвън и отвътре срещу Корнелия Нинова. Нито един лидер без политически и волеви качества не би устоял на такъв натиск. Струва ми се, че целта на атаката срещу нея е прозрачна – отстраняването й от политическата сцена, защото отказва да влезе в задкулисни договорки, което искат много хора както в БСП, така и от управляващите.“ коментира докторът по политология.

 

Тя подчерта, че според нея Нинова е човек с ясни политически послания и последователно отстоявани позиции за реформирането на БСП, за да бъде тя партия на българите и на социалистите, а не да се влияе от чужди течения – например Истанбулската конвенция.

 

„Коалиционната политика на БСП дълги години беше неадекватна. Сега е балансирана. Подбрани са стабилни партньори, като също така левицата си партнира и с патриотични партии – ПК Тракия, ПП Нова зора, както и Екогласност“, завърши доц. д-р Ваня Иванова.

 


От категорията

Гешев за Радев: Объркал се е, мафия има в политиката! Няма да има прошка! Няма да подам оставка!

Иван Гешев за Радев: Объркал се е, мафия има в политиката!-1594358834.jpg

Трябва да разберат – това време свърши, няма да има прошка, няма да има двоен ...

10 юли 2020 | 08:21

Борисов към Радев: Когато свиеш юмрук, ще получиш юмрук! (ВИДЕО)

-1593346286.jpg

Според него НСО трябва да остане да пази тримата - президента, премиера, ...

10 юли 2020 | 08:51

ГЕРБ: До половин час проектозаконът за НСО ще бъде изпратен за становище на службата, ДАНС, МВР

-1567605231.jpg

Управляващата коалиция със съвместен брифинг

10 юли 2020 | 10:10

Акад. Петрунов: Колкото повече изследвани, толкова повече положителни проби

Снимка БТВ-1594364386.png

Страната ни по площ е малка, следователно и границите между отделните клъстъри ...

10 юли 2020 | 09:58