Уговорките ставали в тайна Viber група, в която членуват над 150 катаджии от цялата страна

Полицаи разкривали срещу 500 лева къде са камерите на катаджиите (ВИДЕО)

7190 | 25 май 2020 | 12:18

"Ние вече сме потърсили отговорност от служителите. Една такава дисциплинарна процедура обаче изисква време", коментира шефът на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР гл. комисар Стефан Банков


“Дирекция „Вътрешна сигурност“ знае за тези случаи и работи по тях. Те не са новост за нас. Уведомил съм министъра на вътрешните работи още преди дни. Работим активно и сме обхванали всички случаи, които вашият репортаж касае. Задълбочили сме се и много повече“, заяви пред Нова телевизия директорът на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР гл. комисар Стефан Банков. Коментарът му дойде по повод разследването на Нова телевизия, излъчено в неделя.

То показва как служители на реда живеят в лукс на ръба на закона. Разкрита бе и тайна Viber група, в която членуват над 150 катаджии от цялата страна. Всички останали 250 човека са зяпачи. Те получават възможността да следят къде са камерите на полицията, осигурява им се коридор и взимат такси от 100 до 600 лева от хора, които искат да се движат спокойно по пътищата.

„По отношение на въпросния служител, който се вижда в разследването, танцуващ на музика от цигулка - извършили сме проверка на дейността му, както и на тази на съпругата му. Докладвано е на прокуратурата в Плевен и чакаме решение. Смея да твърдя, че има данни за това, че съпругата няма да може да покрие всички доходи, които имат, съпоставени с имотното им състояние“, каза още Банков.

Той добави, че МВР е предоставило достатъчно материали на прокуратурата в Плевен и тя ще извърши допълнителна проверка по случая.

„Ние вече сме потърсили отговорност от служителите. Една такава дисциплинарна процедура обаче изисква време. Обикновено, когато започне, полицаите се разболяват много бързо. А докато те са в болничен, ние не можем да извършим проверката“, обясни Банков.

Към настоящия момент се проверяват още пет Областни дирекции на МВР за участието им във въпросната Viber група и за това, че са предприели някакви действия.

„Имало е ценоразпис, като срещу 500 лв. месечно хората са можели да се възползват от карта с камерите на територията на страната“, каза Банков.

Той не скри разочарованието си от поведението на пазителите на закона. „Нямам думи за поведението с парите. То е прецедент, защото всички знаем, че въпросният Данчо Катаджията вече беше показан. Полицаят е олицетворение на законност и ред… нямам думи“, допълва още Банков.

Коментар по темата направи и Петър Стойков, за когото разказа още разследването на Нова телевизия. Собственикът на заведение в Плевен твърди, че катаджията Цветомир Цолов ще му го отнеме по незаконен начин.

"Отзвукът след снощния репортаж е: "Не те ли е страх?". Аз отговорих, че няма от какво да се страхувам, защото не съм извършил нищо лошо. Днес ще пътувам към София, за да говоря с адвокати, които да ми помогнат със случая", заяви Стойков.

"Случаят на г-н Стойков е докладван на прокуратурата. Ползвани са различни оперативни способи в хода на разследването. МВР разполага с достатъчно доказателства, за да потърси наказателна и административна отговорност на голяма част от участниците в тази Viber група“, завърши Банков.

 Полицаи разкривали срещу 500 лева къде са камерите на катаджиите

"Ние вече сме потърсили отговорност от служителите. Една такава дисциплинарна процедура обаче изисква време", коментира шефът на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР гл. комисар Стефан Банков

От категорията

По искане на премиера директорът на ОДМВР-Бургас подаде оставка

Радослав Сотиров-1594467318.jpg

Не пазим нито една политическа сила, ние пазим българските институции, заяви ...

11 юли 2020 | 14:33

Гешев: Радев се съюзява с тъмнината, с политици и олигарси, които не спират да ограбват България

Главният прокурор Иван Гешев дава извънреден брифинг (На живо)-1594379247.jpg

Ще уведомим посолствата, ЕП, ЕК за безпрецедентния политически начин и ...

10 юли 2020 | 13:55

Тежка катастрофа на АМ „Тракия“ с жертви и ранени

-1548152935.jpg

На място са пристигнали екипи на пожарната, полицията и Спешна помощ. Въведен ...

12 юли 2020 | 18:05

МВР: Не се поддавайте на провокации, полицаите не са врагове

-1594563930.png

Очакваме провокации. Потвърждават се всички информации за намиране на платени ...

12 юли 2020 | 17:23